De beste tweedehands zuinige auto’s

BMW i3

Iedereen wil natuurlijk wel een auto die heel weinig verbruikt. We weten inmiddels allemaal dat het verbruik dat de fabriek opgeeft vaak niet overeenkomt met wat een auto werkelijk verbruikt. We komen met deze spaarzame types op de proppen.

Je kunt er zo twintig procent bij optellen, al is het met de WLTP-verbruikscyclus een stuk realistischer geworden. Wij doken eens in het reële brandstofverbruik van de verschillende modellen. En vonden deze tweedehands zuinige auto's.

BMW i3 REX – 2013-2018

Te koop vanaf € 12.500 

Elke plug in-hybride kan heel zuinig rijden. Het hangt helemaal van je route af en hoe trouw je oplaadt hoe veel benzine er in werkelijkheid doorheen gaat. De BMW i3 van het type REX (Range EXtender) is echter toch iets anders. Deze auto is in de eerste plaats ontwikkeld als zuiver elektrisch voertuig, maar hij heeft dus een hulpmotor voor als de accu’s geen prik meer hebben. In het motorcompartiment snort dan een Kymco-krachtbron die nog het meest aan een scootermotor doet denken. Wij vragen ons overigens af hoe schoon die precies is. Die motor helpt mee om de accu’s op de laden en drijft dus de wielen niet aan. De brandstoftank heeft een inhoud van negen liter, dus het gaat hier echt om een noodaggregaat. Als we de verbruikslijsten erbij pakken, komt deze BMW als absolute zuinigheidskoning uit de bus. De gemiddelde consument verbruikt één liter benzine op 149,3 kilometer. Natuurlijk is deze vergelijking niet helemaal eerlijk, want er moet natuurlijk ook nog stroom worden getapt. 

Wel jammer dat er maar weinig van deze REX-modellen te vinden zijn. Dat komt mede doordat hij wél CO2 uitstoot, al is het maar een klein beetje. Fiscaal voordeel was er in de jaren van i3 toch echt alleen op auto’s die helemaal geen CO2 uitstootten. De exemplaren met range extender die in Nederland zijn verkocht, verdwijnen om die reden inmiddels rap naar het buitenland. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Toyota Yaris Hybrid – 2011-heden

Te koop vanaf € 7.500

Als je afspraak te laat is, kun je ervan uitgaan dat die zich heeft verslapen, reist met de trein óf in het verkeer vast is komen te zitten achter een Toyota Yaris (met spatlappen). Laten we eerlijk zijn: bestuurders van dit type auto zijn doorgaans niet de vlotste doorrijders. Als je de verbruikscijfers erbij pakt, weet je waarom: ze lijken elke rit aan te pakken als een zuinigheidsrit. Natuurlijk is het de Yaris Hybrid die waanzinnig goed scoort. Het hybride-principe van Toyota ken je uit de Prius: de benzinemotor wordt ondersteund door een elektromotor. Een stekker inpluggen is nooit nodig. Uit de realistische verbruikscijfers blijkt dat de bestuurder van een Yaris Hybrid gemiddeld 1:20,1 rijdt. Gemiddeld dus. De zuinigste haalt 1:32 en degene met de zwaarste rechtervoet komt niet verder dan 1:13,2. De Yaris Hybrid komt daarmee als beste uit de bus bij de benzineauto’s. 

Daarmee houdt het goede nieuws niet op. Een Yaris is misschien niet het meest vlotte vervoermiddel dat je je kunt voorstellen, maar hij is wel ontzettend betrouwbaar en zal je nooit voor verrassingen stellen. De spreekwoordelijke Toyota-kwaliteit is dubbel en dwars op deze auto van toepassing. Een echte aanrader dus. Het enige waarmee je moet leren leven, is dat je in een autoblaadje af en toe wordt afgeschilderd als iemand die niet vooruit te branden is. Benieuwd wat iemand die zoiets opschrijft zelf eigenlijk voor een auto rijdt … 

Volkswagen Lupo 3L – 1999-2005

Te koop vanaf € 1.000 

Gaan we op zoek naar de zuinigste diesel, dan komen we de Volkswagen Lupo 3L tegen. Het is een beetje een tragisch geval. In zijn dagen was het een ontzettend innovatieve en slimme auto. Over de jaren hebben er we er vele gezien die meer dan een half miljoen kilometer op de teller hebben gezet, dus duurzaam is hij ook. Uiterlijk lijkt hij precies op een Lupo, maar reken maar dat alles aan deze auto anders is. De carrosseriepanelen zijn lichtgewicht, er is een speciale automatische transmissie en zelfs het stuurwiel is extra licht uitgevoerd. Kortom, dat project mocht wat kosten. We hebben het hier echter over een twintig jaar oude dieselauto en daar kun je dus niet zo veel meer mee. Hoe zuinig ook, in vele stadscentra kom je er niet meer in en de wegenbelasting is ook niet vriendelijk voor oude diesels. Inmiddels zijn er dus nauwelijks meer Lupo’s 3L. Een relevante auto kunnen we het bepaald niet meer noemen, maar ere wie ere toekomt en dus gunnen we hem een plekje in deze lijst. 

De aanduiding ‘3L’, slaat op het verbruik van drie liter op 100 km. In de praktijk blijkt dat bijna mogelijk. Gemiddeld verstookt de Lupo 3L-piloot 3,72 liter diesel op 100 km. Dat komt neer op 1:26,7. De zuinigste doet zelfs 1:36,8. Goede tweede in de lijst met zuinige diesels staat de Audi A2 1.2 TDI. Die is gebrouwen volgens bijna hetzelfde recept als de Lupo 3L en heeft de zelfde driecilinder turbodieselmotor. 

Audi S3 2.0 TFSI quattro – 2013-2016 

Te koop vanaf € 21.000 

Als je zuinig wilt rijden, betekent dat automatisch dat je in een niet al te grote en snelle auto terechtkomt. Maar wat nu als je zuinig wilt zijn, maar een 300 pk benzinemotor eist? Dan komt de Audi S3 als zuinigste uit de bus (de link gaat naar de A3 modellen). Dat is ook niet zo’n grote auto, maar wel met een flinke motor. Gemiddeld komen eigenaren van deze S3 uit op een verbruik van 1:10,4. De zuinigste komt uit op 1:15,0. Die bestuurder zouden we eens willen aanraden een beetje meer gas te geven en van zijn auto te gaan genieten. 

Occasion zoeken