Wat zie je onder de motorkap van een tweedehands auto?

aankooptips

Kijk bij een bezichtiging of proefrit zeker onder de motorkamp van een tweedehands auto. Een smerig motorblok kan er bijvoorbeeld op duiden dat er niet goed naar de auto is omgekeken en dat hij lange tijd niet onderhouden is.

Een heel schone motor kan er juist op duiden dat die net met de hogedrukspuit is schoongemaakt om problemen te maskeren. Dan moet je dus ook op de hoede zijn.

Eenvoudige controles

Een startpunt is natuurlijk te vragen naar het onderhoudsboekje van de auto. Als de auto bij een garage is onderhouden, zullen hier de data en stempels bij staan. Dan heb je een indicatie hoe de staat van het onderhoud zou moeten zijn.

Controleer voordat je start of er genoeg olie in de auto zit. Vraag, als het niveau laag staat, of de olie stroperig of gitzwart is, wanneer die voor het laatst is vervangen. Hiermee kun je nagaan of de auto is verwaarloosd.

Controleer de onderkant van de olievuldop en de vulpijp (die van het luchtfilter naar de olievulpijp loopt, op witte ‘mayonaise’. Deze drab duidt op een kapotte koppakking. Dat is een dure reparatie.

Controleer het peil van de koelvloeistof, die moet voldoende zijn. De koelvloeistof moet de kleur hebben van antivries, en dus niet van roestwater. Een motor die zonder antivries heeft gereden, kan daarvan schade hebben opgelopen gedurende vorstperiodes. Als je onder de motorkap van een tweedehands auto een laag koelvloeistofniveau treft, is er ook een groter risico dat de motor overhit is geraakt.

Check of de motor geen olie lekt. Daarvoor kijk je ook onder de auto als dat mogelijk is.

Zorg dat je de auto altijd een koude start mag geven. Als de auto al warm is voordat je komt proefrijden, worden daar misschien problemen mee verborgen. Als je start, moet het olielampje vlug uitgaan. Er mogen geen ratels of bonkende geluiden zijn.

Geef vanuit een stationair toerental een klein beetje gas en kijk of er blauwe of witte rook uit de uitlaat komt. In beide gevallen duidt dat op problemen.

Controleer op tekenen van oververhitting op de motortemperatuurmeter.

Occasion zoeken