Kun je een goede occasiongarantie verwachten?

Lancia occasions

Een occasion wil je met een gerust hart kopen maar je loopt natuurlijk altijd het risico dat er een mankement aan het licht komt dat mogelijk in de papieren gaat lopen. Daarom is het goed om bij aankoop van een tweedehands auto te vragen om een goede occasiongarantie, zodat je in ieder geval de eerste tijd geen onverwachte kosten krijgt.

Er zijn verschillende vormen van garantie op een occasion. Als je particulier een tweedehands auto koopt, dan kun je vaak goedkoper uit zijn dan bij een garage. Je krijgt dan in principe ook geen garantie. Een garage geeft vaak wel een occasiongarantie, soms met aanvullende voorwaarden. Er zijn op dat gebied enkele mogelijkheden.

Geen occasiongarantie

Ook als je bij een garage een tweedehands auto koopt, kan het zijn dat je geen garantie krijgt. Dat speelt vooral bij oudere en goedkope occasions. En je kunt er ook voor kiezen. Bij verschillende auto-outlets, bijvoorbeeld van leasemaatschappijen, kun je de auto vaak kiezen zonder garantie, met garantie of met garantie en service.

Garantie via de garage zelf

Een garage kan ook een eigen occasiongarantie geven. Dat kan in samenwerking met een andere partij gebeuren, bijvoorbeeld AutoTrust (die ook onder andere merken garantie geeft). De garantie kan ook helemaal door het bedrijf zelf worden afgehandeld. De voorwaarden hiervan kunnen per bedrijf verschillen.

Bovag garantie

Garagebedrijven die bij de Bovag zijn aangesloten bieden hun occasions met een aanschafprijs van € 4.500 of meer aan met Bovag garantie. Deze garantie is in de loop der jaren aardig bekend geraakt. Soms zijn de gebruikte auto’s te koop met een voordelige ‘meeneemprijs’ en kun je de garantie apart erbij afsluiten, maar bij veel andere bedrijven is de garantie inbegrepen. De Bovag garantie geeft twaalf maanden zekerheid. De eerste twee weken of binnen 750 kilometer is het ook mogelijk de auto om te ruilen. En mocht je er met de garage niet uitkomen, dan biedt deze occasiongarantie een klachtenregeling.

Vakgarage garantie

Wie een zogeheten Premium Occasion bij een Vakgarage koopt, mag rekenen op 12 maanden garantie. En de eerste 14 dagen tot 1.000 km kun je de auto omruilen als een probleem niet kan worden opgelost. Verder krijg je een gratis leenauto bij onderhoud en kan de garantie worden verlengd tot 24 maanden.

Dealer- of merkgarantie

Veel merkdealers hebben vooral voor hun jonge occasions met weinig kilometers een ‘premium’ aanbod. Daaronder valt ook vaak een uitgebreide occasiongarantie. Het aanbod hiervan verschilt per merk. Zo kan de looptijd langer zijn, tot 24 maanden en naast ‘zorgeloos rijden’ ook onder meer pechhulp en garantie op (onverwacht) onderhoud. Het beste is daarnaar te informeren bij de betreffende dealer.

Fabrieksgarantie

Behalve een occasiongarantie kan het zijn dat vooral jonge auto’s (nog) fabrieksgarantie hebben. Een aantal merken biedt een langlopende garantie (tot 7 jaar) of een standaard garantie kan worden verlengd door de eerste koper van de auto.

Occasion zoeken