Drie problemen met je remmen die je kunt voorkomen

Remschijf schijfrem Ferrari

Ook de remmen moeten regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden. Ontdek drie problemen met je remmen waar je op moet letten. Je kunt ze namelijk voorkomen.

 

Onderhoud aan je auto omvat onder meer dan het steeds in de gaten houden van verbruiksartikelen, zoals banden, ruitenwissers, filters, remblokken en schijven. Bereid je ook voor op min of meer grote reparaties die je kunt krijgen, afhankelijk van eventuele pech. Je kunt het voor zijn. Daarvoor is het in elk geval belangrijk om naar je auto te luisteren. Dan kun je het kleinste probleem opsporen voordat het een groot probleem wordt. We raden je aan de drie problemen met je remmen te inventariseren. Hier moet je op letten.

Van onze partner
Ook voor ruitenwisservloeistof, olie en veel meer!
Veel auto-onderdelen vind je bij winparts.nl!

Er gaat een lampje branden op het dashboard

Als je een waarschuwingslampje op het dashboard ziet branden, betekent dit logischerwijs dat je auto een probleem heeft. Als het om de remmen gaat, zijn je remblokken misschien versleten en is het tijd om ze te vervangen. Dit waarschuwingslampje kan echter ook gewoon betekenen dat je bent vergeten je handrem los te maken.

Je remmen maken lawaai

Is het je opgevallen dat de remmen een ongewoon geluid maken wanneer je ze gebruikt? Als dit probleem vaak voorkomt, kan dit verschillende oorzaken hebben en is het raadzaam om je auto door een monteur te laten controleren. Geluiden kunnen wijzen op defecte of overmatig versleten remblokken, beschadigde schijven of te oude trommels. Verwaarloos dit probleem in elk geval niet en onderneem actie.

Van onze partner
Op zoek naar onderdelen als remschijven, remblokken en toebehoren?
Je kunt op merk en type zoeken bij autodoc.nl of je vult het autotype in en je vindt ze snel.

Je remmen ruiken verbrand

Als je merkt dat je remmen een brandlucht afgeven als je op het pedaal trapt, is dat geen goed teken en moet je ze snel vervangen. Het kan inderdaad overmatige slijtage van de remblokken zijn of zelfs een lek, waardoor er remvloeistof op de schijven komt. Ga in elk geval naar de garage!

Dat geldt ook als je een brandlucht ruikt terwijl je rijdt en je niet op de rem trapt. Stop dan zo snel mogelijk. Het kan namelijk zijn dat je remblokken op de remschijf blijven hangen en daardoor aanlopen. Als je stilstaat, kan het zelfs zijn dat er rook van de remmen komt. Dit gebeurt vaker als het na een droge periode weer vochtiger wordt. Door het vocht klemmen de remblokken vanwege het stof dat in de droogte in de remklauwen is gekomen. Ook hier geldt: laat ernaar kijken. Hoe langer je hiermee blijft doorrijden, ook als het luchtje verdwijnt, hoe erger de remmen namelijk kunnen blijven vastzitten.

Lees ook