Oriëntatie op een tweedehands auto

Occasion dealer (foto ANP)

Wie zoekt naar een auto krijgt al gauw last van keuzestress. Je raakt duizelig door het aanbod van merken en modellen. Als je jezelf deze vragen stelt bij jouw oriëntatie op een tweedehands auto voordat je de zoektocht start, heb je al wat meer duidelijkheid.

Wat is mijn budget?

Grote kans dat er al heel wat auto’s af vallen als je berekent wat je wilt besteden aan een auto bij de oriëntatie op een tweedehands auto. Heb je een budget van – pak ‘m beet – tien mille dan is het verstandig om een auto te kopen van niet meer dan acht à negenduizend euro, zodat je nog wat geld overhebt om bijvoorbeeld achterstallig onderhoud weg te werken. Heb je drie of vier mille te besteden, dan is het verstandig om nog eventjes door te sparen. Bij aanschaf van auto’s vanaf 4.500 euro geeft een bij Bovag aangesloten bedrijf een half jaar garantie. Grote modellen zijn als gebruikte auto vaak goedkoop in aanschaf. Dat komt omdat ze veel meer vaste kosten met zich mee brengen. Reken die dus van tevoren ook goed uit. Want de kosten aan een auto houden na aanschaf zeker niet op.

Hoeveel rijd ik per jaar?

Aan de hand daarvan kun je bepalen welke brandstof je moet kiezen. Het is niet zomaar te zeggen bij welke kilometerstand diesel lonend wordt. Maar begin te rekenen als je tussen de 15.000 en 20.000 per jaar rijdt. Het omslagpunt heeft alles te maken met de specificaties en de aanschafprijs van de auto. Doorgaans ligt dat punt bij een tweedehands auto lager dan bij een nieuwe omdat gebruikte diesels relatief goedkoper zijn dan vergelijkbare benzine-auto’s. LPG is ook een mogelijkheid. Als de installatie er al in zit, ben je vaak al bij 10.000 kilometer per jaar spekkoper. En ook elektrische auto's zijn inmiddels tweedehands te krijgen. Je kunt zelfs een subsidie aanvragen als je er een koopt. Maar let op: ga voor aanschaf eerst héél goed na of de gebruikte auto van jouw keuze wel geschikt is voor autogas. Het omslagpunt bereken je door aanschafprijs, brandstofkosten, onderhoud, verzekering en wegenbelasting met elkaar te vergelijken.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

​Hoe gebruik ik mijn auto?

Als je een auto alleen gebruikt voor de boodschappen en om de kinderen op te halen van school, ben je met een kleine stadsrakker goed bediend. Als je vaak lange afstanden rijdt, raden we je aan om jezelf te verwennen met een grotere en comfortabeler auto. Hoe is je gezinssamenstelling? Iemand zonder kinderen, kan misschien wel gaan kijken naar een coupé. Voor degenen die wél nageslacht hebben, is de ruimte achterin weer belangrijk. Als je opgroeiende pubers in huis hebt, wordt dat alleen maar belangrijker. Ben je in het weekeinde chauffeur voor het voetbalteam, dan is een zevenzitter misschien wel iets voor jou. Denk verder ook aan de vakantie: iemand die met het vliegtuig gaat, heeft geen auto met veel trekcapaciteit nodig als iemand die drie weken met het gezin gaat kamperen.

Waar hecht je waarde aan?

Iedereen heeft zijn eigen stokpaardjes. Ben je vooral op zoek naar veilig vervoer, dan is het raadzaam om eens te gaan kijken hoe een auto scoort bij een botsproef. Als je een groen geweten hebt, controleer je eerst het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Iemand die gevoelig is voor status, komt bij heel andere merken uit dan iemand dat niet heeft. Verder bestaan er uitgesproken liefhebbers van comfortabele of sportieve auto’s. Houd je van simpele, beproefde techniek of ben je graag onderweg in een auto die het neusjes van de zalm is op technisch gebied? Wil je hoog zitten met een goed uitzicht op het overige verkeer of zit je juist met je billen zo dicht mogelijk bij het asfalt? Neem dat soort zaken allemaal mee in je keuze.

Wat is je persoonlijke voorkeur?

Er zijn legio mensen die het geen biet uitmaakt in welke auto ze rijden. Maar zo stiekempjes heeft iedereen wel zijn voorkeuren. Wil je echt niet gezien worden in een Japanner of een Franse auto? Koop die dan ook niet, want je wordt er niet gelukkig mee. Droom je al jaren van een Mini of een Cadillac Escalade? Of een leuke cabrio? Ga dan eens rekenen en kijk goed of die bij je budget en je eisen past. Dit is de kans om er eentje te kunnen bezitten. Maar wees ook realistisch: laat je niet verblinden door bezitsdrang. Als blijkt dat een auto niet binnen het budget valt of de vaste lasten de pan uit rijzen, is de auto van je dromen gewoon (nog) niet voor je weggelegd. Als je een tweedehands auto gaat bekijken, neem dan vooral ook een extra paar ogen mee die je eventueel kunnen afremmen in je enthousiasme of de verkoper nog eens een paar kritische vragen kunnen stellen.

Hoe ga ik gedegen te werk voor een tweedehands auto?

De algemene regel onder kopers van gebruikte auto’s is om nooit de eerste of goedkoopste te kopen die je tegenkomt. Je kunt natuurlijk altijd geluk hebben, maar de ervaring leert dat het verstandig is om eerst eens goed de markt te verkennen. Verder drukken we je op het hart om een tweedehands auto te kiezen die een ruime onderhoudshistorie heeft. Neem de map met rekeningen na aankoop mee. Lees je van tevoren ook goed in over de reputatie van die auto. Daarvoor hebben we op deze site de MyReview-rubriek en over elk merk en type bestaat wel een forum waarop aandachtspunten te vinden zijn en je achter technische gebreken kunt komen. Als de auto van jouw keuze een notoire rampenkar is, kom je daar op deze manier gauw genoeg achter, zie ook het artikel over betrouwbare auto's als startpunt. Dat geldt ook voor het autobedrijf waar je je auto gaat kopen: ga eerst eens op internet na of die als betrouwbaar te boek staat, voordat je daar je geld uitgeeft. Daarnaast hebben we adviezen bij elkaar gebracht waarmee je kunt bepalen of een occasion goed is.

Occasion zoeken

Lees ook