Hoe weet je de juiste kilometerstand van een auto?

Kilometerteller

Het kopen van een gebruikte auto brengt altijd onzekerheden met zich mee. Je kunt natuurlijk de carrosserie en de motor checken. Belangrijk is ook om na te gaan of de kilometerstand niet is teruggedraaid. Dat is fraude, maar het komt nog steeds voor. Hoe ben je zeker van de juiste kilometerstand? 

Het terugdraaien van de kilometerteller kan voor een verkoper lucratief zijn. Immers: mensen schrikken vaak terug voor een auto die een hoge kilometerstand heeft. Een auto met een lagere kilometerstand kun je gemakkelijker verkopen én je kunt er meer voor vragen. Dus is het verleidelijk de auto te voorzien van een lagere kilometerstand. Als je naar een tweedehands auto zoekt, let dan op de juiste kilometerstand.

Onderhoudsboekje

Je kunt soms al zelf checken of de kilometerstand correct kan zijn. Het onderhoudsboekje van de auto kan hierbij helpen de juiste kilometerstand te achterhalen. Zijn de beurten er goed in vermeld? Kloppen de kilometerstanden met het getal dat je op het dashboard ziet?

Nationale Auto Pas

In Nederland is het strafbaar om te rommelen met de kilometerstand. Een boete kan oplopen tot 10.000 euro. Het is ook lastiger om in Nederland de teller terug te draaien, want bij elk bezoek aan een garage wordt de kilometerstand doorgegeven aan het register Nationale Auto Pas. Auto's in de AutoWeek Occasionzoeker die een NAP-vermelding hebben zie je direct met een ikoontje 'NAP Check'. Let daar dus op. Je kunt ook selecteren op auto's die de NAP check hebben. Als je een tweedehands auto wilt kopen, kun je de gegevens met de AutoWeek kentekencheck opvragen. Dan weet je onder meer of hij de juiste kilometerstand heeft.

Van onze partner
Autofinanciering nodig?
Bereken je autolening bij ABN AMRO! Je kunt deze financiering ook voor bijvoorbeeld een camper, klassieker, verduurzaming van je huis of andere grote uitgave inzetten.

Car Pass in België

In België wordt de kilometerstand van een gebruikte auto bijgehouden via Car Pass. Deze moet wettelijk door de verkoper worden overhandigd aan de koper. Zonder deze pas kan de koop van de auto niet doorgaan. Deze Car Pass toont de juiste kilometerstand van de auto aan.

Importauto’s moeilijker

Een groter risico voor een teruggedraaide kilometerteller loop je bij een auto die is geïmporteerd, vooral uit bijvoorbeeld Duitsland. Daar zou 1 op de 10 auto’s te maken hebben met een teruggedraaide kilometerteller. Bovendien toonde onderzoek door de ADAC aan, dat ook bij een groot aantal nieuwere auto’s relatief eenvoudig de kilometerstand kan worden veranderd. Het is lastiger om hier duidelijkheid over te krijgen.

Tip: let op het rempedaal

Een hulpje om te kijken met de juiste kilometerstand is het rempedaal. Het mag vreemd lijken, maar dit geeft een goede indicatie. De slijtage van het rempedaal is namelijk redelijk constant. Echter: het rubber wordt in de praktijk zelden vervangen. Na 100.000 km mag je sporen zien dat het pedaal gebruikt is. En bij 300.000 km mag het best wel versleten zijn. Dus een auto met 150.000 km die een versleten rempedaal heeft moet je extra checken.

Andere indicatoren voor juiste kilometerstand

Andere plekken waaraan je goed kunt zien of een auto veel kilometers heeft gereden zijn de bestuurdersstoel en het stuur. Als het leer of de textielbekleding zwaar zijn versleten, dan kun je erop rekenen dat de auto veel kilometers gereden heeft.

Het voorportier aan de bestuurderszijde is een andere factor. Een portier weegt ongeveer 40 - 50 kilo. Het gaat ook het meest regelmatig open. Er mag geen speling op de scharnieren zitten. Is dat wel het geval, dan kun je ervan uitgaan dat de auto al de nodige ervaring heeft. Een lage kilometerstand is dan waarschijnlijk niet de juiste. Immers, versleten bekleding en een stuur kun je nog redelijk eenvoudig vervangen maar bij een deurscharnier is dat minder het geval.

Check de kilometerteller zelf

Als dit niet mogelijk is, is het kijken naar de teller zelf interessant. Voor een analoge teller is de eerste stap het controleren van de uitlijning van de cijfers. Als ze verschoven zijn, betekent dit dat de meter handmatig is gedemonteerd. Sommige ‘terugdraaiers’ gebruiken specifieke apparatuur om de meter tijdens het rijden los te koppelen om toekomstige kopers voor de gek te houden. De digitale tellers kunnen worden gewijzigd via de OBD-aansluiting van de auto met een speciaal apparaat.

Occasion zoeken