Waar moet je op letten bij een proefrit?

Demo proefrit bij dealer

Een van de leukste momenten van het kiezen van een nieuwe auto is het maken van een of meer proefritten. En waar moet je op letten bij een proefrit?

Het begint eigenlijk bij de voorpret van het selecteren van de proefrit-kandidaten. Met hoeveel auto’s je wilt proefrijden is afhankelijk van jouw eigen behoefte. Vanuit een online voorbereiding kun je er het beste naar streven om een ‘shortlist’ te maken van twee of drie auto’s. Hieronder vind je aandachtspunten om op te letten bij een proefrit

Eerste indruk

En daar stap je dan bij de dealer naar binnen voor de proefrit (soms kan een proefrit vanuit huis of een andere locatie ook). Het spreekwoord dat de eerste indruk belangrijk is geldt ook hier. Loop eens om de auto heen, hoe ziet hij er in het echt uit? Hoe valt het licht?

Probeer ook bij het instappen een beeld te krijgen van het afwerkingsniveau en van de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Zitpositie, knoppen en instrumenten

Stap dan in en ga zitten. Stel je stoel en stuur goed in. Hoe gaat dat? En als je regelmatig met iemand anders de auto bestuurt die een andere lengte heeft, zijn de knoppen gemakkelijk te vinden? Zit je dan prettig en heb je goed overzicht (ook bij het kijken over de schouder en bij het achteruitrijden)?

Maak jezelf dan even vertrouwd met waar alle knoppen en schakelaars (en tegenwoordig ook de menu's van het multimediasysteem) zitten. Vind je daar logisch je weg in? Voelen de knoppen prettig aan? En geeft de knop duidelijke feedback als je hem indrukt? (is dat laatste het geval, dan kun je hem tijdens het rijden vaak blind bedienen). Ideaal gezien zou je redelijk snel intuïtief jouw weg moeten vinden.

Ga daarna ook op de achterbank zitten. Veel mensen die geen kinderen hebben denken daar niet aan maar het geeft ook een goede indruk van de auto. Kun je daar als volwassene prima zitten? Of moeten er alleen maar kinderen in een zitje gegespt worden? Een blik in de achterbak geeft meteen een beeld van wat je mee kunt nemen. Waar je ook op kunt letten bij een proefrit met een elektrische auto is de laadkabel die vaak onverwacht veel ruimte inneemt omdat deze meestal niet erg soepel is. En tijdens de lange vakantierit wil je die niet in het vak onder de bagageruimte stoppen.

De eerste meters rijden

Vervolgens het rijden zelf. Al na 50 meter, nog voor je de straat uit bent, heb je al een indruk hoe de auto met jou communiceert. Hoe voelen de pedalen aan (hoe is de reactie op het gas en de rem, hoe gaat de koppeling)? Hoe laat de pook zich bedienen? Hoe is het contact via het stuur met de voorwielen? Sta daar voor jezelf allemaal even bij stil, de indrukken op hogere snelheid komen later wel aan bod. Die eerste 50 meter zijn al veel bepalend. En tip: let ook op het andere verkeer! Je zult niet de eerste zijn die van het parkeerterrein van de garage wegrijdt en zo bezig is met de nieuwe indrukken dat je een andere weggebruiker (bijna) over het hoofd ziet...

Wanneer je het na de eerste 50 meter nog steeds allemaal oké vindt ga je je concentreren op andere zaken zoals het geluid (laat de motor van zich horen, hoor je de banden en op hogere snelheid de rijwind, het geluid van de airco, dat soort dingen kunnen op langere ritten gaan irriteren). 

Verder is het natuurlijk belangrijk hoe de motor reageert als je gas geeft: volgt er meteen reactie of gaat het naar jouw smaak (te) traag?

Waar kun je meer op letten bij een proefrit op de weg?

Dan rijd je een rit die ideaal gezien een variatie heeft van verschillende soorten wegen. Hoe rijdt de auto in de stad met verkeerslichten? Hoe ervaar je een woonwijk met verkeersdrempels? Hoe zie je de fietsers op een rotonde? Voelt de auto stabiel en koersvast op de snelweg? Hoe gemakkelijk kun je even een andere auto inhalen? En hoe gedraagt de auto zich op een slingerweg? En zoek ook eens een weg met kuilen en hobbels en ervaar het veercomfort. Dat hoeft geen zandweg te zijn, je kent vast wel een woonwijk met de nodige drempels.

Je kunt jouw ervaringen zelf opschrijven of gewoon onthouden als je meerdere auto’s gaat proberen. En je kunt natuurlijk ook andere kenmerken die je belangrijk vindt erbij betrekken. Moet je regelmatig een groter voorwerp of een kinderwagen meenemen? Probeer het in de auto te passen! Een kinderwagen kun je bijvoorbeeld gemakkelijk meenemen en testen of het past.

Accessoires in de proefrit-auto

De testauto is waarschijnlijk niet precies de auto die je gaat kiezen, de motor en uitvoering kunnen verschillen. Soms kun je dat al wel van te voren afstemmen. Meestal is de auto die wordt ingezet voor proefritten voorzien van accessoires. Die kunnen jouw ogen openen voor nieuwe mogelijkheden, maar als je weet dat je ze niet wilt gaan bestellen, probeer je dan ook voor te stellen hoe het is in een eenvoudigere uitvoering te rijden of met een andere motor.