Zelfcheck: is het niveau van de remvloeistof voldoende?

Zelfcheck -  remvloeistof

Wanneer je het rempedaal van je auto intrapt, worden de remblokken aan weerszijden tegen de remschijf aangedrukt. Het niveau van de remvloeistof moet voldoende zijn.

Veel auto's zijn vooezien van schijfremmen. Cornelis Kit legt in een video het principe van de schijfrem uit, met alles wat erbij zit. Daarbij noemt hij ook al de kanalen en leidingen voor de remvloeistof. Let dan wel op het niveau van de remvloeistof, want dat is belangrijk bij de overdracht van de remactie!

De wrijving die ontstaat tussen de remblokken en de remschijf veroorzaakt ‘wrijvingswarmte’. Deze temperatuur kan oplopen tot enkele honderden graden! Wanneer de remmen vaak worden gebruikt, wordt deze hitte ook doorgegeven aan het hydraulisch circuit en kan de remvloeistof warm worden. Remvloeistof is bovendien hygroscopisch. Dat betekent dat deze vocht uit de lucht opneemt, waardoor het kookpunt wordt verlaagd. Bij veelvuldig remmen kan de remvloeistof dan gaan koken, waarbij dampbellen ontstaan. Daardoor kan er minder druk worden opgebouwd en remt de auto minder goed. Daarom moet je de remvloeistof tijdig vervangen.

Wist je dat?

Zonder remvloeistof kun je niet remmen. Met deze handleiding kun je makkelijk zelf controleren wat het niveau is van de remvloeistof. Het is erg belangrijk dat de remvloeistof niet zomaar wordt bijgevuld wanneer deze beneden het minimale niveau zit. Dit kan namelijk betekenen dat je remmen niet optimaal meer werken en dus is het van groot belang dat de oorzaak wordt achterhaald. Daarom moet je ook regelmatig het niveau van de remvloeistof nakijken. En dat is erg gemakkelijk.

Controleer zelf het niveau van de remvloeistof!

Je kunt eenvoudig het peil van de remvloeistof in je auto controleren door naar het remvloeistofreservoir te kijken. Volg de fotoreeks op deze pagina en binnen een paar minuten weet je of de remvloeistof niet onder het minimale niveau zit!

Advertorial
Is het niveau van de remvloeistof in je auto te laag?
Tijdens de grote beurt wordt je auto op 80 punten gecontroleerd, inclusief de remvloeistof! Bij Bosch Car Service is je auto in handen van de beste monteurs. Ook blijft je fabrieksgarantie behouden! Vind jouw vestiging

Lees ook