Hoe krijg ik subsidie voor een gebruikte elektrische auto?

BMW i3

Je bent toe aan een andere auto en denkt aan een elektrische. Dat kan voor veel mensen interessant zijn, zeker met de subsidie voor een gebruikte elektrische auto. Hoe krijg je subsidie voor een gebruikte elektrische auto?

Een elektrische auto is vaak kostbaar om nieuw te kopen, zo is het idee. Je kunt natuurlijk ook kijken naar een elektrische occasion. Dan heb je de voordelen van een elektrische auto, maar voor een vriendelijker prijs. Van de overheid krijg je wellicht ook nog subsidie. Hoe krijg je die subsidie voor een gebruikte elektrische auto? Waar moet je op letten?

Om welke subsidie gaat het?

De overheid wil elektrisch rijden stimuleren en heeft daarom de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) in het leven geroepen. Elk  jaar tot en met 2024 kun je die als particulier aanvragen voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s, voor zowel lease als aankoop. In 2023 is er een (voorgenomen) budget van 32,4 miljoen euro subsidie voor gebruikte elektrische auto’s beschikbaar. Per auto kan 2.000 euro worden aangevraagd. Dat betekent dus dat er voor 16.200 gebruikte elektrische auto’s een subsidie beschikbaar is. Is die subsidie uitgegeven, dan is de pot leeg en kun je tot 1 januari 2024 geen subsidie meer aanvragen. Kortom, wil je die meepakken, zorg er dan op tijd bij te zijn! Als de subsidiepot leeg is, wordt in de rest van het jaar elke aanvraag gewoon afgewezen. In 2021 was de subsidie op 28 augustus helemaal besteed, in 2022 met een hoger budget al eind mei 2022.

Van onze partner
Wil je thuis een laadpaal installeren?
Als je kijkt naar een elektrische auto, is thuis opladen gemakkelijk én goedkoper. Laat je door Coolblue adviseren voor de optimale laadpaal in jouw situatie! En ze kunnen natuurlijk ook zorgen voor de installatie.

Wanneer kun je de subsidie aanvragen?

Het subsidieloket is open vanaf 2 januari 2023 om 9.00 uur. Vanaf dan kun je online via deze link de subsidie aanvragen. De auto mag pas vanaf 1 januari 2023 op je naam staan en ook de koop- of private leaseovereenkomst moet op of na 1 januari 2023 zijn ondertekend. Je moet de aanvraag wel doen binnen 60 dagen na de aankoop of de start van het private leasecontract. Voor de subsidie heb je de volgende gegevens nodig:

  • Naam, adres, e-mailadres en burgerservicenummer
  • DigiD-app óf DigiD met sms-controle: Heb je dit nog niet, dan moet je één van beide regelen. Houd rekening met drie werkdagen
  • IBAN-bankrekeningnummer
  • Naam en het adres van het autobedrijf
  • Datum ondertekening koopovereenkomst. Houd voor de zekerheid je digitale overeenkomst bij de hand
  • Merk, model (handelsbenaming) en type van de personenauto die op de koopovereenkomst staan
  • De oorspronkelijke catalogusprijs van de personenauto zoals deze gold op de datum van de eerste toelating (datum op kentekenbewijs)
  • Kenteken
Van onze partner
Besparen op je autoverzekering voor je gebruikte elektrische auto?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering.

Voorwaarden voor de gebruikte elektrische auto

Aan de auto stelt de overheid ook voorwaarden om de subsidie te krijgen. Zo moet de personenauto 100 procent elektrisch zijn met een actieradius van minimaal 120 kilometer. De auto moet als elektrische personenauto zijn geproduceerd, dus hij mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto. De oorspronkelijke nieuwprijs van de gebruikte elektrische personenauto was op de datum van eerste toelating niet lager dan 12.000 euro en niet hoger dan 45.000 euro. Dit is in AutoWeek CarBase bij benadering het overzicht van de (nieuwe) autotypen waarvoor je de subsidie voor een gebruikte elektrische auto kunt aanvragen zodat je een idee hebt van de mogelijke auto’s die tweedehands op de markt zijn. De personenauto (kentekenregistratie) en de koopovereenkomst staan op naam van de subsidieaanvrager. De elektrische personenauto mag niet eerder dan 1 januari 2022 op naam staan van jou als de subsidieontvanger. De gebruikte elektrische personenauto mag ook niet eerder op naam van jou als subsidieaanvrager hebben gestaan of van iemand die hetzelfde woonadres heeft.

Na het invullen van de gegevens en het toekennen van de subsidie stort de overheid het geld op jouw rekening.