Top drie gebruikte jonge zakensedans die je moet bekijken

Alfa Romeo Giulia

Uit het D-segment, zoals we de auto’s in de grotere zakelijke klasse noemen, is het leven wel zo’n beetje verdwenen. Welke gebruikte jonge zakensedans zijn interessant?

Slechts enkele Duitse modellen, zoals de C-klasse, de Passat en de 3-serie, scoren tegenwoordig nog redelijke verkoopcijfers. En dat terwijl de niet-Duitse concurrentie erg aantrekkelijke auto’s heeft. Wacht dus niet te lang als je nog eens in zo’n mooie zakensedan wilt rijden, want de kans is groot dat het doek binnen afzienbare termijn valt. Dit zijn drie gebruikte jonge zakensedans, die je bovengemiddeld veel plezier opleveren. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Alfa Romeo Giulia (2015–heden)

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia

Te koop vanaf € 18.000

‘De laatste echte Alfa’ is wel vaker aangekondigd. Volgens sommigen is het de 75, omdat die nog Alfa Romeo-motoren had en achterwielaandrijving. De klassieke Spider wordt daarbij ook vaak genoemd, om dezelfde reden. Wedden dat het niet lang duurt voordat de jongste Giulia hetzelfde predicaat krijgt? Want na lange tijd stond er in 2015 weer een Alfa Romeo met achterwielaandrijving en motoren die exclusief voor het merk waren. Het is in diverse opzichten een echte Alfa. Deze auto is ontwikkeld voor een plezierige rijervaring. De rest is bijzaak. De materialen zijn niet het allermooiste, de multimedia is maar zozo, de ruimte is niet grensverleggend en om een stationwagon hoef je al helemaal niet te vragen. Je vergeet het allemaal subiet als je onderweg bent. Het sturen, rijden en schakelen doet hij als een echte Alfa Romeo. Het is een rijdersauto, zoals dat heet.
Bij de motorenkeuze kun je eigenlijk geen fout maken. De simpelste diesel heeft 136 pk met flink wat koppel en bij de benzinemotoren begint het bij 200 pk. Je Giulia is dus altijd snel zat. Mocht je na verloop van tijd naar meer vermogen gaan verlangen, dan doet chiptuning de rest. Pas een beetje op als je het onderste uit de kan wilt: de Giulia Q is uiteraard een smaakvol ding met zijn dik 500 pk. Maar neem van ons aan dat de onderhoudskosten van de 2,9-liter Biturbo V6, die vol zit met Ferrari-onderdelen, op een heel ander niveau liggen dan die van de reguliere uitvoeringen. Vanaf € 18.000 stap je in een ervaren diesel met ruime levenservaring; benzine-varianten komen we tegen vanaf € 25.000.

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Jaguar XE (2015-heden)

Jaguar XE

Jaguar XE

Vanaf € 15.000 

De Jaguar XE is gebrouwen volgens hetzelfde recept als de Alfa Romeo Giulia. Ook hier zien we achterwielaandrijving en échte Jaguar-motoren. Ook dit is er dus eentje voor de puristen. De tijd dat Jaguars klassiek vormgegeven auto’s waren, met veel chroom en mooie welvingen, ligt wel achter ons. Met deze XE kun je vrij anoniem aan het verkeer deelnemen. Ons advies is dus om een mooi samengesteld exemplaar te zoeken. Dus geen zwarte met een trekhaak. Houd het een beetje smaakvol, het is tenslotte een Jaguar. 

Net als Alfa Romeo levert Jaguar de XE niet als stationwagon. Daarmee is zijn rol op de Nederlandse markt meteen gedecimeerd, want áls het publiek nog een auto koopt in dit segment dan is het in het gros van de gevallen een stationwagon. Natuurlijk heeft Jaguar een naam hoog te houden als chic merk en kunnen ze nog altijd wijzen naar zustermerk Land Rover als je zoekt naar een ruimer model, maar we vragen ons toch echt af of dit nu een verstandige beslissing is geweest. Ook bij Jaguar begint het programma met een redelijk bescheiden diesel – al levert die wel 163 pk; die vind je aan de onderkant van de markt. Benzinevarianten starten bij 200 pk en zijn er vanaf € 25.000 euro. Hé, waar hebben we die bedragen eerder gezien? 

Lexus IS (2013–2021)

Vanaf € 17.000 

Je kunt het in dit segment ook over een geheel andere boeg gooien en kiezen voor Japanse perfectie. De Lexus IS, een klinkende naam sinds 1999, was tot voor kort één van de laatst overgebleven D-segmentsedans van de Japanse merken. Helaas werd hij begin 2021 geschrapt wegens teruglopende belangstelling. De derde generatie Lexus IS, die we hier ten tonele voeren, is er alleen maar als 300h met een 180 pk 2,5-liter viercilinder die wordt geholpen door een 143 pk elektromotor. Daarmee kom je dus helemaal niets tekort. In tegenstelling tot de Giulia en de XE is de IS er alléén met achterwielaandrijving; er is dus geen keuze voor 4WD. Ook is er alleen maar een cvt-automaat verkrijgbaar. Daarmee wordt de keuze dus wel erg beperkt.
Waar zit ‘m nou precies het plezier bij een Lexus? Hij doet alles nagenoeg perfect. Het is een superstille, comfortabele, zuinige probleemloze auto. Echt een moeiteloos ding. Dat zou je ook als nadeel kunnen zien, want het heeft ook zijn charme als een auto af en toe een rafelig randje laat zien. Al moeten we zeggen dat de vormgeving van de IS wel iets bijzonders heeft, met zijn hoog opgetrokken spatborden. Of je dat nou mooi vindt of niet, het maakt hem wel specialer dan de XE en de Giulia, waar het ontwerp wel heel erg op veilig is gespeeld. 

Van onze partner
Ga je het interieur van je auto schoonmaken?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, ontvochtigers en reinigers. Kijk snel!

Vergeet deze niet … 

Peugeot 508 (2018–heden)

Peugeot 508 PSE

Prijs vanaf € 24.000 

En eentje als bonus. De eerste generatie Peugeot 508 zouden we niemand willen aanraden. We willen het hier dan ook hebben over de tweede modelreeks van de Peugeot 508. Wat betreft rijeigenschappen redt hij het niet bij de concurrentie en hij verzet op geen enkele andere manier bakens. Wat hem dan plezierig maakt? Zijn uiterlijk. Wat is dit een goed geslaagd model! Je beleeft er het meeste plezier van, als je er naar kijkt vanuit je huiskamerraam. En zeg nou zelf: het grootste deel van de tijd staat je auto toch stil? 

Occasion zoeken