Kun je op een occasion fabrieksgarantie hebben?

Occasion

Als je een gebruikte auto koopt, wil je als het even kan garantie hebben. Dan hoef je in ieder geval de eerste tijd geen problemen te verwachten die geld gaan kosten. Kun je echter op een occasion fabrieksgarantie hebben?

Sommige merken geven langere fabrieksgarantie dan de verplichte twee jaar op een nieuwe auto. Laten we er eens een paar op een rijtje zetten. Zo is er Kia met zeven jaar garantie tot 150.000 km (de eerste drie jaar zonder kilometerbeperking), Toyota biedt vijf jaar (of 100.000 km) zekerheid, net als Hyundai, dat echter geen beperking hangt aan het aantal kilometers. Maar heb je daar wat aan als je de auto tweedehands koopt? Krijgt je occasion fabrieksgarantie als extra bonus mee?

Hoe lang heb je (nog) fabrieksgarantie?

Immers, als je nog gebruik kunt maken van de fabrieksgarantie heb je meer zekerheid. En dat kan best een onderdeel zijn van je afweging om een nieuwe, jong gebruikte of gebruikte auto te kopen. Ook ben je dan niet aan de garage of dealer gebonden waar je de auto koopt als er toch iets met de auto aan de hand is. 

Als je wilt weten of je occasion fabrieksgarantie kan hebben, begin je met nagaan hoe lang de fabrieksgarantie was toen de eerste eigenaar de auto nieuw kocht. Dan gaan we ervan uit dat hij of zij in Nederland woonde. Vooral bij geïmporteerde auto’s moet je dan ook kijken naar het land waar de auto voor het eerst is gekocht. Als daar een kortere fabrieksgarantie geldt dan in Nederland, is die geldig voor de auto. Als je een erg jonge occasion koopt, dan zul je vaak de zekerheid van fabrieksgarantie hebben. Dat is zeker het geval als je bijvoorbeeld een zogenaamde demo-auto van een dealer koopt. Die is immers bijna nieuw.

Verlengde fabrieksgarantie

Daarnaast geven veel merken bij aanschaf de mogelijkheid de oorspronkelijke fabrieksgarantie te verlengen. Daarvoor moet de eigenaar wel betalen. Daar staat dan een stuk zekerheid en gemak tegenover. Ga na of de eerste eigenaar een verlengde fabrieksgarantie heeft aangeschaft en of die al is verstreken. In de meeste gevallen is die namelijk overdraagbaar op de volgende eigenaar van de auto. En dat kun jij zijn. Dat is een veilig idee.

Let op onderhoudsboekje

Is er nog een fabrieksgarantie of een verlengde fabrieksgarantie voor je occasion, dan is het zaak om ook te kijken naar het onderhoudsboekje. Om de fabrieksgarantie te krijgen, moet de auto volgens de specificaties van de fabriek zijn onderhouden. Dat hoeft niet per se bij de dealer zelf te zijn geweest. Maar de juiste dingen moeten wel zijn nagekeken en onderdelen op de juiste manier en tijdig vervangen. Kijk dus zeker het onderhoudsboekje na, ook bij een jonge occasion.

Fabrieksgarantie niet einde van de wereld

Het is natuurlijk wel gemakkelijk om te weten dat je nog een goede partij achter de auto hebt staan als de occasion fabrieksgarantie geniet. Echter houd voor ogen dat er meer is. Zeker bij nieuwere gebruikte auto’s krijg je een uitgebreide garantie die ook gemakkelijk een of twee jaar doorloopt. Die kan in praktijk voor jouw volgende auto een vergelijkbare of zelfs betere oplossing geven!

Veel succes bij het zoeken naar je occasion!

Occasion zoeken