Deze gebruikte BMW 3-serie modellen zijn onze keuze

BMW 3-serie 316i F30

De BMW 3-serie is al decennialang een klinkende naam. Vriend en vijand zijn het erover eens dat dit misschien wel één van de best rijdende auto’s is die je kunt kopen. We laten je hier zien welke gebruikte BMW 3-serie modellen ons hart hebben gestolen.

Velen beschouwen hem als het lekkerste pakketje van BMW. Het verbaast dan ook niets dat dit model niet weg te denken is in de lijsten van meest gezochte occasions. Hoewel je met een 3-serie wat betreft de keuze eigenlijk niet de mist in kunt gaan, kiezen we toch enkele gebruikte BMW 3-serie modellen uit die onze bijzondere voorkeur hebben. 

BMW 316i – 2012-2015

Te koop vanaf € 10.000 

Gaan we je hier nu werkelijk een BMW 316i aanraden? Jazeker wel. Zoals we al zeiden, kun je bij een 3-serie niet fout gaan. Een ondergemotoriseerde 3-serie zijn wij nog niet tegengekomen. De 316i van de F30-generatie heeft een vermogen van 136 pk, kan in minder dan tien seconden van nul naar honderd en rijdt ook gewoon 200 km/h. Meer heb je niet nodig toch? En de 3-serie van de F30-reeks is er veel eerder mee binnen financieel bereik, want het spreekt voor zich dat de basismotorisering niet de duurste is. Mocht hij je na verloop van tijd toch te traag zijn, informeer dan eens bij de chiptuner.

Een nadeel is er ook, want de ondersteltechniek van de 3-serie schreeuwt natuurlijk om meer vermogen. Als je waarde hecht aan ‘op de limiet’ rijden, dan moet je doorsparen totdat je een wat ruimer gemotoriseerde Dreier kunt betalen. De 316i, met zijn 1,6-liter viercilinder, werd gevoerd van 2012 tot 2015. Daarna is de 318i de basisuitvoering met een 1,5-liter driecilindermotor. En hoewel die op papier hetzelfde presteert als de 316i laten we die toch liever aan ons voorbijgaan. Die motor, met de code B38, kent heel wat problemen, al is hij in de loop van de jaren wel beter geworden. 

Terug naar de 316i, de basis-BMW. Om jezelf evengoed een beetje extra te kietelen, raden we je aan wel een rijk aangeklede uitvoering te kopen. De simpelste uitvoeringen zitten bij BMW écht karig in de accessoires. Op de allerkaalste zit niet eens cruisecontrol en bijvoorbeeld ook geen mistlampen. Kies je de uitgebreidste High Executive-uitvoering, dan heb je zelfs leren bekleding en stoelverwarming standaard. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

BMW E46 Compact – 2001-2005 

Te koop vanaf € 1.500 

De E46-generatie van de 3-serie staat in het algemeen bekend als de meest geslaagde; niet alleen wat betreft zijn rijkwaliteiten, maar ook als het gaat om de bouwkwaliteit. Kijk maar eens om je heen in het verkeer. Dit inmiddels twintig jaar oude model kom je nog meerdere keren per dag tegen en dat zegt wel iets. Wat de allerlekkerste van de lekkerste 3-serie is? Dat is de E46 Compact. Hij wordt vaak vergeten, omdat het publiek hem lelijk vindt. En om je eerlijk te zeggen heeft het daar wel een punt. De gewichtsverdeling van deze Drie is echter precies 50:50, dus smijt je die elke bocht door. Door zijn hatchbackvorm is hij nog lekker praktisch ook, al moet je om achterportieren niet vragen. 

Het is heel verleidelijk om te kiezen voor de zescilinderuitvoeringen, maar juist omdat deze auto bekend staat om zijn uitstekende bochtengedrag zouden wij kiezen voor een viercilinder. Die maakt hem wat lichter in de neus en daarmee rijdt hij een stuk vermakelijker. Hij is gemaakt voor lange, bochtige binnenwegen, waar Duitsland vol mee ligt. De besturing is zelfs nog wat directer dan die van de rest van de E46’s. Doe ons maar een BMW 318ti Compact. De 3-serie Compact werd opgevolgd door de 1-serie. Al na vier bouwjaren werd dit model geschrapt. Je vindt hem dus niet heel veel en reken maar dat degenen die er nu nog eentje kopen hem niet meer gauw van de hand doen. Het zou best eens kunnen dat de prijs van de Compact de komende jaren gaat stijgen. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben. 

BMW 325i Touring – 2005-2012 

Te koop vanaf € 5.500 

De BMW met de modelcode E91 is de laatste Touring die is verkocht met een gewone zes-in-lijnmotor. Het is een auto die is bedoeld op lekker ontspannen mee te toeren en niet meteen een sportauto in gezinsverpakking. Met een vermogen van 215 pk is hij ‘gewoon’ lekker snel. Bijkomend voordeel is ook dat de modellen met de sterkere zescilinders als gebruikte auto flink veel duurder zijn. De 325i is dus op elk denkbare manier een geweldige tussenweg. Denk je dat een zespitter boven je begroting gaat? Die van BMW uit deze tijd zijn ontzettend goed gebouwd, drinken niet veel meer dan een viercilinder en brengen nauwelijks extra onderhoud met zich mee. Kortom, dit plezier kun je jezelf gemakkelijk gunnen.

Wat haal je ermee in huis? Misschien wel de ideale gezinsauto. Het is een heerlijke kilometervreter, waarmee je in de zomer met veel plezier de 1.500 kilometer naar Zuid-Frankrijk zoeft. Als je bent aangekomen, zul je je afvragen waarom je niet een vakantie nog wat verder weg hebt geboekt. Een heel ruime auto zal de 3-serie nooit worden. Daar vormt deze geen uitzondering op. We hebben het hier echter over de Touring, BMW-taal voor stationwagon. Die biedt allicht wat meer stouwruimte dan een sedan. De Touring is beroemd om de separaat te openen achterruit, zodat de bagageruimte heel efficiënt kan worden benut. De ruimte achterin is vergeleken met die van de concurrentie ronduit krap, maar wat kan jou dat schelen als je toch achter het stuur zit? 

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Vergeet deze niet … 

Alpina B3/D3 – 2013-2019 

Te koop vanaf € 35.000 

Een lijst met begeerlijke 3-series opstellen zonder daar een M-model bij te zetten? Jazeker, dat kan. Als wij het budget zouden hebben voor een M3 zouden we er een Alpina van kopen. Die biedt gelijkwaardige prestaties, maar is niet zo’n kneiterharde auto als een M-BMW. Een Alpina doet het allemaal op een wat ingetogener, geciviliseerdere manier. Kies je een B3, dan heb je een benzine, kies je D3, dan is het een diesel. Dit merk (noem het vooral geen tuner, want dan krijg je ruzie met de puristen) weet de toch al nagenoeg perfecte 3-serie nog veel verder fijn te slijpen. Het kost wat, maar dan heb je ook echt iets heel bijzonders voor de deur staan. 

Occasion zoeken