Zelf verkopen: adverteren van je auto

Dacia Logan MCV particulier verkopen

Internet is een geweldig podium om spullen aan de man te brengen. Auto’s bijvoorbeeld. Maar voordat je je occasion ergens op de digitale snelweg parkeert, is het zaak om een zo goed mogelijke advertentie te maken. Hoe? We helpen je graag op weg bij het adverteren van je auto!

Zo ongeveer iedere autoliefhebber struint met grote regelmaat rond op één van de vele occasionsites die het wereldwijde web rijk is. Daarvan kun je gebruik maken bij het adverteren van je auto. Of je nu concreet op zoek bent naar een andere auto of gewoon even wilt wegdromen bij het enorme aanbod; met een paar simpele muisklikken ben je in een enorme virtuele showroom. De kwaliteit van de advertenties loopt net zover uiteen als die van de aangeboden waar. Aan de ene kant zijn er autobedrijven die veel aandacht besteden aan de presentatie van het occasionaanbod. Je herkent ze aan de goede foto’s, de heldere beschrijving en de volledigheid. Wil je je auto verkopen, meld hem dan gratis aan bij Autotrack. Je auto wordt dan direct geadverteerd op Autotrack, Gaspedaal en natuurlijk AutoWeek.

De kopregel

Belangrijk is dat in één oogopslag te zien is wat je in de aanbieding hebt. Maak dus een pakkende, duidelijke kop, zoals: Audi A4 1.8, airco, nette auto. Of: Peugeot 307 1.6 XS Pack, 3-drs, weinig km.

De vraagprijs

Voor dealers, handelaren én particulieren valt of staat alles met de juiste prijs. Dat is vaak het belangrijkste selectiecriterium voor zoekenden. Ben je de goedkoopste, dan sta je bovenaan. Maar het is eerst zaak om een goede verkoopprijs te bepalen. Kijk wat anderen voor een vergelijkbare auto vragen of bereken via Carbase op de site van AutoWeek wat de huidige waarde is. Daarnaast kun je bij wat garagebedrijven in de buurt advies te vragen. Zorg er in ieder geval voor dat je niet te duur bent, dan haken veel mensen bij voorbaat al af. Een scherpe, reële vraagprijs (met weinig onderhandelingsmarge) zal eerder kijkers trekken dan te hoog inzetten.

De beschrijving

Een heldere, volledige beschrijving is heel belangrijk. Meestal is het mogelijk om bij het adverteren van je auto het kenteken van de auto in te voeren. Daarmee staan de nodige basisgegevens al in de tekst. Serieuze kijkers willen graag goede informatie, kortom:

  • Kilometerstand
  • Staat van onderhoud (wanneer was de laatste beurt, wanneer werd de distributieriem vervangen, ...)
  • Apk-vervaldatum
  • Brandstofverbruik
  • Tarief wegenbelasting
  • Belangrijke opties
  • Banden (merk en profieldiepte)
  • Reden van verkoop (geen verhaal verzinnen)
  • Wees open en eerlijk
  • Maak geen taalfouten

Verkoopklaar maken

Het zal duidelijk zijn: een schone, glanzende auto verkoopt beter dan een smerige. Handen uit de mouwen dus, of schakel een poetsspecialist in. Het zijn de details die het doen. Maak de wielen tot in de kleinste hoekjes schoon en sla ook in het interieur geen plekje over. Open alle deuren, de achterklep en de motorkap en reinig alle randen. Hoe schoner, hoe beter! Even een snapshot met je mobieltje levert niet het beste resultaat. Overbelicht, wielen de verkeerde kant op, ’n verkeerd standpunt; hier klikt niemand op. Schoolvoorbeeld van hoe het niet moet: stuur scheef, overal troep, smerig. Hoe schoner, hoe beter, dus de handen uit de mouwen en boenen maar!

Denk ook aan de hoeken en kieren, die moeten schoon zijn. Zo wek je in ieder geval de indruk goed voor je auto te hebben gezorgd.

De foto’s

Heel belangrijk zijn veel en goede foto’s. Dus niet even snel langs de kant van de weg in de schemering met de camera van je mobieltje, maar met een goede camera op een tijdstip dat er ruim voldoende licht is. Bij voorkeur niet in de felle zon en liever ook niet als het regent. Zoek ook een goede, rustige locatie en een neutrale achtergrond. Deze foto’s moeten er sowieso bij zitten:

  • Aanzicht driekwart voor
  • Aanzicht driekwart achter
  • Dashboard
  • Onder de motorkap
  • Eventuele opties (cruisecontrol, airco, ...)
  • Kilometerstand
  • Onderhoudsboekje en sleutels
  • Eventueel wat details
  • Indien van toepassing: schade

Fotografeer zo strak mogelijk om je auto heen, zodat alle details goed te zien zijn. En vermijd storende achtergrond. Houd zo veel mogelijk auto in beeld. Denk er zeker aan de achterkant te fotograferen. Een foto van de kilometerstand kan nooit kwaad. Zorg dat de cijfers goed leesbaar zijn. Details als deze geven een verzorgde en serieuze indruk bij het adverteren van je auto. Neem de tijd om de beste foto’s uit te zoeken. Kleine moeite, groot plezier!

Lang te koop?

Stel, je zet je auto in de winter te koop en maakt foto’s in de sneeuw. Laat die dan niet staan tot in het voorjaar. Dat maakt je onderhandelingspositie een stuk zwakker. De kopende partij weet dan immers dat je de auto al lang te koop hebt staan. Maak dus nieuwe foto’s in het voorjaarszonnetje.

Contactgegevens

Plaats duidelijk een e-mailadres en een telefoonnummer, zodat belangstellenden snel met je in contact kunnen komen. Vermeld, indien nodig, ook op welke tijdstippen je telefonisch bereikbaar bent. Vergeet niet dagelijks je e-mail te checken – niets is zo vervelend voor een geïnteresseerde als hij of zij geen antwoord krijgt.

Bied iets extra’s!

Iedereen is gek op cadeautjes. Dus waarom zou je niet iets leuks weggeven bij de verkoop van je auto? Dat hoeft echt geen vermogen te kosten. Denk aan een nieuw navigatiesysteem, een cheque voor een onderhoudsbeurt, een dinerbon, dat soort zaken. Je valt er in ieder geval weer extra mee op bij het adverteren van je auto!

Social media & video

Gebruik social media. Post je advertentie op bijvoorbeeld Facebook en je zult zien dat je veel respons krijgt. Je bereikt in ieder geval veel mensen, waarvan een flink aantal je via via kent. Dat vergroot de verkoopkans. Hetzelfde geldt voor video. Dat werkt echt. Een goed filmpje met een leuke presentatie trekt zeker kijkers. Kortom, kijk verder dan de bekende kanalen en benut alle mogelijkheden die we vandaag de dag hebben.

Verkoopservice

Te veel gedoe, dat zelf verkopen? Met een verkoopservice ben je je auto vaak al binnen 24 uur kwijt. Wat zijn de voor- en nadelen?