
Let hierop bij een gebruikte Peugeot 2008 (2013-2019)
De 2008 verscheen negen jaar geleden en is sindsdien een van de succesnummers van Peugeot....
en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Al zo lang er auto’s worden gebouwd, zijn er snelle sportauto’s ontwikkeld. Zijn deze sportauto’s uit 1990, AutoWeek’s geboortejaar, nog steeds zo begeerlijk?
De Chevrolet Corvette C4 kennen we al zes jaar als de eerste AutoWeek van de drukpers komt. Zoals nog steeds het geval is, is de Amerikaanse sportauto vooral een feestje van de Amerikanen zelf. In Europa worden maar weinig mensen verleid door de spectaculaire vormen van de C4. In 1989 gooit Chevrolet de knuppel in het hoenderhok. De Amerikanen tonen op onze eigen Autosalon van Genève de spectaculaire ZR-1. De boodschap is duidelijk. De Europese sportautomerken zijn het doelwit. In 1990 begint het feest: dan wordt de ZR-1 in productie genomen.
De auto is ontwikkeld met nieuwe vrienden bij General Motors. In 1986 wordt het Britse Group Lotus ingelijfd. Zij ontwikkelen de technologie voor de ZR-1. De motor is een aluminium V8 met vier bovenliggende nokkenassen, vier kleppen per cilinder en een nieuw luchtinlaatsysteem. Die wordt LT5 gedoopt. Ook de besturing en de remmerij werden aangepast op het nieuwe vermogen. Want in plaats van de 253 pk uit de burgermansuitvoering levert de ZR-1 380 pk. Meer dan genoeg om bijvoorbeeld de Ferrari 348 het nakijken te geven. Verder zorgde Group Lotus voor een systeem waarmee de vering en demping konden worden aangepast. Nu is dat gemeengoed in elke nieuwe middenklasser. Destijds keken we daar behoorlijk van op. Nog zoiets bijzonders: met de power key kan een tweede set injectoren worden geactiveerd zodat er keuze is tussen een brave stand of vol vermogen.
Om de boel kracht bij te zetten, krijgt de ZR-1 van General Motors de bijnaam King of the Hill. Niet zo maar een loze kreet. Op 1 maart 1990 rijdt de auto verschillende werelduurrecords bij elkaar op een testcircuit in Texas. Het waren prestaties die er wezen mochten. De Corvette ZR-1 was daarbij de duurste personenauto die General Motors tot die tijd had gebouwd. In Amerika kostte hij 60.610 dollar. In Nederland ging daar natuurlijk nog een schepje bovenop en kocht je een ZR-1 voor ongeveer 290.000 gulden. Nog iets duurder dan een Ferrari 348 en bijna twee keer zo duur als een normale Corvette C4. Vandaag de dag gaat een C4 ZR-1 voor zo’n 30.000 dollar weg.
Tijdens onze hernieuwde kennismaking heeft de Corvette ZR-1 nog niets van zijn begeerlijkheid ingeboet. Ondanks de Britse invloeden klinkt de V8 onmiskenbaar Amerikaans. Door zijn bredere achterkant en enorme achterwielen onderscheid je hem meteen van een reguliere C4. Kwispelen kan hij tot in de derde versnelling. Zijn handbak maakt dat hij beter te controleren is dan een Corvette met een automaat. Ondanks de gevorderde leeftijd is ons ‘Polo Green’ exemplaar nog niets van zijn kracht verloren. Door het harde rubber achter is er weinig grip en leggen we lange strepen rubber op het asfalt, maar de 4,4 seconden van 0 naar 100 km/h zit er zeker nog in.
Van onze partner Een Porsche op je neus! Porsche Design leesbrillen vind je in de online winkel van Leesbrilhuis. De leukste leesbrillen met gratis verzending en retour + achteraf betalen! |
In 1990 had Honda het voor het zeggen op de Formule 1-circuits. Daar namen de Japanners het op tegen hun Italiaanse concurrenten van Ferrari, die niets anders konden dan toekijken en stof happen. Op straat had Honda echter geen weerwoord. Dat was de eer van de Japanners te na. Met de introductie van de Honda NSX, halverwege 1990, richtte het merk zijn pijlen op de Ferrari 328 - later werd dat de Ferrari 348 - en de Porsche 911. Het doel was niet om die auto’s te evenaren. Honda wilde ze verpulveren.
Als je de indianenverhalen die de ronde doen zou geloven, dan zou de NSX eigenhandig zijn ontwikkeld door racelegende Ayrton Senna. Een prachtig verhaal natuurlijk. Het is alleen niet helemaal waar. Inderdaad, Senna had als stercoureur van McLaren-Honda wel degelijk zijn zegje in de ontwikkeling van de NSX, Zijn F1-collega Satoru Nakajima reed het leeuwendeel van de ontwikkelingskilometers, onder andere op de Nürburgring. De echte held van het NSX-project heet Shigeru Uehara, destijds chef-ontwikkelingsingenieur bij Honda. Die liet zich inspireren door de Porsche 911 en in zekere zin ook door oud-Lotusbaas Colin Chapman. Uehara hamerde namelijk op het gewicht van zijn geesteskind: dat moest zo laag mogelijk zijn. Daarom deed Honda iets wat nog nooit iemand had gedaan. Het vervaardigde het chassis en de body van de NSX volledig uit aluminium. Die gewichtsbesparing maakte dat de NSX genoeg had aan een V6 met 273 pk. Belangrijk, want in 1988 sloten de Japanse autoconstructeurs onder elkaar een gentlemen agreement. In Japan geproduceerde auto’s moesten niet meer dan 276 pk hebben.
Honda introduceerde met de NSX ook een hoge mate van betrouwbaarheid en gebruiksgemak in supercarland. Helaas voor de consument was de prijs minder gebruiksvriendelijk. De nieuwprijs van de Honda NSX bedroeg een slordige 118.000 euro. Dat heeft er zeker aan bijgedragen dat er officieel in Nederland nog geen twintig exemplaren werden verkocht. Op technisch vlak bleek de NSX nagenoeg probleemloos. Wie schade rijdt doet maar beter een schietgebedje: aluminium uitdeuken of herstellen is schreeuwend duur.
Maar wat geeft het? Rijden is ook na enkele jaren nog een genot. Het stuurgevoel in de NSX is subliem, terwijl versnellingsbak en koppeling – voor supercar-begrippen – ongelooflijk eenvoudig en trefzeker te bedienen zijn. En dan het geluid. Een zachte zescilinderzoef maakt boven de 5.500 toeren plaats voor een hartverscheurende VTEC-kreet, die je tegelijk kippenvel en vlinders bezorgt. Ga je op weg met een Italiaanse supercar uit die tijd, dan ben je je continu bewust van het feit dat je met een legendarische auto op stap bent. Met de NSX is het precies andersom: die cijfert zichzelf weg en geeft juist zijn bestuurder een fenomenaal gevoel. Verkoopsucces of niet, dat doet er niet meer toe. Wie de NSX rijdt, begrijpt hoe goed die is. Soichiro Honda zou er trots op zijn. Ferrari en Porsche waren minder enthousiast. Honda had ze een lesje geleerd.
Het ontwikkelen van een nieuwe model bij Lamborghini mag even duren. Al in 1985 werden de eerste plannen voor de opvolger van de buitenaardse Lamborghini Countach gemaakt. In die tijd was de enige eis waar het project aan moest voldoen dat hij meer dan 315 km/h haalde. In die tijd was Lamborghini eigendom van Jean-Claude en Patrick Mimran, twee Zwitserse broers. Zij kregen het merk enkele jaren daarvoor uit een faillissement toegewezen. Zij legden overigens ook de basis voor de LM002. Ze vonden dat een snelle 4x4 goed bij het merk zou passen Lamborghini. Destijds was dat waanzin, maar achteraf bezien hartstikke visionair.
In 1987, als de ontwikkeling van de Lamborghini Diablo in volle gang is, komt Lamborghini in handen van Chrysler. Die voorzien de Italianen van genoeg geld om de ontwikkeling af te maken. Maar ze willen ook wat in de melk te brokkelen hebben en dus wordt door Chrysler het originele ontwerp van Marcello Gandini helemaal herzien. Alle voor Lamborghini zo kenmerkende scherpe lijnen worden er vanaf gehaald. Diablo is het Spaanse woord voor duivel. In de namencultuur van Lamborghini verwijst deze typeaanduiding naar een vechtstier die in 1869 beroemd werd tijdens een gevecht. In eigendom van Chrysler worden de LM002 en de kleinere sportauto Jalpa overigens uit productie gehaald. Daarna wordt het aan een Maleisisch/Indonesische investeringsmaatschappij en in 1998 aan de Volkswagen Group doorverkocht.
Als je naast een Diablo staat, is meteen duidelijk waarvoor hij is bedoeld: het maken van een verpletterende indruk. Want wat zou je er verder mee moeten? Hij is te groot en onbehouwen om een snelle circuitauto te zijn. Hij is te krap en oncomfortabel om er lange ritten mee te maken. Kortom: een auto om posters van te drukken en dat gebeurde dan ook. De Diablo was aanwezig op menig jongenskamer. Als de V12 middenmotor wordt gestart, neemt het spektakel nog verder toe: praten zonder stemverheffing is niet meer mogelijk.
Het rijden gaat een stuk eenvoudiger dan je zou denken. Dat is mede te danken aan de stuurbekrachtiging. Daar hoefde je in de eerste bouwjaren van de Diablo niet om te komen. De zijruitjes zijn wat groter dan bij een Countach. Je hebt tenminste nog een klein beetje zicht rondom. In het interieur valt het afwerkingsniveau mee. Er heeft in elk geval íemand aan de eindmontageband gestaan. De stiksels zitten netjes recht en grote naden of kieren zijn aan de auto niet te ontdekken. Wel valt op dat de knoppen en displays in het interieur een hoog bouwmarktgehalte hebben. Bij elke snelheid voelt de Diablo sensationeel. Dat komt vooral door de V12 die achter je rug ruig ligt te zijn. Gedurende de rit merken we ineens een constant gezoem in de auto op. Komt het van de ventilatie? Een foutje in de elektronica wellicht? Als we weer thuis zijn blijkt het uit de speakers te komen. Als we de radio uitzetten is het weg. We slaken een zucht van verlichting, want álles aan de Diablo is duur. Gelukkig is een geen storing zo gemakkelijk op te lossen dan die van ons.
De 2008 verscheen negen jaar geleden en is sindsdien een van de succesnummers van Peugeot....
De Puma is een iconisch Ford-model. De naam verscheen in 1997 met de kleine driedeurs coupé....
Opvallend daarbij is dat tussen de lijst met onbetrouwbare tweedehands auto's vooral premium...
Volkswagen Golf VR6 Volkswagen deed het toch maar even: een zescilinder in een Golf hangen....
De E-klasse van Mercedes-Benz is van oudsher de ‘middenmaat’ van het merk. En tegelijkertijd...
In vergelijking met de nieuwste Tucson, die opvalt door zijn zeer originele styling, lijkt...
De prijzen van gebruikte auto's zijn de afgelopen twee jaar aanzienlijk gestegen. In september...
Het woord downsizing klinkt bij veel autoliefhebbers nu niet bepaald als muziek in de oren,...
De A-klasse van Mercedes-Benz is geen seniorenauto meer, maar hij wás het bij de eerste twee...
Ook al heb je een gezin van vijf personen, dan zit je in een reguliere auto al vlug krap en...
De Hyundai i20, gelanceerd in 2009, is een Koreaanse compacte auto waarvan intussen de derde...
Er zijn intussen zeven versies van de BMW 3-serie. De fabriekscodes zijn echter niet opeenvolgend,...
De Focus, Astra en Golf zijn al jarenlang de Kwik, Kwek en Kwak van autoland. Alle drie de...
Je kunt er zo twintig procent bij optellen, al is het met de WLTP-verbruikscyclus een stuk...
De Hyundai Kona, die in 2017 op de autosalon van Frankfurt zijn vuurdoop beleefde en drie...
BMW arriveerde relatief laat in de markt voor premium compacts. Goed, het merk bood al een...
Als je ‘in de markt’ bent voor een SUV en de afgelopen maanden hebt geprobeerd er een nieuw...
Voor we met de C-Klasse gaan beginnen, moeten we ook even aandacht besteden aan het model...
Helemaal blij was ze met haar nieuwe auto. Caroline was als een blok gevallen voor de sportieve...
Iets meer dan tien mille is natuurlijk een boel geld, maar geen ongebruikelijk bedrag voor...
De Citroën C5 Aircross heeft inmiddels een vrij grote schare liefhebbers. Zijn zeer herkenbare...
Kijk! Van een oud baasje geweest die er alleen zijn boodschappen mee deed en er zondags mee...
De Britten hebben een historie opgebouwd op het gebied van onderzoek naar betrouwbaarheid...
Het lijkt bijna wel alsof er elke week een nieuwe SUV op de markt komt. We zetten de meest...
Maar zo’n nieuwe … Misschien is het de smetteloze glans, de nieuwe technologie of de geur...
De Audi A4 is een Duitse sedan of stationwagon (Avant), gelanceerd in 1994 om te concurreren...
De Citroën C3 Aircross staat als comfortabel bekend. De Fransman koppelt praktische inzetbaarheid...
De Mercedes-Benz A-klasse verscheen in 1997 als kleine MPV op de markt. De tweede generatie...
Met het bereiken van een gevorderde leeftijd en een hogere kilometerstand moet je bij praktisch...
Het grootste aanbod vind je wel van de Clio’s van de vierde serie, die tussen 2012 en 2018...
Het trio markeerde het begin van een lange samenwerking tussen PSA (Peugeot-Citroën) en Toyota:...
Audi heeft de A3 sinds 1996 meermaals ingrijpend herzien. Met name zijn uitstraling en hoge...
De Audi A1 verscheen in 2010, waarna in 2018 een ingrijpende vernieuwingsronde volgde en de...
De Renault Kangoo II is een nieuwe weg ingeslagen. Hij is gebouwd op het platform van de Renault...
Ondanks een niet al te succesvolle carrière is de Renault Kadjar tweedehands in redelijke...
Als je wilt dat je auto lang meegaat, moet je hem regelmatig onderhouden. Het beste ben je...
In 2013 onthulde Peugeot de tweede generatie van de 308. Verdwenen zijn de kolossale, op de...
Natuurlijk moet je dan beginnen met je verwachtingen bij te stellen, want iets heel spectaculairs...
Bij de presentatie van de Dacia Duster in 2010 viel de SUV meteen op: praktisch en veelzijdig,...
De Seat Arona is de avontuurlijke broer van de Seat Ibiza. De compacte SUV kun je beschouwen...
De Mercedes-Benz GLA moest de succesvolle BMW X1 tegenwicht bieden. In ons land staat de GLA...
De grootste revolutie van de Micra-levensloop ligt net achter ons, maar de overgang van het...
Je hebt een leuke occasion op het oog. Alleen wil je natuurlijk geen kat in de zak kopen....
De keuze van je volgende auto hangt voor het grootste deel af van het budget en persoonlijke...
Je koopt een nieuwe of tweedehands auto. Spannend, zo’n grote aankoop! Het is belangrijk dat...
Als het gaat om auto’s met karakter, dan ben je in de jaren ‘90 op je wenken bediend. Er waren...
Autorijden in dit land is duur. Sommige mensen vinden het veel te duur. Hoe kun je die kosten...
Wat haal je je op de hals als je een auto koopt van een Engels merk als MG Rover dat al jaren...
Het is vaak een dilemma, als je een nieuwe auto koopt: wat doe je met je huidige auto? Er...
Het afscheid nemen van je auto is altijd een bijzonder moment. Bij een verkoopservice telt...
Mazda 2 als Toyota Yaris Toyota houdt er een wat bijzonder beleid op na als het om de Yaris...
Een V12 leek destijds verplichte kost voor supercars uit de jaren '90. .De uitzonderingen...
Je bent ‘in de markt’ voor een andere tweedehands auto en je wilt er niet te veel geld aan...
Velen beschouwen hem als het lekkerste pakketje van BMW. Het verbaast dan ook niets dat dit...
Je oriënteert je op een occasion en je wilt natuurlijk wel een goede tweedehands auto kopen....
Ze staan steeds vaker in je straat, voor de peuterspeelzaal en bij de tennisclub: de SUV....
Om met meer dan drie kinderen of vrienden te reizen, kom je met vijf zitplaatsen vaak nét...
Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig een SUV wil, maar wat is daar eigenlijk de achterliggende...
Het juiste model en type carrosserie kiezen, onderhandelen over de prijs, kopen/verkopen aan...
In de jaren 80 en 90 was het eigenlijk vrij normaal dat mensen in een buitendienstfunctie...
Als je nu voor de aanschaf van een tweedehands diesel staat, dan kun je daar goed over twijfelen....
Als bron voor dit onderzoek nemen we het aanbod van de AutoWeek Occasionzoeker. Daarin staan...
Een hoog gewicht, veel ruimteverlies, traag, soms storingsgevoelig en vaak netvlies-teisterende...
In sommige gevallen is het een dilemma, zullen we kijken naar een tweedehands of een nieuwe...
Slechts ééntje vinden we er, op het parkeerterrein van de BMW-dealer in Zwolle. Een zwarte...
Er zijn verschillende vormen van garantie op een occasion. Als je particulier een tweedehands...
Met de komst van de Model S in 2013 is het Tesla gelukt om elektrisch rijden in één klap begerenswaardig...
Tesla is een merk dat steeds populairder wordt. Het krijgt bestellingen over de hele wereld....
Ben je op zoek naar een tweedehands auto? Dan wil je natuurlijk wel een leuke auto. Een cabriolet...
Bij de aanschaf van een tweedehands elektrische SUV moet je met een aantal zaken rekening...
Dat is toch een mooie droom? Een eigen cabriolet, om op zonnige dagen met de haren in de wind...
Wat is mijn budget? Grote kans dat er al heel wat auto’s af vallen als je berekent wat je...
Moet je na vele jaren of slechts een paar maanden van auto wisselen of wil je eenvoudig een...
Een onderhoudsboekje hoort bij een auto. Er staat veel informatie in en als het goed is wordt...
Hoe lang heb je de auto in bezit? (controleer met de Kentekencheck) Iemand die een auto slechts...
Kijk bij een bezichtiging of proefrit zeker onder de motorkamp van een tweedehands auto. Een...
Maar ook als je zelf goed op de hoogte bent, is het handig een extra paar ogen mee te nemen....
Over alles wat je koopt moet je btw betalen, dus ook over een auto. Dat is 21%. Bedrijven...
Je kunt een occasion wel of niet particulier kopen vanwege de prijs. Bij een particulier ben...
Als je denkt dat je naar de dealer moet gaan voor een nieuwe auto, laat je veel kansen liggen....
Op de gebruikte markt is inmiddels ook genoeg te vinden, al hebben die modellen wel een beetje...
Het interieur zegt veel over hoe een auto is behandeld. Bekijk het dus goed. Ziet de auto...
Je hebt een leuke auto gezien en de buitenkant van de occasion ziet er goed uit. Het interieur...
Jezelf goed ingelezen in de aankooptips en is het telefoongesprek bevallen? Dan kun je op...
Als je denkt aan een zuinige tweedehands auto, dan denk je waarschijnlijk meteen aan een kleine...
Doe eens een gok: hoeveel SUV- en MPV-achtigen zijn er verkrijgbaar? Ter redactie gokten we...
Als je een tweedehands auto bij een garage koopt, of zelfs bij een merkdealer, heeft dat enkele...
De SUV, die tegenwoordig helemaal mode wordt gemaakt, is helemaal niet zo populair als je...
Je hebt een potentiële koper die je auto wilt komen bekijken. Zorg dat je als verkoper op...
Het mag voor de hand liggen, maar auto’s met een hoge instap als een MPV en een SUV vinden...
Laten we om te beginnen de spreekwoordelijke open deur intrappen: Nederland is geen sedanland....
De Volkswagen Golf Het is een klassenloos model: je kunt er overal mee voor komen rijden....
De huidige Europese uitstootnormen voor verbrandingsmotoren zijn voor zowel diesel- als benzineauto’s...
Zelf een auto verkopen is nogal wat werk. Je moet nadenken over de tekst van je advertentie,...
Stoerdere bumpers en dakrails, een grovere grille, een badge op de achterklep, 2,6 centimeter...
Een elektrische auto is vaak kostbaar om nieuw te kopen, zo is het idee. Je kunt natuurlijk...
Tijdens bijvoorbeeld de dieselcrisis zijn tal van moeilijk verkoopbare diesels op enorme parkeerplaatsen...
Het terugdraaien van de kilometerteller kan voor een verkoper lucratief zijn. Immers: mensen...
Het is natuurlijk als je een nieuwe auto bestelt: daarop moet je even wachten. En dat ‘even’...
Het lijkt bijna wel alsof er elke week een nieuwe SUV op de markt komt. We zetten de meest...
Die leuke kleine auto’s in de jaren ‘90 rijden bovendien nog steeds. Je kunt ze voor een zacht...
Het leuke is dat deze zonnige roadsters uit de jaren ‘90 nog goed verkrijgbaar zijn! De kop...
In 1996 verraste Mercedes-Benz de wereld met de SLK, een tweezits roadster met een schijnbaar...
Is de angst voor een hoge kilometerstand terecht? En wat is een hoge kilometerstand? Is 200.000...
Andere merken dan Porsche doen vaak hun best om ook een mooie, sportieve auto op de markt...
Sommige merken geven langere fabrieksgarantie dan de verplichte twee jaar op een nieuwe auto....
De auto’s op deze pagina zijn echte cultauto's, bijzondere exemplaren en je zult er een bijzondere...
Slechts enkele Duitse modellen, zoals de C-klasse, de Passat en de 3-serie, scoren tegenwoordig...
Van koppelkoning tot paria: de val van de reputatie van de ooit zo populaire dieselmotor was...
Als we het hebben over de middenklassers uit de jaren ‘90, dan kom je uit bij een variatie...
De hot hatch is een snelle auto die een hatchback-vorm heeft. Dat beeld staat snel op je netvlies....
Zo ongeveer iedere autoliefhebber struint met grote regelmaat rond op één van de vele occasionsites...
Ben je er financieel uit met de potentiële koper, dan rest nog het kenteken overschrijven....