Wanneer koop of verkoop je een occasion?

Autovoorraad Upper Heyford airbase | Foto: ANP/AFP

Het kopen of verkopen van een gebruikte auto brengt onzekerheden met zich mee. Wanneer koop of verkoop je een occasion? Is dit het juiste moment? Moet ik wachten op een bepaalde periode of kortingen? AutoWeek zocht naar antwoorden op deze vragen.

Het juiste model en type carrosserie kiezen, onderhandelen over de prijs, kopen/verkopen aan een particulier: alle adviezen zijn goed om een deal te sluiten. Maar het gebeurt vaak dat je er niet aan denkt op het moment dat het nodig is. Wanneer koop of verkoop je een occasion?

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Vakantietijd goed voor koop

Tijdens de zomerperiode zijn de prijzen van gebruikte auto's het laagst. Tenzij je een cabrio wilt natuurlijk! Dealers profiteren vaak van de terugval in activiteit om onverkochte auto's vrij te geven, te presenteren of te testen met andere modellen. Hun omzet is over het algemeen lager. Daardoor heb je goede kansen met als je een realistisch bod doet. 

Als je op vakantie gaat, kijk je ook minder snel naar de marktbeweging. Over het algemeen zijn perioden met een beetje dal tussen tijden dat het drukker wordt ideaal om een auto te kopen. Zoek dan vooral naar de wat gangbare modellen (die als ‘gewoontjes’ worden gezien dus …) en vermijd de recente en technologisch geavanceerde modellen met een hoogwaardige afwerking.

Dip tijdens feestdagen

Je kunt ook wachten op de maanden december en januari. Vraag en aanbod dalen vaak tijdens de feestdagen. Dus er zijn minder verkopers en kopers. Dan kun je de zeldzame parel misschien vinden zonder je te haasten. Dus wanneer koop of verkoop je een occasion? Dealers willen zeker eind december hun bedrijfsresultaten nog even halen en zijn wellicht beter in de stemming de auto aan je te verkopen en onderhandelen dan vaak gemakkelijker. Ook kun je kiezen voor de maand maart, omdat dealers dan vaak een ​​grotere voorraad nieuwe auto's binnen krijgen die in de maanden voor de vakantie kunnen worden afgeleverd.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Kies de juiste generatie auto

Een fabrikant vernieuwt gemiddeld ongeveer om de zeven jaar een model. De facelift halverwege de loopbaan komt drie of vier jaar nadat de auto op de markt is gebracht. Deze twee periodes tonen dan ook een prijsdaling van het vorige model. De eerdere generatie zal minder populair zijn. Het perfecte moment om in die tijd het uitlopende model te kopen. Vaak zijn die ook voorzien van aantrekkelijke extra’s.

Aan de andere kant moet je het jaar, het model en de exacte afwerking van je auto controleren (bijvoorbeeld in AutoWeek CarBase waar alle modellen ook voor en na facelift te vinden zijn) om te weten dat je de auto van je keuze hebt. Als je de gebruikte auto verkoopt zonder dat te checken kun je voor verrassingen komen te staan. De veranderingen tussen de jaren kunnen erg klein zijn. De auto is net als alle andere een consumentenproduct en daarbij moet de aandacht regelmatig op innovaties of extra’s worden gevestigd.

Van onze partner
Auto Verkopen - Eenvoudig, Veilig & Gratis - OSW®
Veilig je auto verkopen, dat doet u met OSW. ✓ Incl. ophaalservice ✓ Directe betaling & vrijwaring. Je auto verkopen was nog nooit zo makkelijk.

Aanbiedingen en voorraadverkoop

Afhankelijk van de dealer of verkoper kunnen er ook speciale kortingen en aanbiedingen zijn. Een Black Friday, een grote voorraad verkoop voor de verhuizing, het faillissement van een bedrijf: let op de goede plannen. Daaronder vallen ook open dagen die over het algemeen een goede manier zijn om over je gebruikte auto te onderhandelen. Nieuwe, 0 km of recente gebruikte auto's kunnen op jouw voorwaarden of via inruil een aantrekkelijke deal opleveren.

Wat betreft de particuliere verkoop, daar bestaat het ideale moment bestaat niet echt. In plaats daarvan moet je je aanpassen voor bewegingen in de markt en geduld hebben. Het kost doorgaans enkele weken om een auto te verkopen. Kijk dus naar een auto die al wat langer in de verkoop staat (online kun je dat vaak gemakkelijk zien) en wacht op een kleine prijsdaling of kom tot overeenstemming met de verkoper/koper. En je kunt natuurlijk ook gemakkelijker van persoon naar persoon over de prijs onderhandelen.

Occasion zoeken