De beste tweedehands ruime stationwagons

Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC Lifestyle

Ondanks dat autofabrikanten graag beweren dat het anders is, zoekt de consument nog heel erg vaak naar een ruime stationwagon als het een goede gezinsauto moet zijn. Wat zijn de beste stationwagons die je kunt vinden?

De SUV, die tegenwoordig helemaal mode wordt gemaakt, is helemaal niet zo populair als je zou denken. De geijkte stationwagons kan iedereen wel bedenken: Volvo V70, BMW 3-serie Touring, Volkswagen Passat Variant … Wij presenteren er hier een paar die een stuk onbekender zijn, maar die over prima kwaliteiten beschikken. 

Honda Civic Tourer 2014 – 2017 

Te koop vanaf € 8.950

De Honda Civic was vroeger een begrip, maar nu leidt hij al weer jarenlang een bestaan in de schaduw. Een Civic is een beetje duur voor wat hij biedt ten opzichte van de concurrentie; de occasionprijzen zijn daarentegen helemaal niet gek. Wij laten je graag kennismaken met de Honda Civic Tourer. Kennismaken inderdaad, want het zou best kunnen dat het bestaan van deze auto je totaal is ontgaan. Hij is op basis van de vorige generatie Civic. Dat is als hatchback al ronduit een ruimtewonder. Niet in de laatste plaats door de buitengewoon intelligente ‘magic seats’ waarbij de achterbank op allerlei manieren is op te klappen zodat een zee van ruimte ontstaat. Die speciale bank heeft de Tourer ook, alleen koppelt hij er een nog veel grotere bagageruimte aan. Uiteindelijk heb je dus een auto die een grotere bagageruimte heeft dan een Volvo V70 terwijl die een kleiner formaat heeft en een boel scheelt in vaste lasten. 

Verder is een Honda een onverslijtbare auto. Je moet het wel heel bont maken wil er iets aan kapot gaan. Maar áls je dan een keer onderdelen nodig hebt, ben je wel ontzettend aan de beurt want Honda-onderdelen zijn dúúr. Als je naar de foto’s van de Civic Tourer kijkt, zie je nog een nadeel van deze auto. Het is niet bepaald moeders mooiste. Maar als je eenmaal achter het stuur zit, heb je van de buitenkant geen last meer, zullen we maar zeggen. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Citroën C5 2008 – 2017

Te koop vanaf € 2.500 

De Citroën C5 stationwagon is ook zo’n auto die vaak wordt vergeten. Als stationwagon heet die – net als de Civic - ook Tourer. Het is een enorm ruime, complete auto die voor kleine prijzen op de occasionmarkt te koop is. Een ideale gezinsauto dus, erg de moeite waard om er eens nader mee kennis te maken als je zoekt naar de geijkte Passat of V70. Deze generatie C5 is bijzonder. Hij is namelijk te koop geweest met het klassieke veerbollensysteem van Citroën maar ook met de gewone stalen veren, zoals elke andere auto die heeft. De varianten met de veerbollen laten we lekker staan voor de Citroënliefhebbers. Die kunnen zo’n zwevend tapijt beter waarderen en betalen er dan ook wat meer voor. De versies met de normale veren blijven dus staan voor degenen met een wat minder gevulde portemonnee; die zijn voor wat minder geld te koop. 

De dieselmotoren die in deze auto worden geleverd, staan bekend als probleemloos. Dat geldt ook voor de benzinemotoren. Behálve dan voor de 1.6 turbomotor die THP heet. Die staat, bij de mensen die er verstand van het hebben, bekend als technisch rampenplan. Loop daar dus maar gerust met een grote boog omheen. Dat is wel jammer want op papier is het de fijnste motor die er voor een C5 te koop is. Hij levert lekker veel vermogen en verbruikt niet veel en eerlijk is eerlijk: als een THP het goed doet, is het een heerlijke motor – maar dat is nu eenmaal niet zo vaak. 

Van onze partner
Vind een i-Size autostoeltje voor je kind!
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor autostoeltjes met i-Size goedkeuring

Mercedes-Benz E-klasse Combi 2009 – 2016 

Te koop vanaf € 7.500 

Met Mercedessen in Nederland is er iets aan de hand. Als je er ergens mee voor komt rijden, krijg je meteen een stempel dat je ’t wel erg breed laat hangen. Weet de buitenwereld veel dat bijvoorbeeld een E-klasse combi als gebruikte auto helemaal niet zo gek veel hoeft te kosten. Het zal wel aan onze calvinistische mentaliteit liggen. Steek vooral je kop niet boven het maaiveld uit, want anders hakken we ‘m af. Moet je eens kijken wat je er mee in huis haalt: een Mercedes is nog altijd een auto van topkwaliteit. Sterker nog: als het gaat om de wat recentere bouwjaren, durven wij best te beweren dat een Benz beter in elkaar steekt dan een auto van de bekende Duitse concurrentie. Verder is het rijden met een E-klasse een weldadige ervaring. Je bent omringd door rust, comfort en een zee van ruimte. Je moet het dus alleen maar net durven om er eentje voor je deur te zetten. 

Het kiezen van een E-klasse is prijsschieten. De verkeerde motorisering bestaat niet. Zelfs de simpelste benzine- of dieselmotor is voldoende om deze grote auto goede prestaties te bieden. Het motoren-aanbod gaat van comfortabel snel tot sportwagenprestaties. Maar als je zo’n raketuitvoering voor de deur hebt staat, houd er dan rekening mee dat verbruiks- en onderhoudskosten tot waanzinnige hoogten kunnen stijgen. Daarvoor heb je toch echt een heel andere beurs nodig. Onze tip gaat vooral over de normale uitvoering van de E-klasse. Daarvan zou je denken dat het een onbetaalbare droom is, maar die ligt dus dichterbij dan je denkt. Al wordt een grote Mercedes natuurlijk nooit een écht goedkope auto. 

Skoda Superb Combi 2010 – 2015 

Te koop vanaf € 7.500 

Een Skoda Superb stationwagon is niets meer of minder dan een Volkswagen Passat Variant met een langere wielbasis. Dat levert een enorme ruimte op voor de achterinzittenden. Als je dan ook nog eens de stationwagon hebt, heb je werkelijk een loeier van een auto voor een heel acceptabele prijs. Wat betreft formaat is hij dan vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Mercedes E-klasse. Alleen de bedragen die met een Skoda gemoeid gaan, zijn allemaal wat vriendelijker.

Occasion zoeken