Beter een tweedehands of een nieuwe auto?

Occasion stationwagons

Als je in de markt bent voor een occasion, dan heb je daar natuurlijk jouw ideeën over. Ben je beter af met een tweedehands of een nieuwe auto?

In sommige gevallen is het een dilemma, zullen we kijken naar een tweedehands of een nieuwe auto? Want allebei hebben hun voordelen en hun nadelen als je uitgaat van hetzelfde budget. We zetten een aantal overwegingen op een rijtje. En met een variant kun je dezelfde vraag stellen als je een nieuwe auto wilt kopen.

Tweedehands auto is goedkoper

De eerste reden dat veel mensen een tweedehands auto kopen, is dat deze in aanschaf goedkoper is dan hetzelfde model, nieuw. Immers, na enkele jaren is ‘de kop eraf’. De auto heeft de nodige kilometers gereden maar de grootste afschrijving vindt ook in de eerste tijd plaats. Daardoor rijd je goedkoper in hetzelfde type auto. Je kunt dus flink zoeken naar de ideale volgende auto voor je. En de keuze is ook online erg groot, bijvoorbeeld in de AutoWeek Occasionzoeker. En dat scheelt in de aanschaf, en in de verdere afschrijving. Een gebruikte auto verliest ook relatief minder waarde. Daarnaast kunt je ook bij leasemaatschappijen voor een scherp bedrag voormalige leaseauto's kopen.

Meer auto voor je geld

Je kunt dat ook omdraaien: voor hetzelfde geld kun je een auto kopen die oorspronkelijk duurder was. Dus voor de prijs van een kleine middenklasser kun je een grotere auto rijden. Of bij jongere auto’s kun je een auto die vol in de extra’s zit rijden voor de prijs van een kaler model met een kleinere motor. De kwaliteit van auto’s is tegenwoordig wel zodanig dat je er vaak nog lang plezier van kunt hebben.

Goede garantie op occasion

Bij veel occasions krijg je zeker bij de dealer of gespecialiseerde verkopers een goede garantie van meerdere jaren. Dat biedt je praktisch dezelfde zekerheid als dat je een nieuwe auto koopt. Er zijn verschillende punten waar je op moet letten om te weten of de occasion goed is. Bij verschillende merken kun je een jonge gebruikte auto kopen waar de fabrieksgarantie nog op doorloopt. Die is namelijk vaak overdraagbaar op jou als nieuwe eigenaar. In beide gevallen zorgt dit ervoor dat je zorgeloos van je jonge auto kunt genieten. Dat kan de keuze tussen een tweedehands of een nieuwe auto gemakkelijker maken. Het is wel goed om bij een gebruikte auto te letten op onder andere de onderhoudsgeschiedenis: hoe is de auto door de eerste eigena(a)r(en) onderhouden?

Nieuwe auto technisch up to date

Je kunt echter ook een keerzijde ontdekken, waar een tweedehands auto niet aan kan komen: een nieuwe auto heeft de laatste technische snufjes. Daardoor kan hij nét iets zuiniger zijn en nét iets meer doordacht. Zeker als het een model van na een facelift waarbij vaak wat grotere ontwikkelingen worden doorgevoerd. Op gebied van het ontwerp en zeker met de techniek.

Middenweg: voorraadmodellen van de dealer

Als je toch twijfelt tussen een tweedehands of een nieuwe auto, dan is de voorraad van de dealer wellicht een middenweg. Het zijn auto’s die zijn ingekocht om als demo te dienen of simpelweg om verkoopdoelstellingen in de markt te halen. Je hebt dan ook nog de fabrieksgarantie. Vaak worden deze voor een aantrekkelijke prijs aangeboden.

Occasion zoeken