Let op deze punten bij een occasion van €1.000

Fiat Stilo Abarth (2003)

Je bent ‘in de markt’ voor een andere tweedehands auto en je wilt er niet te veel geld aan uitgeven. Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen? Het kan allemaal redelijk meevallen. Let dan wel op deze punten bij een occasion van €1.000.

Als je in deze prijsklasse rondkijkt, dan moet je jezelf realiseren dat de auto’s vaak rond de 20 jaar oud kunnen zijn. Het zijn wagens die een verleden hebben maar aan de andere kant: als je een goede vindt, dan kun je er nog wel veel plezier van hebben. Een occasion van €1.000 kun je zeker kopen als je goed oplet. Wat vergroot je kansen op een geslaagde aankoop?

Kijk naar minder gangbare typen

Het mag vreemd in de oren klinken, maar juist de typen auto’s die minder gangbaar zijn, kunnen de parel betekenen die je zoekt. Start dan ook bij een overzicht als de AutoWeek Occasionzoeker. Een goede occasion die de lagere prijs heeft omdat andere mensen hem aan de kant laten staan. Waaraan denk je bij een Fiat Multipla? Een Fiat Stilo? Een Alfa Romeo 147? Of een Citroën C3? Je kunt er nog veel plezier aan beleven. Het is wel goed om je huiswerk te doen. Google eens het type auto met daarbij ‘problemen’ of ‘review’. Of kijk op deze site naar de reviews van het type dat je op het oog hebt. De eigenaren hebben die gemaakt met het doel om hun ervaringen te delen!

Eerste indruk occasion van €1.000

Net als bij andere occasions is zeker bij een tweedehands auto van €1.000 de eerste indruk belangrijk. Na 20 jaar mogen er best wel gebruikssporen zijn, maar de totaalindruk moet netjes zijn. 

 • Kijk bij het exterieur van de auto in eerste instantie naar schades. Steenslag is bijna onvermijdelijk maar deuken en krassen mogen niet te veel aanwezig zijn.
 • Zijn de naden van de deuren en carrosseriedelen regelmatig? 
 • Kijk in het interieur naar de bekleding.
 • Onder de matten, ook in de kofferbak, moet het droog zijn.
 • Kijk of alle lampjes werken, ook op het dashboard en in de kofferbak.

Onderhoudsgeschiedenis belangrijk

Het onderhoud gaat bij een occasion van €1.000 het verschil maken tussen een goede auto en een zeperd. Begin met het nakijken van de papieren en let op de volgende punten.

 • Het onderhoudsboekje: heeft de auto alle onderhoudsbeurten gehad?
 • Is de laatste beurt minder dan 10.000 km of minder dan een jaar geleden geweest?
 • Is het oliepeil goed, net als de kleur van de olie - zwart duidt op oude olie.
 • De remvloeistof moet voldoende zijn en helder van kleur, ideaal zelfs lichtgeel transparant.
 • Check ook de hoezen van de aandrijfassen. Die gaan bij auto’s van deze leeftijd opspelen en reparatie kan duur worden.
 • Op de motor is meestal een sticker met daarop een indicatie wanneer de distributieriem is vervangen. Dan kun je ook inschatten wat de staat daarvan is.

Maak een proefrit met de auto

Een proefrit is belangrijk, zeker bij een oudere auto. Let bij het starten op bijgehouden en rammeltjes die je niet verwacht. Rijd vervolgens over zo veel mogelijk verschillende soorten wegen:

 • Binnen de bebouwde kom.
 • Op provinciale wegen.
 • Op de snelweg. Kijk hier of de auto stabiel rijdt en niet naar een kant trekt. En controleer gevoeligheid voor sporen en zijwind. Probeer op de afrit stevig te remmen.
 • Klinkerwegen. Daar hoor je snel of delen van de ophanging versleten zijn door bijgeluiden.

Houd steeds een goed oor voor bijgeluiden, rammeltjes. De radio kun je dan ook het beste uitzetten.

Op een parkeerplaats kun je kleine rondjes naar links en naar rechts draaien. Ook hier wijzen bijgeluiden op mogelijke problemen in de ophanging of aandrijfassen.

Kentekencheck en langere stilstand

Het kan zeker bij een tweedehands auto van €1.000 goed zijn een kentekencheck aan te vragen. Dat gaat gemakkelijk online en je krijgt dan informatie over schade en bijvoorbeeld de laatste eigenaren. Als je occasion als laatste bij een garage is geregistreerd en langer dan een aantal maanden stilstaat, dan is dat ook goed om te weten. Dan kun je namelijk problemen verwachten bij de accu die minder wordt. Kijk ook naar de staat van de banden, remmen en uitlaat. Die gaan zeker op leeftijd meer lijden van langer stilstaan. Ook is het dan goed om geld te reserveren en de distributieriem te vervangen, ook als die het volgens de onderhoudshistorie nog best nog even zou moeten kunnen uithouden.

Onderhandelen over de prijs

Ook bij een auto die ouder is, mag je best kritisch zijn over wat je koopt. Onderzoek de occasion goed en onderhandel gerust over de prijs. Vergelijk meerdere auto’s zodat je een beeld hebt of de vraagprijs goed is. En neem gerust de tijd om de auto te kopen. Als de verkoper in de gaten heeft dat je haast hebt, dan is hij ook vaak minder geneigd om met de prijs te zakken.

Occasion zoeken