Zelfcheck: is de achterdemper nog goed?

Zelfcheck - achterdemper

De achterdemper is het eindstuk van de uitlaat. De naam zegt het al: de demper ‘dempt’ het geluid dat uit de uitlaat komt. Hoe kun je zelf zien dat hij nog goed is?

De demper zorgt echter ook voor het geleiden van alle uitlaatgassen. Wanneer de achterdemper lek is, veroorzaakt dit een harder geluid. Dit geluidsniveau komt al snel boven de wettelijk toegestane normen.

Controleer zelf

  • Controleer zelf op eenvoudige manier of de achterdemper van je uitlaat aan vervanging toe is. Volg de fotoreeks en binnen een paar minuten weet je wat de staat van je achterdemper is.
  • Let op! Wanneer de auto warm is, kan de uitlaat heet zijn en wanneer de auto koud is, kan er bij een eventueel lek condenswater uit komen.
  • Hoor je een sissend geluid of komt er condenswater uit je achterdemper? Dan is deze aan vervanging toe.
Advertorial
Achterdemper laten vervangen?
Bij Bosch Car Service is je auto in handen van de beste monteurs. Met 425 autobedrijven in Nederland is er altijd wel één bij jou in de buurt! Maak nu een afspraak

Waarom gaat de achterdemper gemakkelijker stuk?

Dit onderdeel is het laatste en ook het meest koele deel van de uitlaat. Daardoor blijft het vocht hier langer in staan. Dat heeft al een uitwerking op het materiaal van de uitlaat die vaak gevoelig is voor roest. De zuren van de gassen die zorgen nog voor een extra invloed op de materialen en daarmee op de levensduur. Daarom is het goed om regelmatig langer te rijden zodat ook het achterste deel van de uitlaat warm wordt en vrij blijft van de condensvorming.

Veel auto's hebben ook nog een middendemper. Die zal warmer worden en daardoor minder snel gaan lekken. Echter, als de achterdemper is vervangen, dan is het zaak om ook de middendemper te controleren omdat die dan ook na enige tijd kapot kan gaan.

Als de achterdemper lek is zal de auto meer geluid gaan maken. Dat kan je ook een boete opleveren. Dat wil je natuurlijk niet. Zorg daarom voor goed onderhoud zodat je veilig en betrouwbaar - en voordelig - kan blijven rijden met je auto!