Zo lever je de auto acceptabel in bij een verkoopservice

Lexus CT200h rood hatchback

Als je een auto overdraagt bij een verkoopservice, moet hij er natuurlijk ook goed uitzien. Je wilt er tenslotte de volle prijs voor krijgen. Want bij grotere schades of slijtage kan de transactie geweigerd worden of krijg je minder. Met deze tips lever je de auto acceptabel in bij een verkoopservice.

Het afscheid nemen van je auto is altijd een bijzonder moment. Bij een verkoopservice telt dat nog meer. Op deze punten moet je zeker letten. Daarmee lever je je auto acceptabel in bij een verkoopservice. Goed om van te voren te weten!

Exterieur auto

De inspectie begint meestal aan de buitenkant. Dat is immers ook de eerste indruk. Was je auto dan ook even. Daarbij zijn er aspecten van de lak. Wat als normaal geldt zijn krassen die niet door de lak heen zijn. Ook krassen aan de onderzijde van de voorbumper of voorpoiler en licht ingeroeste steenslag kun je zo laten. Ook een egale verkleuring van de lak of doffe lak door leeftijd is normaal. Als de kras door de lak heen is, de lak loslaat of als er roestblaasjes zijn moet je die van te voren hebben gemeld. Dat geldt ook voor schuurplekken of kleurverschil door eerdere reparaties. Zeker als die niet vakkundig zijn uitgevoerd. Heb je stickers of reclame op de auto? Dan moet je die weghalen.

Heb je het over deukjes, dan moeten een enkel deukje niet meer dan 2 centimeter groot zijn (een 2-euromunt). Ook een gevouwen deuk of deuken van binnen naar buiten worden afgewezen. Een kentekenplaat mag weer wel iets gedeukt zijn. Ook bij de rand van de kofferbak zijn krasjes door normaal gebruik geen probleem.

Van onze partner
Ga je het interieur van je auto schoonmaken?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, ontvochtigers en reinigers. Kijk snel!

Glas en ruiten

Het is normaal dat een voorruit na verloop van tijd lichte steenslag of een klein putje heeft, maar een scheur of barst mag niet. Ruitenwissers die niet op tijd zijn vervangen geven krassen. Ook als je met een te scherp voorwerp de ruiten hebt gekrabd, krijg je krassen. Die worden afgekeurd. Spiegelglas mag niet zijn gebarsten.

Koplampen moeten droog zijn, maar mogen wel wat dof zijn door verwering.

Banden en wielen

Ook bij (lichtmetalen) wielen geldt dat kleine beschadigingen geen extra discussie zullen opleveren. Wel als de beschadiging diep is. Ook wieldoppen mogen best een oppervlakkige beschadiging hebben maar geen grote krassen of zelfs scheuren en breuk. Bij wieldoppen moeten die ook op alle wielen zitten.

Een band mag best iets geschaafd zijn. Als het canvas zelf zichtbaar is, dan is de beschadiging te groot.

Van onze partner
Je auto schoonmaken en beschermen?
Lak bijwerken? Je kunt bij Winparts.nl de juiste producten voor je auto bestellen om hem weer mooi te laten shinen!.

Interieur netjes

Hetzelfde geldt voor het interieur. Zeker bij een oudere auto mag normaal gebruik best wat sporen hebben achtergelaten. Vlekken die met normale schoonmaakmiddelen kunnen worden gereinigd, zijn geen probleem. Beschadigingen als scheuren, (diepe) krassen, brandschade, losse naden en afgebroken onderdelen zullen niet worden geaccepteerd. Ook nicotine-aanslag gaat meer vragen opleveren.

Techniek in orde?

Ook de techniek komt aan bod als je de auto inlevert. Zo zal het onderhoudsboekje worden bekeken. Er is een kleine visuele inspectie onder de motorkap voor bijvoorbeeld het niveau van koelvloeistof of lekkages. Ook zal de werking van bijvoorbeeld de airconditioning, elektrische ramen, open dak, en eventuele andere accessoires worden bekeken. Een korte proefrit moet aan het licht brengen of er vreemde geluiden zijn. Maar als het goed is werkt de auto natuurlijk naar behoren. Of je had het al eerder gemeld.

Fairkocht (tip)Taxeer »
AutoVendiTaxeer »
Ikwilvanmijnautoaf.nlTaxeer »
OSWTaxeer »
WijkopenautosTaxeer »

Occasion zoeken