Let hierop als je een auto met hoge kilometerstand koopt

Kilometerteller in Porto

Kun je met een gerust hart een tweedehands auto met een hoge kilometerstand kopen? Dat is een vraag die veel mensen hebben. Je kunt dan namelijk voor een scherpere prijs tegen een goede auto aanlopen. Let dan wel op deze punten als je een auto met hoge kilometerstand koopt. 

Is de angst voor een hoge kilometerstand terecht? En wat is een hoge kilometerstand? Is 200.000 kilometer voor een auto tegenwoordig veel?

Verschillende kilometers per brandstof

Om te zien wat eigenlijk een hoge kilometerstand is, kijken we wat een auto per brandstofsoort in Nederland (volgens het CBS) gemiddeld rijdt en wat dat betekent voor de gemiddelde kilometerstand die je op een leeftijd van 5, 7 en 10 jaar mag verwachten:

BrandstofKm/jaar5 jaar oud7 jaar oud10 jaar oud
Benzine (incl. hybride)12.50062.50087.500125.000
Diesel (incl. hybride)30.000150.000210.000300.000
Lpg (incl. hybride)22.500112.500157.500225.000
Plug-in hybride (benzine en diesel)22.500112.500157.500225.000
Elektrisch20.000100.000140.000200.000

Een dieselauto maakt doorgaans meer kilometers omdat de brandstof goedkoper is. En dat hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Waarom niet? Een auto op diesel rijdt meestal met lagere toeren, waardoor je minder slijtage hoeft te verwachten. Daarnaast verbrandt diesel bij lagere temperatuur, wat ook weer voor minder slijtage zorgt.

Van onze partner
Autofinanciering nodig?
Bereken je autolening bij ABN AMRO! Je kunt deze financiering ook voor bijvoorbeeld een camper, klassieker, verduurzaming van je huis of andere grote uitgave inzetten.

Gebruik van de auto belangrijk

Je kunt ook anders naar een gebruikte auto kijken. Het is goed als een auto regelmatig is gebruikt en de motor goed op temperatuur komt. Rijd je afstanden, dan gaat dat meestal op de snelweg en dan rijd je lange stukken, maar op een regelmatig tempo. Een auto die een lage kilometerstand heeft, heeft waarschijnlijk kortere stukken gereden met een koude motor en daarbij in de stad vaak afgeremd en opgetrokken. Dat zorgt voor meer slijtage, waardoor dat juist een mindere goede keuze kan betekenen.

Kun je het gebruik zien aan de auto? Kijk dan naar gebruiks- en slijtagesporen op de bekleding en beschadigingen bij het portier van de bestuurder en het dashboard. Een auto die vaak op de snelweg heeft gereden, zal sporen van steenslag hebben op de motorkap en de voorruit.

Onderhoudsboekje belangrijk

Een occasion met een hoge kilometerstand kan nog steeds een goede keuze zijn als hij zijn onderhoud op tijd heeft gehad. Check dus het onderhoudsboekje. Doe dat ook bij een auto die juist weinig kilometers heeft gereden. Een gemiddelde onderhoudsbeurt moet namelijk met 20.000 kilometer of na een jaar worden gegeven, net wat het eerste wordt bereikt. Een auto die minder kilometers maakt, krijgt toch vaak pas onderhoud als de kilometers zijn gehaald. Dat betekent dat hij soms eigenlijk te weinig aandacht heeft gehad. Dat zorgt voor minpunten.

Daarnaast moet je onder de motorkap en in het onderhoudsboekje kijken naar bijvoorbeeld de distributieriem. Moet die binnenkort worden vervangen? Vaak zie je op een sticker staan wanneer hij is geplaatst. In het onderhoudsboekje kun je ook kijken naar de laatste vervanging van bijvoorbeeld remblokken en remschijven. En naar de banden: veel mensen verkopen een auto als er grotere onderhoudskosten aankomen.

Doe je huiswerk bij auto met hoge kilometerstand

Check zowel bij een auto met hoge kilometerstand als bij een auto die weinig heeft gereden of alles het wel doet, bijvoorbeeld de airconditioning en elektrische accessoires. Kijk onder de motorkap of het er allemaal netjes uitziet. Maak vooral een proefrit met de auto die je op het oog hebt. Hoor je vreemde geluiden? Wees dan alert.

Wil je een auto met een hoge kilometerstand kopen, dan kun je ook kijken of AutoWeek al een Klokje Rond test heeft geplaatst van het type auto. In de dertig jaar van deze rubriek kan het goed zijn dat je het type tegenkomt. Dan zie je ook mogelijke aandachtspunten. Bij het huiswerk past ook het lezen van reviews van andere gebruikers. Dan zie je ook welke problemen vaker voorkomen bij bepaalde modellen. De AutoWeek kentekencheck vertelt ook veel over de geschiedenis van de auto en biedt je achtergronden over het type. Aanrader!

Onze conclusie

Je moet bij een auto met veel kilometers op de teller net zo goed opletten als bij een auto die minder heeft gelopen. Een dieselmotor is over het algemeen beter bestand tegen hogere kilometerstanden dan een benzinemotor. Kijk zeker naar de onderhoudshistorie en de algemene indruk van de auto. Is de auto goed onderhouden en heb je mogelijke grote kosten in beeld, dan kun je veilig een occasion met hoge kilometerstand kopen. Onderhandel desnoods scherper zodat je geld kunt reserveren voor onverwachte problemen. 

Occasion zoeken