De zeven leukste hete hatchbacks van de jaren ‘90

Renault Clio Williams
Peugeot 309 GTI-16Honda Civic CRX CoupéNissan Sunny GTI-ROpel Astra GSi 16VCitroën Saxo 1.6 16V VTS

In de jaren negentig kon er veel, ook op autogebied. Dat zie je bijvoorbeeld aan de vele pretversies van middenklassers die er op de markt kwamen. We zetten de zeven leukste hete hatchbacks die we ons van de jaren negentig kunnen herinneren op een rijtje. 

Volkswagen Golf VR6

Volkswagen deed het toch maar even: een zescilinder in een Golf hangen. Speciaal daarvoor werd de VR-motor ontwikkeld met een uiterst compacte blokhoek van 15 graden. De motor van de Golf VR6 leverde 174 pk uit een inhoud van 2,8 liter en de snelle Golf werd niet eens met het GTI-label aangeboden! Later verscheen ook nog een 2.9 met 190 pk en vierwielaandrijving. 

Renault Clio Williams

De Clio 16V met 138 pk was niet alleen een heerlijk fanatiek straatracertje, hij zag er ook nog eens hartstikke goed uit. Maar echt helemaal te gek werd het met de komst van de gelimiteerde Clio Williams in 1993. Renault wilde de successen in de Formule 1 vieren. Een blauwe lak, goudkleurige wielen en een 150 pk sterke 2.0 16V bezorgde de snelle Clio goede looks en nog betere prestaties. Uiteindelijk werden er ruim 12.000 Clio’s Williams gebouwd, aanzienlijk meer dan aanvankelijk de bedoeling was.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Peugeot 309 GTI 16

Toegegeven, de Peugeot 309 is zo jaren tachtig als Dallas en Dynasty maar toch staat hij in deze lijst. En wel hierom. In 1990 kwam de 309 GTI zestienklepper op de markt met zijn 158 pk. Dat was de hot hatch van de vroege jaren negentig. De Fransen blonken in die tijd echt uit in dat genre en ook deze herinneren we ons vooral vanwege die bijzondere helderblauwe lak waarin je ‘m kon krijgen. 

Honda Civic CRX 1.6 VTEC

Nog zo’n model dat al uit de jaren tachtig stamt maar toch in dit rijtje mag staan is de Honda Civic CRX. In de zomer van 1990 joeg hij veel grotere auto’s de stuipen op het lijf met zijn dappere 1.6 VTEC-motor. 150 pk uit zo’n kleine inhoud dankzij de variabele kleptiming en nokkenasverstelling. 

Nissan Sunny GTI-R

Er bestond van de Nissan Sunny GTI een overtreffende trap. En wat voor een! Met 220 pk uit een 2,0-liter turbo, vierwielaandrijving en een enorme achterspoiler sierde de Sunny GTI-R heel wat posters in jongenskamers. De sprinttijd van 0-100 van 5,7 seconden is anno 2016 nog steeds snel genoeg om de meeste moderne hot hatches het nakijken te geven.  

Van onze partner
Beleef de racewereld in stripvorm
Heerlijk genieten van de avonturen van de coureur Michel Vaillant! Bestel snel en gemakkelijk

Opel Astra GSI 16V

Geweldig hoe Opel de GSI-versie van de Astra er echt dik liet uitzien. Na de facelift werd het minder met dat uiterlijk vertoon en toen verdween helaas ook dat machtige C 2.0 XE-blok, de legendarische zestienklepper die de snelste Astra GSI (er was ook een achtklepper) van zijn voorganger Kadett overnam. In 1991 was 150 pk zo’n beetje de norm, nu is dat al het dubbele van dat vermogen! 

Citroën Saxo 1.6 16V VTS

Nog een Frans duveltje in deze lijst, de Citroën Saxo VTS 1.6 16V. Ook die combineert lekkere looks met veel fanatisme. De 120 pk maakte het compacte GTI-tje een ware, maar soms ook listige entertainer. Het leidde tot vermakelijke taferelen op het circuit van Zandvoort waar de merkencup met deze Citroën voor volle startvelden zorgde. 

Occasion zoeken