Veel vraag naar tweedehands Tesla Model S

Tesla Model S facelift

Een nieuwe Tesla is een dure grap, maar een tweedehands Tesla Model S begint al een beetje betaalbaar te worden. Nu de Tesla Model S vijf jaar op de markt is, begint het aanbod van occasions bovendien te groeien. Er staan er inmiddels een paar honderd te koop, voor uiteenlopende prijzen en in verschillende condities. Vraag is er genoeg, want de auto heeft veel te bieden. 

Met de komst van de Model S in 2013 is het Tesla gelukt om elektrisch rijden in één klap begerenswaardig en volledig geaccepteerd te maken. De auto is een fantastisch hebbeding gebleken. Hij ziet er van alle kanten mooi en snel uit en zijn acceleratietijden zijn waanzinnig. Met de Model S heeft Tesla de complete auto-industrie rechts ingehaald; het merk rijdt nu in een koppositie als bouwer van de meest begeerde auto van het moment. Een Tesla is zelfs een statussymbool geworden: je laat niet alleen zien dat je het gemaakt hebt, maar ook dat je lief bent voor het milieu. Omdat een nieuwe Model S met prijzen van € 79.000 tot € 130.000 bepaald niet voor iedereen is weggelegd, voorzien aanbieders van tweedehands Tesla Model S exemplaren in een grote behoefte. 

Typische zakenbak

Gebruikte Tesla’s vind je in heel Europa. Op een internationale occasionsite als Mobile.de staan op een willekeurige dag zo’n 250 stuks van de Model S te koop en op Autoscout24.nl zo’n 131. In de AutoWeek Occasionzoeker tref je 112 Tesla Model S aangeboden. Op het moment van schrijven uiteraard. De prijzen starten bij zo’n 30 mille, inclusief btw. Het belangrijkste financiële voordeel op een Tesla was de lage bijtelling, met als gevolg dat vrijwel alle nieuwe auto’s zakelijk werden gereden. Daardoor zijn occasions vaker btw-auto’s, wat wil zeggen dat een ondernemer na aanschaf de btw kan verrekenen. De goedkoopste aanbiedingen betreffen vaak de Model S 85. Die heeft een 85 kWh-accu, een bereik van 502 kilometer en een maximum vermogen van 378 pk. Wil je een Model S met vierwielaandrijving, dan kost dat niet eens zo heel veel meer; een S 85D (met de D van Double – twee motoren) zagen we al aangeboden voor iets meer dan € 42.000 inclusief btw.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering voor je tweedehands Tesla Model S?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Weinig fysieke slijtage

Tesla mag dan zelf niet graag inruilen, maar helemaal zonder aanbod van occasions zijn Tesla Netherlands in Tilburg en de verschillende Tesla Stores ook weer niet – het aanbod aan tweedehands Tesla Model S op tesla.com blijft beperkt tot een handjevol. Opmerkelijk is dat de auto’s worden gepresenteerd zonder vermelding van het bouwjaar; pas wanneer je een auto aanklikt, krijg je het te zien. De reden is dat heeft alles met de techniek van elektrische auto’s te maken; de software krijgt immers regelmatig een update, zodat een vier jaar oude auto in principe dezelfde specificaties heeft als een nieuwe. De mechanische slijtage is beperkt; er is geen verbrandingsmotor die slijt, geen olie die veroudert en geen luchtfilters en bougies die regelmatig vervangen moeten worden. Het enige waarvoor het bouwjaar van een Model S interessant is, is het bepalen van de hoeveelheid en de duur van de bijtelling. Ook kan het een indicatie zijn om op accudegradatie te letten. Er is voor garagebedrijven weinig eer aan een Tesla te behalen. De elektromotoren slijten niet, het differentieel van een Model S is ‘lifelong’ gesmeerd en als je goed ‘op het gaspedaal’ rijdt, slijten de remmen nauwelijks. Wel heeft het onderstel onderhoud nodig; net als bij elke andere auto moet dit van tijd tot tijd worden uitgelijnd. “Voor dergelijke zaken kan je terecht bij een bandenspecialist”, zegt Duivenvoorden. “De draagarmen van de Model S zijn van Mercedes, een erfenis uit de tijd dat Daimler en Tesla samenwerkten. Die draagarmen kan je bij elke Mercedes-dealer kopen.” De banden zijn wel slijtgevoelig. Door het hoge gewicht van de auto en het enorme vermogen van de elektromotoren kunnen de banden extreem snel slijten. “De band van het 21-inch wiel heeft een zachte compound. Na 15.000 tot 25.000 km ben je gewoonlijk aan vervanging toe. De 19-inch banden zijn harder en kunnen soms wel 50.000 tot 60.000 kilometer halen. Dat lukt je vooral als je veel afremt op de motor in plaats van met de remmen.”

Een andere zwakke plek van de Model S is dat het beeldscherm, omdat het beeld kan bevriezen. Vervanging kost € 3.000.

De unieke uitklapbare deurhendels willen wel eens storingen geven; nieuwe exemplaren kosten € 750 euro per stuk. Ze kunnen ook opnieuw worden afgesteld. Verder hebben de eerste generaties van de Model S last van windgeruis aan het panoramadak; waarschijnlijk zit hier een afdichting verkeerd die bij latere jaargangen is gecorrigeerd. Schade kan wel aardig in de papieren lopen. Tesla heeft slechts enkele schadeherstelbedrijven gecertificeerd, zodat het goed zicht houdt op goed op het herstel bij grote schades. Het vervelende is alleen dat er meestal niet gerepareerd wordt, maar dat alles wat defect is wordt vervangen. Is de auto niet allrisk verzekerd, dan lopen de kosten flink op. Kleine schades zijn prima door lokale bedrijven te repareren en dat voor veel lagere prijzen. Goedkoop is duurkoop; oude schades herstellen kan bij een Tesla heel kostbaar zijn.

Geen onderhoudsboekje

Net als bij elke auto is de onderhoudsgeschiedenis van een Tesla belangrijk. Je kunt voor zaken als onderstel, remmen en banden dus wel naar een ‘gewoon’ autobedrijf gaan, maar voor het onderhoud van alles wat met software te maken heeft, is Tesla zelf het aangewezen adres. Updates worden weliswaar via het 3G-netwerk naar de auto’s verzonden, maar de meeste updates gebeuren toch gewoon in een officiële Tesla-werkplaats. Bovendien houdt de Tesla-werkplaats de onderhoudsgeschiedenis van elke auto bij. Niet in onderhoudsboekjes, daar doen ze niet aan bij Tesla; de onderhoudshistorie wordt opgeslagen in een database van Tesla, die alleen toegankelijk is voor de eigenaar van de auto. Als koper van een gebruikte Tesla kan je alleen het stuk van de onderhoudsgeschiedenis zien vanaf het moment dat jij eigenaar bent. Je moet dus bij de verkopende eigenaar de historie opvragen. De kilometerstand is bij een Tesla minder zwaarwegend dan bij auto’s met een verbrandingsmotor. Waarop moet je wel goed letten als je een gebruikte Tesla koopt? Belangrijker is dat de auto goed is onderhouden en geregeld zijn updates heeft gehad. Ik kom soms auto’s tegen die helemaal geen onderhoud hebben gehad. Als ze dan ook nog op Chinese banden rijden, kan je ze maar beter laten staan. 

Hier moet je op letten bij een tweedehands Tesla S

Reparaties aan je Tesla Model S kunnen flink in de papieren lopen. Hier zijn een paar van de meest voorkomende kostenposten:

  • Buitenspiegel. Een nieuwe buitenspiegel is erg duur, dat kan richting € 900 gaan. Dus altijd inklappen als je parkeert, dat is het minste dat je kunt doen.
  • Panoramadak. Met name bij oudere modellen kan het panoramadak behoorlijk suizen. Waarschijnlijk een rubbertje dat niet goed is gemonteerd. Is eigenlijk niet te herstellen.
  • Beeldscherm. Het kan wel eens gebeuren dat je beeldscherm bevriest. Als je echt serieuze storingen hebt, ben je aan de beurt. Een beeldscherm maakt je een paar duizend euro lichter.
  • Banden. Met name de 21-inch banden kunnen flink slijten, die van 19-inch gaan over het algemeen langer mee. Het heeft allemaal te maken met de beheersing van je rechtervoet. 
  • Deurgreep. Eén van de in het oog springende gimmicks van de Model S: verzonken deurgrepen. Maar ze moeten het wel doen! Repareren in plaats van het zeer kostbare vervangen lukt inmiddels ook. 

Wat schade betreft is de Tesla een dure gast. De spiegelkappen kosten € 900 per stuk. En deuken zijn ook heel duur, omdat de carrosserie van aluminium is. Daarom wordt er bij schade niet uitgedeukt, een paneel wordt gewoon vervangen.”

Een Tesla importeren - waarom zou je?

Je kunt overwegen een Tesla te importeren. Voor de prijzen hoef je het niet te doen, want de prijsverschillen tussen diverse Europese landen zijn niet groot. Ook is het aanbod in Nederland groter dan in andere landen. Sterker nog, er worden vanuit Nederland gebruikte Tesla’s naar diverse Europese landen geëxporteerd. Toch gebeurt het nog dat er Tesla’s uit het buitenland worden gehaald. “Mensen zien dan een auto ergens in Europa voor een lage prijs staan en halen hem naar Nederland”, vertelt Bert Langendijk van autobedrijf Verhoeks Exclusief. “Maar de vraag is of dat verstandig is. In Noorwegen zijn veel Tesla’s, er is veel aanbod, maar dat land is geen lid van de EU en daarom geeft Tesla er hier geen garantie op. Dat geldt ook voor auto’s die uit de Verenigde Staten worden gehaald. Tesla in Nederland wil ze geen servicebeurt geven en verleent geen garantie.” Verder past de Amerikaanse stekker niet op de Supercharger in Europa. Je kunt een Amerikaanse Tesla dus alleen opladen op 220V, en dat wordt op den duur toch vervelend. 

Wat kost een tweedehands Tesla Model S nou?

De aanschaf van een Tesla is best duur, ook als het om een occasion gaat. Prijzen beginnen bij zo’n € 36.000 exclusief btw en gaan door tot ver over de € 100.000. Ben je ondernemer, dan is het mogelijk om je gebruikte Tesla aan te schaffen via een financial lease-contract. Je praat dan over een maandbedrag van pakweg € 600 tot € 1.300. Leasebijtellingvriendelijk.nl geeft daarbij zelfs een restwaarde garantie, zodat je precies weet hoeveel je twee of drie jaar later voor je Tesla terugkrijgt. Het grote voordeel van een elektrische auto begint natuurlijk nadat  je hem hebt aangeschaft. Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting en je tankt via het stopcontact thuis of onderweg. Thuis zal de prijs ongeveer op 20 tot 25 ct/kWh liggen. Een Tesla Model S helemaal opladen kost je thuis zo’n € 15. Aan een openbare laadpaal moet je rekenen op zo’n 35 ct/kWh en bij de snellaadstations van FastNet kan het zomaar 69 ct/kWh zijn. Maar als Tesla-rijder mag je ook snelladen bij de Superchargers van Tesla en dat is gratis. Tenminste, als je een gebruikte auto koopt met een registratiedatum van voor januari 2017. Koop je een jongere auto, dan betaal je aan Tesla 20 ct/kWh voor de supercharger in Europa. De verzekering is wel duurder vanwege het aluminium van de carrosserie. Dat is duur om te repareren. Bij schade wordt er ook niet uitgedeukt, het paneel wordt gewoon vervangen. Sommige verzekeraars hebben een aparte polis voor Tesla’s, zoals Turien & Co. en Allianz. Let ook goed op welke eisen de verzekeraar stelt, sommigen eisen een Klasse 5 alarm en dat is niet mogelijk omdat een Tesla geen contactslot heeft waarmee zo’n systeem wordt geactiveerd. 

Dit artikel was eerder gepubliceerd in AutoWeek 41, 2018.

Occasion zoeken