Wat betekent tweedehands btw-auto of marge-auto?

autoweek occasion special

Bij verschillende aanbieders van tweedehands auto’s zie je de aanduidingen btw-auto of marge-auto. Voor de meeste mensen roept dit vast vragen op. Wat moet je weten van een tweedehands btw-auto of marge-auto? En waar moet je op letten?

Over alles wat je koopt moet je btw betalen, dus ook over een auto. Dat is 21%. Bedrijven en ondernemers kunnen dat bedrag verrekenen (aftrekken) als ze de btw-aangifte doen. Particulieren kunnen dat niet. En daar zit het verschil voor een tweedehands btw-auto of marge-auto die je wellicht op het oog hebt.

Bij inruil gebruikte auto’s

Als een particulier een auto heeft gekocht en weer inruilt, dan is de btw in de administratie onzichtbaar. Dat betekent, dat als een ondernemer die tweedehands auto wil kopen, hij de btw niet kan aftrekken. Die auto wordt dan een ‘marge-auto’ genoemd. Voor de ondernemer is zo’n auto dan niet aantrekkelijk, die zal er altijd voor kiezen om een auto - nieuw of gebruikt - te kopen waarvan hij de btw wel kan verrekenen. Want dat scheelt hem een hoop geld. 

Als een ondernemer of bedrijf een auto zakelijk koopt, dan kan hij de btw wél aftrekken als hij ‘m nieuw koopt. Bij inruil wordt ook weer BTW verrekend over de waarde. Daarnaast kan hij het doen als een tweedehands auto van een ondernemer of bedrijf is geweest. De btw is dan namelijk nog te zien in de administratie en kan dus worden gedeclareerd via de btw aangifte. En dat is meestal een leuke aftrekpost voor de btw-auto zoals die wordt aangeduid. Een particulier kan deze auto ook kopen, die moet dan gewoon de btw betalen. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Tweedehands btw-auto of marge-auto in occasionsites

Er is echter nog een addertje onder het gras. Als een auto eerst zakelijk is gekocht en vervolgens is ingeruild, dan kan de btw dus verrekend worden. De prijs van de occasion is dan voor ondernemers relatief lager. Sommige (malafide) verkopers maken daar gebruik van door de occasion te adverteren met de prijs zonder btw. Daardoor valt die pakweg 21% lager uit en dat bezorgt de verkoper een interessante positie bij de zoekresultaten. Voor ondernemers en bedrijven is dat geen probleem, maar een particulier ziet dan ineens de auto van zijn dromen pakweg eenvijfde duurder worden. Want hij zou met de ‘goede’ prijs buiten zijn selectie kunnen hebben gevallen.

Let op de goede prijs

Hoewel binnen de autobranche benadrukt wordt dat ook op occasionsites eerlijke en duidelijke prijzen moeten worden vermeld, zijn er altijd personen en bedrijven die daar gemakkelijker over denken. Houd dus altijd je ogen goed open als je kijkt naar een occasion, vooral als die een erg scherpe prijs heeft. Check altijd of de btw er nog bij moet worden opgeteld. Dan voorkom je dat je voor een verrassende prijs komt te staan. Of je maakt er gebruik van om ook in jouw onderhandeling jezelf scherp op te stellen!

Van onze partner
Autofinanciering nodig?
Bereken je autolening bij ABN AMRO! Je kunt deze financiering ook voor bijvoorbeeld een camper, klassieker, verduurzaming van je huis of andere grote uitgave inzetten.

Occasion zoeken