Wat zegt het interieur van een tweedehands auto?

Het interieur zegt veel over hoe een auto is behandeld. Bekijk het dus goed. Ziet de auto er nog fris uit? Is de conditie in overeenstemming met de kilometerstand van de occasion? En waar kun je verder op letten bij het interieur van een gebruikte auto?

Een eerste indruk van een auto krijg je al bij het exterieur van de occasion. Maar zijn er zaken waar je bij het interieur van een gebruikte auto op kunt letten? We geven je hier enkele tips.

Kilometerstand zegt veel

Kijk goed naar de kilometerteller. Als de getallen bij een analoge teller niet netjes recht naast elkaar staan, is er wellicht mee gerommeld. Sommige auto's hebben een kilometerteller met vijf cijfers. Dat betekent dat je niet kunt zien of een auto 54.321 kilometer heeft gereden, 154.321 kilometer of zelfs 254.321 kilometer. Of nog meer! Het is zeker in zo'n geval goed om bij de Nationale Autopas een kilometercertificaat op te vragen of via de AutoWeek Kentekencheck meer gegevens over het verleden van de auto te weten te komen. Ook onderhoudsboekjes vertellen in dat opzicht veel.

Klopt de kilometerstand met de algehele staat van de auto? Andere goede indicatoren van een intensief gebruikte auto zijn onder meer slijtage op de matten van de auto, de pedaalrubbers, de pookknop, het stuurwiel of doorgezeten stoelen met versleten bekleding.

Als een auto er fris uitziet, maar een ongewoon lage kilometerstand heeft, is het goed te controleren of de occasion die je bekijkt niet lang ongebruikt is geweest. Stilstand is  immers achteruitgang. In zo’n geval kan de auto ook alleen voor korte stukjes zijn gebruikt. Instapschade aan de dorpels van schoenen, kan daarvoor een goede indicatie zijn. Vraag in ieder geval na hoe dat kan.

Let hier op in het interieur van een gebruikte auto

Heb ook aandacht voor de stoelen en de bekleding van de auto. Als een auto veel heeft gereden, is dat vaak te zien aan de bekleding. De zijkanten van de bestuurdersstoel zal dan snel sporen van slijtage laten zien. Als je brandgaatjes in de bekleding ziet, dan is er in de auto gerookt. Dat ruik je meestal ook wel, er hangt dan een wat muffige geur die je er eigenlijk moeilijk uit kunt krijgen. De schade aan de bekleding kun je meestal wel opstoppen of dichtnaaien. Een muffe geur kan trouwens ook worden veroorzaakt door een defecte airco.

Is de auto gebruikt om honden te vervoeren, dan ruik je dat meestal ook wel. Kijk of je haren ziet in de bekleding. Bij SUV's of stationcars worden ze meestal in de achterbak vervoerd. Tip: met een plakbandje kun je op de bekleding of de vloerbedekking zeker uitvinden of er hondenharen zijn! Houd er rekening mee dat als er een sterke hondenlucht in de auto zit, je die lastig eruit krijgt.

Knoppen en klepjes

Het mag voor de hand lijken te liggen, maar probeer de knopjes en klepjes van de auto. Zeker de klepjes die je moet openen door er eerst even op de duwen. Sluiten ze wel goed af of moet je een paar keer proberen voordat het klepje weer vergrendelt?

Occasion zoeken