De drie beste gebruikte sportauto’s

Tweedehands sportauto's Hyundai Genesis Coupé

Als de Nederlander een sportauto kiest, dan is het vrijwel zeker een Porsche. Dat zie je ook terug bij occasions. Wat zijn de beste gebruikte sportauto’s waar AutoWeek aan denkt?

Andere merken dan Porsche doen vaak hun best om ook een mooie, sportieve auto op de markt te brengen, maar die krijgt eigenlijk nooit echt voet aan de grond in Nederland. Voor deze lijst hebben we er de drie beste gebruikte sportauto’s opgesnord die je ook met een redelijk normaal budget kunt rijden, dus niet als deze supercars. Dus geen heel dure exoten waarbij je na de rekening van de eerste onderhoudsbeurt de rest van het jaar bent aangewezen op de voedselbank.  

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Hyundai Genesis Coupé 

Vanaf € 15.000

Genesis is in Amerika het luxemerk van Hyundai – een beetje zoals wij Lexus kennen ten opzichte van Toyota. Een aantal jaren geleden trokken de Koreanen de stoute schoenen aan en brachten de Genesis Coupé op de markt in Europa. Met zijn achterwielaandrijving en potente motoren was die in de VS een regelrechte concurrent voor de Ford Mustang. Maar je raadt het al: in Europa – en al helemaal in Nederland - haalde men zijn neus er voor op. Voor een auto van dit kaliber loop je nu eenmaal niet de Hyundai-dealer binnen. 

Wat dus rest zijn de occasions. Die zijn bepaald niet talrijk en je moet goed zoeken tot je een originele vindt. Zoals dat vaker gaat bij auto’s in dit segment ligt het spook van de ‘verfraaiing’ en tuning op de loer. Wraps in foute kleuren, discutabele spoilers en aanpassingen aan de techniek waarvan je je maar moet afvragen of dat een beetje goed is uitgevoerd. Kortom: neem de tijd om een goede te vinden. Maar als dat eenmaal is gelukt, haal je een tamelijk probleemloze sportauto in huis die je financieel niet snel voor verrassingen zal stellen. 

Houd er wel rekening mee dat het een échte sportauto is. Dus niet een van het type die je aan iemand uitleent om er de boodschapjes mee te halen. Voor je ’t weet maak je er ongewild een boel spektakel mee. In Nederland heeft de carrière van de Genesis Coupé maar drie jaar geduurd. Destijds was er keuze uit een 2,0-liter turbomotor en een 3,8-liter V6, een wel heel erg Amerikaanse specificatie. In 2013 kregen deze motoren een update waardoor het vermogen flink hoger werd. Die zijn in Nederland echter al niet meer geleverd; uiteindelijk zijn er hier maar 44 exemplaren via de officiële kanalen verkocht. Kijk dus vooral ook over de grens als je bent gevallen voor de charmes van de Hyundai Genesis coupé. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Nissan 370Z 

Vanaf € 20.000

Eén van de auto’s die Hyundai met de Genesis Coupé op de korrel had, was de Nissan 370Z. De Nissan 350Z is natuurlijk zijn voorloper. Die auto staat iedereen helder voor de geest. De 370Z is om de één of andere reden een stuk minder bekend. We zetten hem hier in de volgspot omdat de 350Z inmiddels een behoorlijk oude auto begint te worden. Niet dat de 370Z nou zo’n wereld van verschil is. Het uiterlijk is maar iets anders; we zouden niet durven beweren dat hij er mooier op is geworden. En zoals je wel kunt raden is de cilinderinhoud van de motor van 3,5- naar 3,7-liter gegaan. 

Ook voor de 370Z geldt dat hij je niet voor verrassingen zal stellen. Hij geeft niet meer of minder problemen dan welke andere Japanner dan ook. Natuurlijk moet je niet vergeten de brandstof te begroten, want heel erg zuinig wordt zo’n auto natuurlijk nooit. Er zijn meer gelijkenissen met de Genesis Coupé: ook de 370Z is moeilijk te vinden als occasion – al vind je er wel meer dan van de Hyundai. In totaal zijn er 84 van verkocht. En ook de 370Z is in veel gevallen aangepast op de persoonlijke smaak van de vorige eigenaar. Je hebt er dus vaak nog wel wat werk aan om hem weer een beetje toonbaar te maken. 

Wat dan weer wel een verschil is, is dat de 370Z een stuk gemakkelijker hanteerbaar is dan de Genesis Coupé. De Nissan is veel beter geschikt als dagelijks vervoer. Bovendien is bestaat er ook een 370Z Roadster. Je kunt dus ook een open versie kopen als je dat graag wilt. Ook weer net als bij de Hyundai Genesis Coupé geldt: als je een 370Z zoekt, vergeet dan vooral ook niet in het buitenland te kijken. Daar is de keuze ineens een heel stuk groter. 

Van onze partner
Een Porsche op je neus!
Porsche Design leesbrillen vind je in de online winkel van Leesbrilhuis.! De leukste leesbrillen met gratis verzending en retour + achteraf betalen!

Tesla Roadster

Eigenlijk hadden we op deze plek een Lotus willen zetten. Want door het lichte gewicht en de Rover of Toyota-motor die in die auto’s zit, is het financiële plaatje daarvan alleszins te overzien. Maar toen viel ons oog opeens op de Tesla Roadster die niet veel meer of minder is dan een Lotus met een elektromotor. Destijds was de allereerste auto van Tesla iets voor de elektro-pioniers. Het was natuurlijk geen toeval dat juist de lichtgewicht Lotus als basis werd gekozen. Want met een licht gewicht blijft het verbruik binnen de perken en in het geval van een elektrische auto levert dat een grotere actieradius op. Denk overigens niet dat je vaak kunt winkelen in de Lotus-magazijnen want bijvoorbeeld de ophanging en het remsysteem zijn uniek voor deze auto. 

De Tesla Roadster is vooral een fun-auto. Je moet wel uit heel erg apart hout zijn gesneden als je deze auto dagelijks wilt gebruiken. Enige luxe zit er niet in, je zit laag bij de grond en om bagageruimte hoef je niet te vragen. ’t Is niet het soort waarmee je je woon-werkverkeer gaat doen; meer het soort waarmee in je in het weekeinde de kleine weggetjes opzoekt. 

De Tesla Roadster was altijd al een auto voor pioniers. Maar wat haal je in huis als je een inmiddels al weer tien jaar oude elektrische auto in huis haalt? Met de degradatie van het accupakket lijkt het allemaal wel mee te vallen. En als er problemen mee zijn, zijn er inmiddels andere oplossingen dan het accupakket meteen voor duizenden euro’s geheel te vervangen. Er kunnen nieuwe cellen worden geplaatst als die de geest geven de hele zaak kan worden gereviseerd. Naarmate er meer oudere elektrische auto’s komen, zullen dat soort technieken steeds meer gemeengoed worden. Maar de Tesla Roadster-eigenaar zal altijd degene zijn die het wiel moet uitvinden. Dat begint bij het zoeken naar een geschikt exemplaar. Het aanbod is zeker in Nederland erg klein.

Vergeet deze niet

Ford Mustang

De Ford Mustang wordt in deze lijst al even gememoreerd. Het huidige model is gewoon te koop via de officiële kanalen. Het vorige model, dat inmiddels een aardig betaalbare occasion begint te worden, is alleen via grijze importkanalen naar Nederland gekomen. In de loop van de jaren hebben er heel wat onze kust bereikt. Natuurlijk, de bouwkwaliteit en het materiaalgebruik staan op een lager niveau dan de Europese modellen. Maar de tijd dat een Amerikaanse auto een hard zuipend voertuig was dat alleen maar rechtuit wil en niet remt, ligt echt wel achter ons. Geef deze Mustang dus zeker een kans. 

Occasion zoeken