Waarom een occasion wel of niet particulier kopen?

Op vakantie met je tweedehandsie

Je kunt een auto particulier kopen of bij een garage. Veel mensen bieden hun auto particulier aan, wat op zich aantrekkelijk kan zijn. Waarom zou je een occasion wel of niet particulier kopen? We geven enkele gedachten en tips.

Je kunt een occasion wel of niet particulier kopen vanwege de prijs. Bij een particulier ben je namelijk vaak goedkoper uit dan bij een garage. In veel gevallen is dat aantrekkelijk. Wat je aan geld kunt besparen, is immers mooi meegenomen! Is dat echter alles?

Spreek de eigenaar

Een ander voordeel van het kopen van een occasion bij de particulier is dat je meestal de laatste eigenaar spreekt. Je kunt dus direct vragen naar de redenen waarom hij de auto verkoopt en of er bijzonderheden zijn in de geschiedenis qua onderhoud en of er kosten te verwachten zijn. Je krijgt zo een betere indruk van de gemiddelde staat van onderhoud.

Je kunt ook vragen hoe de auto is gebruikt, voor lange afstanden of voor korte stukjes. Vaak kun je zien waar de auto is geparkeerd. Zeker als er een oprit bij het huis is. Lekt de auto bijvoorbeeld olie, dan is dat te zien en kun je vragen hoe dat komt.

Onderhandel over de prijs

Kijk bij de auto goed naar het exterieur en het interieur. Maak ook een proefrit om de auto te voelen en te horen. Dat geeft een goede indruk van wat je kunt verwachten. We hebben een checklist voor de aankoop van een tweedehands auto die je kunt gebruiken. Je kunt vaak ook goed onderhandelen over de prijs. Zeker als je op basis van onderzoek in bijvoorbeeld de AutoWeek-occasion-database vermoedt dat die aan de hoge kant is.

Kijk naar reviews

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als je bij een particulier koopt. Zorg dat je op de hoogte bent van wat je kunt verwachten bij het type auto. Lees ook reviews van andere eigenaren van de auto op deze site. Die kunnen waardevolle informatie geven over punten waarop je kunt letten of die je na moet vragen. Ook is het goed als de verkoper in de gaten heeft dat je thuis bent in de materie. 

Een andere methode om meer te weten over de auto is door een kentekencheck op te vragen. Dat kost niet veel, maar geeft de nodige achtergronden over de auto, een controle van de tellerstand, een historie van de eigenaren, testen van het model in AutoWeek en een inschatting van de kosten.

Geen garantie

Dan komen we bij mogelijke nadelen. Hoewel de verkoper je moet inlichten over bekende problemen blijft dat natuurlijk een onzekere factor. Je kunt de verkoper aansprakelijk stellen als er een probleem aan het licht komt dat de verkoper had kunnen of moeten weten. Je moet het dan nog altijd zelf oplossen, want je hebt geen garantie. Het is wel verstandig om een deel van je budget te reserveren voor reparaties en ander onderhoud aan de auto. Een particulier die weet dat hij de auto gaat verkopen, is immers ook gemakkelijker geneigd een beurt over te slaan of een reparatie maar even te laten zitten.

Overschrijven zelf regelen

Bij het kopen van een particulier moet je ook het overschrijven van het kenteken zelf regelen. Dat kun je het beste doen op het moment dat je de auto ook koopt. Zorg dus dat je de tijd hebt of reserveert. Als je het kenteken overschrijft, moet je de auto ook verzekeren. Het is handig om daarvoor ook voldoende gegevens te hebben. Bij aankoop van een occasion bij een garage regelt die het overschrijven van het kenteken. Dat spaart tijd en is gemakkelijker. Vind je dat niet erg en doe je het onderzoek goed, dan kun je gemakkelijk een occasion van een particulier kopen.

Occasion zoeken