De beste tweedehands Volkswagen Golf 

Volkswagen Golf IV Variant 1.9 TDI

De Volkswagen Golf is sinds jaar en dag de auto waar naar het meest wordt gezocht op occasionsites en dat is ook wel terecht. Deze Golfs hebben onze voorkeur.

De Volkswagen Golf Het is een klassenloos model: je kunt er overal mee voor komen rijden. Het maakt niet uit hoe oud je Golfje dan ook mag zijn. Verder is hij te koop in zo’n beetje elke prijsklasse en in een massa uitvoeringen, van simpele A-naar-B-auto tot varianten met vele honderden pk’s.

Volkswagen Golf IV 1.6 – 1997-2006 

Te koop vanaf € 900

Rond de millenniumwisseling bouwde Volkswagen auto’s die bijna feilloos waren. Vandaar dat je bijvoorbeeld de Golf IV nog dagelijks ziet rijden. Zo’n auto roest niet, verslijt nauwelijks en heeft ontzettend degelijke techniek aan boord. De auto op de foto’s is een 1.9 TDI, die meer dan een miljoen kilometer op de teller heeft. Van TDI’s, het liefste met een zo laag mogelijk vermogen, is bekend dat ze een eeuwigheid mee kunnen gaan. Een dergelijke oude diesel is niet echt een aanrader meer in deze tijd. Milieuzones doen hem de das om. In bijna geen enkele binnenstad ben je meer welkom met zo’n TDI. Wij kiezen daarom voor de 1.6-benzine. Dat is geenszins een strepentrekker of een auto die op een andere manier een bijzondere indruk achterlaat. Hij is vooral onverslijtbaar, no-nonsense en ontzettend degelijk. Als je voor weinig geld een handige, comfortabele, betaalbare auto zoekt waar vrijwel zeker niets kapot aan gaat, dan is dit jouw Golf. 

Daar komt nog eens bij dat de Golf IV ook te koop was als Variant, een stationwagon dus. Daar wordt dit verhaal natuurlijk alleen maar beter van. Met zijn extra bagageruimte is een Golf Variant nog eens een stuk handiger dan de normale hatchback. Helaas kennen ze in het buitenland de kwaliteiten van dit model ook heel goed. In de loop van de jaren zijn dus veel Nederlandse Golfs als occasion verdwenen op de exportmarkt. Je ziet ze dus helemaal niet zo vaak meer te koop.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Volkswagen Golf V R32  – 2005-2008 

Te koop vanaf € 12.000

Wie Volkswagen Golf zegt, roept daar al gauw ‘GTI’ achteraan. Volkswagen geldt namelijk zo’n beetje als uitvinder van de normale auto met een hoog vermogen. Dat werd steeds gekker bij het merk. Op een zeker moment was een sterke viercilinder niet meer genoeg en werd er een zescilindermotor in de Golf geïnstalleerd. Het gierende hoogtepunt daarbij is zonder twijfel de R32 van de vijfde generatie Golf. Het is een zogeheten VR6-motor, een krachtbron die het midden houdt tussen een V- en een lijnmotor. De cilinderrijen staan namelijk in een hoek van slechts vijftien graden, zodat de motor heel compact is gebouwd om bijvoorbeeld te kunnen passen in een relatief kleine auto als een Golf. In de Golf V levert hij 250 pk en de topsnelheid is 250 km/h. Daar blijft het echter niet bij. De Golf R32 is ook voorzien van een handgeschakelde zesbak of de destijds hoogmoderne DSG-automaat. Als klap op de vuurpijl is er ook nog vierwielaandrijving om de boel een beetje bestuurbaar te houden. Kortom: de hele sha-bang zit erop. 

Het blijkt dat de snelle Golfs uit het verleden op een zeker moment altijd wel meer geld waard worden. Het moet dus vreemd lopen als dat niet met deze R32 gebeurt. Sterker nog: als occasion is deze auto nooit echt heel goedkoop geworden. De prijzen zijn echter al weer aan het oplopen. Onze tip: koop de netste die je kunt vinden met zo veel mogelijk opties. Zorg voor een goede stalling en zet hem weg. Jammer dan dat je niet van het rijden in je R32 kunt genieten, maar over een paar jaar zal blijken dat je een prima investering hebt gedaan. Voordat je meteen op jacht gaat, doen we er nog even die aloude disclaimer bij. Hoe zeg je dat ook alweer? “In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.” Wie weet is over een paar jaar de verbrandingsmotor wel verboden, laat staan een 250 pk sterke V6.

Volkswagen Golf VII 1.4 TSI – 2012-2019 

Te koop vanaf € 6.000

De Volkswagen Golf VI slaan we graag over. Die komt uit de tijd dat er moeilijkheden waren met de TSI-motor van Volkswagen. Hoewel alle problemen met rammelende distributiekettingen uitstekend zijn op te lossen met (best prijzige) revisiesetjes zoeken wij liever naar een Golf VII. Die is over de gehele linie al weer wat geavanceerder. Het is de auto die iedereen graag wil hebben en als je ermee rijdt, weet je waarom dat is. De rijeigenschappen zijn een mooi compromis tussen comfortabel en sportief, iedereen kan er de weg in vinden en zoals al gezegd: met een Golf kun je altijd aan komen rijden zonder dat je er iemand mee voor het hoofd stoot. Dat betekent natuurlijk ook dat de prijzen van een Volkswagen Golf relatief hoog liggen ten opzichte van de concurrentie. Tegelijkertijd betekent het dat een Golf altijd ook nog een flink bedrag oplevert als je hem weer zat bent. Al dat geld dat je in je auto stopt, ben je dus niet in één keer kwijt. 

Een door ons begeerde Golf VII mag best een doodnormale 1.4 TSI zijn. Een 1.0 gaat ook goed vooruit, maar voor de lange (vakantie)rit is die toch een beetje aan de karige kant. Vandaar dat we het een stapje hogerop zoeken. Dan willen we natuurlijk ook nog een DSG-automaat. Net als de TSI-motor heeft die uit de beginjaren een heel slechte naam opgebouwd, maar neem van ons aan dat de kinderziekten er wel uit zijn bij de zevende generatie van de Golf. Voor vijftien mille moet een mooie te vinden zijn. Dat is een heel normaal bedrag, toch? 

Vergeet deze niet

Volkswagen Golf Cabriolet 

Te koop vanaf € 7.500

Net als ‘GTI’ is het begrip ‘cabriolet’ onlosmakelijk verbonden met de Volkswagen Golf. Al sinds het einde van de jaren 70 wordt zo’n openluchtversie van de Golf gemaakt. Bij normale auto’s waarvan een cabrioletversie wordt ontwikkeld, is doorgaans het probleem dat die last hebben van torsie; de carrosserie beweegt en vervormt onderweg een beetje. Je kunt immers niet zomaar het dak van een auto afhalen zonder dat dit gevolgen heeft voor de stijfheid van de constructie. Door de jarenlange ervaring die Volkswagen op dit gebied heeft, is de Golf cabrio echter een lekker strak rijdende auto voor zijn soort. Als je er eentje kiest van de vijfde generatie, rijd je er nog lekker modern bij. 

Occasion zoeken