Met deze tips kun je goedkoop autorijden

Peugeot 107 - Nissan Pixo

Wat als een auto voor je hoofdzakelijk vervoer is, liefst tegen zo laag mogelijke kosten? Hoe kun je goedkoop autorijden? Waarop moet je letten? In dit artikel gaan we daarop in.

Autorijden in dit land is duur. Sommige mensen vinden het veel te duur. Hoe kun je die kosten drukken en goedkoop autorijden? Waar moet je dan rekening mee houden en wat zijn interessante tips?

Afgeschreven en goedkoop autorijden van APK naar APK

Een van de manieren voor goedkoop autorijden is een afgeschreven auto kopen. Die rijd je vervolgens van apk naar apk. Je zorgt ervoor zo min mogelijk kosten voor te maken. Eigenlijk rijd je ‘m door totdat hij instort. Dat kan goedkoop zijn maar is dat de veiligste methode? Of de prettigste? Immers, het risico dat de auto besluit je op een ongelegen moment in de kou te laten staan is zeker na verloop van tijd redelijk groot. Heb je er dan wel plezier van?

Afgeschreven en goed onderhouden

Een alternatief is om een afgeschreven auto te kopen. Ga na of die nog in een goede staat is. Vervolgens houd je die zo secuur mogelijk bij en rijd er zo lang mogelijk mee. Dan rijd je misschien wel nog tien jaar in een auto die je tweeduizend piek of zoiets heeft gekost als je een goede auto hebt geselecteerd.

Een variant of verder gaand in deze gedachte is: 'Houd wat je hebt!" Het is altijd verstandiger om nog eens duizend euro te steken in een auto waarvan je precies weet hoe die is bijgehouden dan hem te verkopen en er een andere auto voor terug te halen waarvan je maar weer moet afwachten wat er allemaal aan mankeert.

Minder voor de hand liggende auto’s

Het kan natuurlijk zijn dat je geen oude auto wil hebben met de daaraan verbonden onzekerheden maar je wilt wel goedkoop autorijden. Wat is je optie dan? Ook hier zijn meerdere opties.

Kies een auto van een weinig voorkomend type omdat daarvan de aanschafprijs lager ligt. Een incourante auto dus. Of juist een auto die veel voorkomt. Daarvan zijn ook veel onderdelen op de sloop te krijgen. Dat is goedkoop en handig, zeker als je twee rechterhanden hebt en graag zelf sleutelt.

Je kunt ook kijken naar auto’s met zichtbare schade. Veel mensen knappen af op een auto met een paar deuken, maar die rijdt daar echt niet minder om. Vaak mogen ze weg voor heel kleine prijsjes. En als je dan zelf de schade kunt opknappen of dat kunt laten doen, dan heb je aan het begin van de ‘rit’ je eerste besparing al binnen.

Goedkoop autorijden maar niet te oud

Als je dat allemaal niet ziet zitten, dan is er binnen de autohandel de kreet 'in drie jaar door de helft' voorkomt. Dat betekent dat een auto als die drie jaar is nog maar de helft van de nieuwprijs waard is. Verschilt per type natuurlijk maar de afschrijving in de eerste jaren van een autoleven is de grootste afschrijving.

Een andere mogelijkheid zijn de outlets van de grote leasemaatschappijen. Die vind je via hun websites. Daar vind je auto’s ‘met de kop eraf’, goede onderhoudsgeschiedenis en als je echt op de prijs wilt gaan zitten kun je vaak scherp kopen door afleverbeurt en garantie weg te laten. En de auto is over het algemeen snel te leveren.

Kies in ieder geval een auto die altijd op de juiste manier is onderhouden (die gaat langer mee). Check dus de onderhoudsgeschiedenis van de auto in het boekje.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Denk aan doorlopende kosten

Goedkoop autorijden bestaat uit meer dan een lage aanschafprijs. Je kunt ook aan de doorlopende kosten denken. We noemen er hier een paar.

  • Kies een goedkope locatie in het land: als je ergens achteraf woont, is de verzekering goedkoper dan wanneer je midden in de stad woont. Ook brandstof is er vaak goedkoper en soms betaal je wat minder opcenten in de motorrijtuigenbelasting (MRB ofwel wegenbelasting).
  • Kies een auto die licht in gewicht is. Dat scheelt in ieder geval voor de MRB en vaak ook voor de verzekering. Daarnaast zijn dit over het algemeen zuiniger auto’s.
  • Hard rijden kost inderdaad enorm veel brandstof extra. Je hoeft niet het nieuwe rijden te aanbidden maar je start er wel met goedkoop autorijden. Wil je jezelf tegen brandstofkosten wapenen? Rijd op LPG. Kijk wel eerst of de auto hiervoor geschikt is. Vooral modernere auto's kunnen niet worden omgebouwd voor deze goedkope brandstof. Inbouw van een LPG-installatie voor een viercilinder kost rond de 1.700 euro maar ook hier geldt dat je online veel adressen kunt vinden. Daarna tank je een euro per liter goedkoper en betaal je een klein beetje meer wegenbelasting. 
  • Zoek onderdelen op de sloop, bijvoorbeeld via onderdelenlijn.
  • Ga eens zoeken naar een doe-het-zelf garage. Daar huur je voor een paar tientjes een brug en bovendien hebben ze daar meestal wel een rolodex vol telefoonnummers van getalenteerde en minder getalenteerde vakmensen. Je hoeft dus zelf niet per sé handig te zijn.

Occasion zoeken