Opkomst en ondergang van de coupé-cabriolet

Mercedes-Benz SLK 1997
Nissan Micra CCMitsubishi Colt CZCVolkswagen EosFord Focus CCBMW Z4Renault Wind

Ruim een decennium lang leek de coupé-cabriolet de klassieke cabrio met stoffen dak van de markt te verdringen. Maar de rage was van korte duur; de harde kapjes verdwijnen als sneeuw voor de zon en softtops zijn vaker heer en meester.

In 1996 verraste Mercedes-Benz de wereld met de SLK, een tweezits roadster met een schijnbaar revolutionair coupé-cabriolet dak. Schijnbaar, want de in delen inklapbare harde cabriokap was al ruim voor de Tweede Wereldoorlog door Peugeot toegepast. Dat maakt het des te ironischer dat menigeen enkele jaren later bij de onthulling van de 206 CC beweerde dat Peugeot het kunstje van Mercedes had afgekeken. 

Onder kofferdeksel

Het was de Franse auto-ontwerper die samen met carrosseriebouwer Emile Darl’mat het idee van een mechanisch inklapbare harde kap uitwerkte en in 1931 patenteerde. De Peugeot 401 Eclipse was de eerste productieauto die in 1935 deze techniek meekreeg. Het dak verdween als één geheel rechtop onder het kofferdeksel, dat daarom min of meer dezelfde vorm had. Later volgden nog de 301 en 601. Toch bleek het geen onmiddellijk succes. Afgezien van de Ford Fairlane 500 Skyliner uit 1957 bleef het een halve eeuw stil rond wat later de CC (coupé-cabriolet) zou gaan heten. 

De echte rage begon in 1996, toen Mercedes-Benz met de SLK op de markt kwam. Twee jaar eerder hadden ze in Parijs al de SLK II Concept getoond, die was voorzien van een tweedelige harde kap met de naam Vario Roof. Terwijl aan de andere kant van de wereld Mitsubishi de GTO 3000GT Spyder lanceerde, maakte Mercedes-Benz de SLK productierijp. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Coupé-cabriolet concept terug bij Peugeot

In 1998 greep Peugeot opnieuw naar het CC-idee met de concept-car 20Coeur (Twee Nul Hartje, uitgesproken als vainqueur, wat winnaar betekent). Toen die in Genève werd onthuld, gokten wij dat het een voorproefje van de 205-opvolger was, waarvan we voorspelden dat die 207 ging heten. Dat laatste hadden we fout, maar toen de (gewone) 206 kort daarop werd onthuld, bleek die inderdaad bijna identiek aan de concept-car, maar dan zonder CC-dak. Niettemin volgde de 206 CC twee jaar later en werd een doorslaand succes. Een 307 CC, 207 CC en 308 CC volgden, net als veel andere merken met een ‘klapdak’. Renault, Opel, Nissan … zelfs Mazda leverde de derde generatie van een van de puurste cabrio’s op de markt, de MX-5, ook als coupé-cabriolet. 

Cabrio-puristen zagen met lede ogen aan hoe de wereld zwichtte voor de voordelen van een CC-kap: betere geluid- en warmte-isolatie en minder inbraak- en vandalismegevoeligheid, zaken die een CC meer praktisch, alledaags en vierseizoenengeschikt maken dan een conventionele cabriolet. 

Ingewikkeld en duur

Nadelen zijn er echter ook. Zo is de constructie ingewikkeld en daardoor relatief duur, zwaar en volumineus. Dat laatste heeft negatieve gevolgen voor de kofferruimte en het rijgedrag. Bovendien vergt het pakket meestal ernstige designconcessies: veel coupé-cabriolets blinken bepaald niet uit in hun sierlijke achtersteven. Ondertussen worden de gebruikte materialen en technieken voor softtops steeds beter, waardoor de toegevoegde waarde van een CC-dak kleiner is geworden. “Auto’s met een stalen vouwdak verdwijnen van de markt, ze raken uit de mode,” zei Volkswagens designchef Klaus Bischoff enkele jaren geleden al, gevraagd naar eventuele opvolging voor de Eos. 

Bischoff heeft gelijk gekregen. Vandaag de dag is de keuze voor CC-adepten nog maar beperkt. Peugeot trok de stekker uit het volledige cabrio-avontuur, omdat het merk zich wilde concentreren op een kleiner aantal volumemodellen. Cabrio’s zijn een leuke imagobooster, maar dragen niet of te weinig bij aan de winstgevendheid van het merk, was destijds de lezing. Daarmee is de oervader van de coupé-cabriolet volledig uit het segment verdwenen. De huidige MX-5 is er weliswaar ook als RF, maar dat is meer een coupé met targadak. BMW voert de hardtop nog op de 4-serie cabrio en de Z4, maar van de laatste kreeg de opvolger weer een softtop. De softtop is terug als de enige echte constructie voor een volwaardige cabriolet, en daar kunnen de puristen alleen maar blij van worden. 

Coupé-cabriolet modellen door de tijd

We hebben de CC-modellen door de tijd hier op een rijtje gezet. En de links verwijzen naar de plaatsen waar ze (nog) verkrijgbaar zijn. Goed om te weten, een aantal komt namelijk ook in aanmerking als youngtimer!

Occasion zoeken