De beste tweedehands elektrische auto’s 

AutoWeek 14 BMW i3 Renault Zoe Hyundai Ioniq triot

Wat betreft elektrisch rijden is de geest uit de fles. Velen kunnen niet wachten om de verbrandingsmotor gedag te zeggen en verder te zoemen op stroom. Het is echter niet voor iedereen weggelegd om een auto te kopen van pakweg €40.000, want dat is wat een EV al gauw kost. 

Op de gebruikte markt is inmiddels ook genoeg te vinden, al hebben die modellen wel een beetje last van de wet van de remmende voorsprong. 

Renault Zoe – 2012-2019

Te koop vanaf €8.500 

Wie voor klein geld een elektrische auto zoekt, komt vrijwel vanzelf uit bij de Renault Zoe. Daarmee is het echter wel een beetje oppassen, want je hebt hem in verschillende uitvoeringen. Ook zijn ze lang niet allemaal even bruikbaar. Zo begon dit model met een batterijpakket met een actieradius van 210 kilometer en liep dat in de loop der jaren op tot 395 kilometer. Dat zijn de cijfers van de fabrikant; reken er maar op dat je tamelijk veilig zit als je er in de praktijk een kwart vanaf haalt. En dan is er nog de accuhuur bij sommige Zoe’s. Dat levert zomaar een paar tientjes vaste lasten per maand op. Dan heb je wel recht op een nieuwe accu als blijkt dat die te ver is gedegradeerd. In de praktijk komt dat echter zelden voor, dus heb je het niet echt nodig. 

Verder is de Zoe een ideaal ding. Onderhoudskosten heb je er nauwelijks aan en hij rijdt best oké. De Zoe is ontwikkeld als elektrische auto en is dus geen model met een verbrandingsmotor dat later is geëlektrificeerd. Dat is positief, omdat geëlektrificeerde auto’s vaak een rare gewichtsverdeling hebben door de zware accutechniek. Je moet bij de Zoe natuurlijk wel in het achterhoofd houden dat het één van de pioniers was op EV-gebied. De rijeigenschappen zijn dus niet helemaal up-to-date als je het vergelijkt met nieuwe EV’s. Als auto voor ritjes in de buurt of als auto ‘voor erbij’ is het een aanrader.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

BMW i3 – 2013-2022

Te koop vanaf €15.000 

Je moet maar durven: zo’n gedrongen hoog model met van die enorme karrenwielen: de BMW i3 is van de buitenkant nooit moeders mooiste geweest. Eigenlijk is het een rijdende concept-car. Zo is hij opgetrokken uit versterkte koolstofvezel, wat goed is voor gewichtsbesparing. Dat was in de jaren van de BMW i3 hard nodig om de auto een wat grotere actieradius te geven. Voor zijn tijd was de BMW i3 met een reikwijdte van rond de 200 kilometer een alleszins acceptabele EV. Hoewel dit model voor BMW zeer atypisch is, is het leuke ervan dat hij even goed rijdt als een BMW; hij is ook nog eens heel wendbaar. Bovendien: het uiterlijk is misschien een beetje discutabel, maar vanbinnen is hij prachtig. Het is een soort van rijdende salon, nog eens geaccentueerd door de naar voren openslaande achterportieren. 

De BMW i3 was er in twee smaken: een volledige elektrische en de REX, die was voorzien van een range extender. Dat betekent dat er een brandstofmotor paraat staat om de accu weer op te laden als daarvan de prik op is. Dat was in het geval van de i3 een Kymco-scootermotortje gecombineerd met een brandstoftank van negen liter. Daarmee haal je de volgende laadpaal dus wel. De REX-versies tref je in Nederland nauwelijks meer aan. Die stootte namelijk CO2 uit en de fiscale voordelen gelden alleen voor auto’s die helemaal geen uitstoot hebben. Daarmee blijven de volledig elektrische modellen dus over. 

Hyundai Ioniq – 2016-2022

Te koop vanaf €15.000 

Zonder het van de daken te schreeuwen, bouwt Hyundai (en zustermerk Kia) stiekemweg prima auto’s. Dat geldt niet alleen voor de modellen met verbrandingsmotoren, maar ook voor elektrische auto’s. Voor niet al te veel geld koop je er een bovengemiddeld goede EV. Let maar eens op hoe vaak je elektrische Hyundais Kona en Kia’s Niro ziet rijden. Er is er echter nog eentje. Dat is geen cross-over, maar een normale hatchback. Die is te koop als hybride, als plug in-hybride – dus met een stekker – en als Ioniq EV volledig elektrische variant. Het is een model dat zo’n beetje op dezelfde manier is gebrouwen als de Toyota Prius, behalve dan dat die niet als volledig elektrisch versie te koop is. Het voordeel van zo’n – in vergelijking met cross-overs – lage auto is dat die wat verder komt op een acculading. En dat is nu eenmaal waar het bij de wat oudere EV om te doen is. 

De Hyundai Ioniq is nu eens geen futuristisch vormgegeven auto, iets wat EV’s op de één of andere manier altijd moesten zijn. Dit is gewoon een vijfdeurs hatchback met lekker veel ruimte en gebruiksgemak. Verder hoeft de Ioniq zich niet te schamen voor zijn actieradius. Die komt volgens de WLTP verbruiksnorm tot de 200 kilometer. Dat doen weinig andere auto’s in deze prijsklasse hem na. Aan het einde van 2019 kwam er een versie met een grotere batterij, die de Ioniq rond de 300 kilometer ver krijgt. Daarmee is deze Koreaan één van de bruikbaarste betaalbare EV’s op de markt. Een regelrechte aanrader dus. 

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Tesla Model 3 – 2019-heden

Te koop vanaf €43.500 

De Tesla Model 3 ligt natuurlijk nog niet binnen bereik van de modale beurs. Toch mogen we hem zeker niet vergeten in deze lijst, want de modellen van Tesla lopen een lichtjaar voor op wat de concurrentie te bieden heeft. Actieradius, rijkwaliteiten en autonome systemen zijn bij deze Amerikanen al dik voor elkaar, terwijl andere autofabrikanten nog bezig zijn het wiel uit te vinden. De Model 3 vinden we de aantrekkelijkste uit het Tesla-programma. Die past tenminste in het parkeervak.