Zeven onvergetelijke middenklassers uit de jaren ‘90

Alfa Romeo 156
Redactie Raadt Aan - BMW M3 E36Lexus ISPeugeot 406 SRdt 1.9Klokje rond Rover 75 2.0 V6 ClubVoordeel op Seat ToledoMazda Xedos 6

In de jaren negentig hadden we nog nooit gehoord van SUV’s, crossovers en andere lifestyle-voertuigen. De middenklasse sedan vierde hoogtij. Wij zetten de zeven meest overgetelijke middenklassers uit de jaren ‘90 op een rij. 

Als we het hebben over de middenklassers uit de jaren ‘90, dan kom je uit bij een variatie aan sedans. We laten een aantal markante modellen op deze pagina langskomen.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Alfa Romeo 156

We durven best te beweren dat de Alfa 156 de mooiste auto uit de jaren ’90 is. En ja, dat is dus inclusief alle onbetaalbare sportauto’s. De mond van het publiek viel open toen Alfa met dit schitterende model op de proppen kwam. Ook de rijkwaliteiten voldeden aan de verwachtingen. Raar eigenlijk dat niemand op het idee komt om een trailer 156-en uit het buitenland te halen en die in de youngtimermarkt te verkopen. Wat tijdloos is de 156 zeker. En wil je meer ruimte, dan heb je naast de sedan ook nog keuze uit een stationwagon.

BMW 3-serie E36

In de vroege jaren ’90 had BMW de moeilijke taak om een opvolger van de legendarische E30 op de markt te brengen. Dat werd deze veel boller gelijnde E36. Hij was comfortabeler en luxueuzer maar kon nooit uit de schaduw van zijn voorganger stappen. Toch maakte hij indruk. Waar ik was toen ik er eentje voor het eerst zag? Met mijn neus geplakt tegen het aardrijkskundelokaal van het hoofdstedelijke Spinoza Lyceum. Het was een gletsjerblauwe sedan. Ze zijn nog royaal verkrijgbaar in uiteenlopende varianten (ook als cabrio, stationwagen) en prijzen.

Lexus IS

Nadat de grote LS het pad had geplaveid in de topklasse, durfde de elite bij Toyota het aan om te komen met met een concurrent voor de BMW 3-serie. Dat de Japanners uitgerekend dit model in het vizier hadden, bewijst de zes-in-lijnmotor. De Lexus IS maakte indruk bij vriend en vijand en deed het heus goed in de verkoopstatistiek. En met zijn witte achterlichten zorgde hij zelfs voor een trend in de tuningswereld: Lexuslooklampen.

Van onze partner
Beleef de racewereld in stripvorm
Heerlijk genieten van de avonturen van de coureur Michel Vaillant! Bestel snel en gemakkelijk

Peugeot 406

In 1995 lost de 406 de 405 af. Het was een Franse sedan om van te likkebaarden: hij was mooi in al zijn eenvoud. Er is geen lijn te veel getekend. Voor liefhebbers van autorijden was dit een toptijd bij Peugeot: ook de 406 reed als de brandweer. Dat hebben ze tot op de dag van vandaag niet meer kunnen evenaren. Kleine kans dat je de 407 of 508 ooit in een lijstje als dit gaat aantreffen.

Rover 75

Weemoedig als we in de jaren ’90 waren over het aflopende millennium, was dit het tijdperk van de retromodellen. De New Beetle en de Jaguar S-type zijn er mooie voorbeelden van. Maar de meest geslaagde is onder twijfel de Rover 75 die op de valreep van de jaren ‘90 verscheen. Zowel vanbinnen als vanbuiten is hij op en top Brits. Je kunt ‘m ook krijgen met een V6. Verdrietig genoeg heeft het model dienst gedaan totdat het vikingschip naar de kelder ging. Het nieuwe millennium was toen vijf jaar oud. 

Van onze partner
Autofinanciering nodig?
Bereken je autolening bij ABN AMRO! Je kunt deze financiering ook voor bijvoorbeeld een camper, klassieker, verduurzaming van je huis of andere grote uitgave inzetten.

Seat Toledo

De Seat Leon kwam in 1998 en mocht er zeker zijn. En ook zijn sedanbroertje Toledo, die een jaar later volgde, op de valreep van de millenniumwisseling, was een schitterende auto. Zo’n mooie ranke, slanke sedan: daar lieten veel mensen hun Passat voor staan. Ook hier geldt dat Seat deze Toledo nooit meer heeft overtroffen: zijn opvolger was ronduit lelijk, de huidige kan meteen door naar het vergeetboek. Jammer dat er van deze geen stationwagen van bestond. Dat hadden we graag meegemaakt. 

Xedos 6

Even door de duidelijkheid: de Xedos 6 kwam in 1992 op de markt. Vijf jaar vóór de Alfa 156. Zouden de Italianen zich hebben laten inspireren door deze Japanner, die een poging van Mazda was om een luxemerk op de markt te zetten? Dat plan van Mazda mislukte jammerlijk, maar aan de vormgeving van de Xedos 6 heeft het niet gelegen. Wat een schitterende kar was dat. Eentje met de 2,0-liter V6 graag. Wel flink zoeken. Ze waren nieuw erg zeldzaam, dus tweedehands al helemaal moeilijk te vinden.

Occasion zoeken