Leuke kleine auto’s in de jaren '90

Facelift Friday Renault Twingo I
Facelift Friday: Peugeot 106Volkswagen LupoFacelift Friday: Seat ArosaFiat Cinquecento SportingFord KaFacelift Friday: Nissan MicraFacelift Friday Smart City Coupé

In het laatste decennium van de vorige eeuw was er in het A-segment best wel wat keuze. Wel zagen ontzettend leuke kleine auto’s in de jaren ‘90 het levenslicht, die zeker kleur gaven aan het straatbeeld.

Die leuke kleine auto’s in de jaren ‘90 rijden bovendien nog steeds. Je kunt ze voor een zacht prijsje en vaak met verschoten lak nu nog op de occasionmarkt krijgen.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Guitige Renault Twingo

Bij zijn verschijnen in 1993 baarde de Renault Twingo opzien met zijn ‘monospace-carrosserie’, waarmee hij voor een auto met dergelijke compacte afmetingen veel ruimte bood. Ook de verschuifbare achterbank maakte de driedeurs lekker praktisch. De Twingo I heeft het volgehouden tot 2007. Toen dat jaar zijn veel minder frivole opvolger klaarstond, waren er in Nederland al meer dan 75.000 Twingo’s verkocht ­eindelijk nog tot 1998 volhouden. 

Peugeot 106 met huisstijl

Het is knap hoe ze bij Peugeot de designtaal van die periode vertaalden naar zo’n klein model, er zaten veel 405-stijlkenmerken in de auto. We moeten er wel bij zeggen dat we een grotere fan zijn van de versie van voor de facelift, na 1996 werd de 106 wat vriendelijker met zijn ronde vormen. Als model maakte de auto na die wijziging wel de heftigste periode door, want de brute Rallye werd overtroffen door de GTI en de Sport met 1.6 16V-motor.

Duits-Spaanse tweeling

De Volkswagen Lupo kwam voort uit een intensieve samen­werking met concernpartner Seat, want de neef van de Lupo is de Seat Arosa, waarmee de Lupo heel veel deelt. Eigenlijk verschillen alleen de neuzen. Dergelijke samenwerkingen zijn overigens ook een typisch voorbeeld van hoe de autowereld werkte in de jaren negentig, denk bijvoorbeeld aan de VW Sharan/Seat Alhambra/Ford Galaxy. 

Vlotte Fiat

Fiat zette zichzelf in 1993 weer op de kaart als kleine auto-specialist. Door het model ook nog eens Cinquecento – Italiaans voor Vijf­honderd – te noemen, riepen de Italianen ook herinneringen op aan de 500. Later kwamen er ook Sporting-versies en werd er een heus rally­kampioenschap voor deze felle rakkers opgezet. De straatversie met 54 pk bewees dat je echt geen vermogens van ver boven de 100 pk nodig had om een hoop lol in een auto te hebben.

Scherpe randjes

Ford kenmerkte de ontwerpen met scherpe lijnen. New Edge noemden ze het. De Ford Ka kwam in 1997 en werd een koppendraaier met zijn om de hoeken lopende bumpers, het leek wel alsof een concept-car ongewijzigd in productie ging. De eerste Ka had ook al zo’n lange adem, net als de eerste Renault Twingo. Pas in 2008 viel het doek voor de grappige Ford, die we ons ook nog herinneren om de vele speciale versies met de naam van een kunstenaar erop. 

Ronde hatchback

Bij het ontwerp van de Nissan Micra die in 1992 het licht zag moet de oer-Mini door de hoofden van de tekenaars hebben gespeeld. De ronde hatchback schopte het overigens tot Auto van het Jaar 1993. De Micra is door de jaren heen een paar keer gefacelift en was ruim tien jaar op de markt. Zoiets zou nu echt niet meer kunnen in het A- en B-segment. Dat geeft aan dat de concurrentie in alle segmenten alleen maar is toegenomen.

Auto met horlogemarketing

Halverwege de jaren ‘90 waren er geruchten dat Daimler-Benz, het moederconcern van Mercedes, met een stadsauto zou komen in samenwerking met de Zwitserse fabrikant van horloges Swatch. In 1998 stond hij er: de Smart City-Coupé, later ook Fortwo. Een uiterst korte tweezitter die je dwars in de parkeervakken kon zetten. Daarom zie je ze nog vaak in drukbevolkte wereldsteden als Londen, Parijs en Rome. Ook makelaars, kapsalons en andere bedrijven die een rijdende reclamezuil nodig hadden, sloten de eerste Smart massaal in de armen.

Occasion zoeken