Tips voor een zuinige tweedehands auto

Citybug Toyota Aygo Citroën C1 Peugeot 107 108

Ben je op zoek naar een occasion die weinig brandstof verbruikt? Er is in principe voldoende keuze als het gaat om die modellen. Het kan voorkomen dat een zuinige tweedehands auto van een bepaald, specifiek type lastiger te vinden is, maar geen nood. Er zijn beslist andere, vergelijkbare en eveneens zuinige auto’s te vinden. We geven hier tips.

Als je denkt aan een zuinige tweedehands auto, dan denk je waarschijnlijk meteen aan een kleine stadsauto met benzinemotor. Echter: dankzij hybrides, plug-in hybrides en zuinige diesels heb je diverse en soms ronduit verrassende opties.

Zuinige auto’s op de markt

Om een zuinige tweedehands auto te vinden, kun je het beste eerst een lijst maken van auto’s die zuinig zijn. Die kun je gemakkelijk vinden in de AutoWeek Carbase autovergelijker. Met de link vind je auto’s die tussen 2 en 3 l/100 km verbruiken, nieuw en uit het verleden. Daar gaat het interessant worden. Je hebt dan best een idee van de auto die je wilt gaan rijden. Bijvoorbeeld of het een kleine auto moet zijn of dat je meer ruimte nodig hebt, bijvoorbeeld auto met vijf deuren, een SUV  of een stationwagon. Die selectie kun je ook maken, zodat je snel een kortere lijst van mogelijke kandidaten krijgt. We geven hier in verschillende klassen tips voor een zuinige tweedehands auto.

Van onze partner
Autofinanciering nodig?
Bereken je autolening bij ABN AMRO! Je kunt deze financiering ook voor bijvoorbeeld een camper, klassieker, verduurzaming van je huis of andere grote uitgave inzetten.

Kleine auto

Laten we beginnen met de modellen die een schoolvoorbeeld zijn van een zuinige tweedehands auto: de kleine auto in het zogenoemde A-segment.

 • De Volkswagen Lupo in TDI 3L versie is ontwikkeld als een auto die per 100 km maar 3 liter diesel gebruikt. Het is een driedeurs auto waar je op zich met vier mensen in kunt rijden, maar de prijs is de kleine kofferbak. Nu zal de 3L niet altijd beschikbaar zijn omdat deze redelijk zeldzaam was maar een Volkswagen Lupo diesel rijdt ook behoorlijk zuinig. Milieuzones maken het bezitters van een oudere Lupo 3 L helaas lastig. Je komt er lang niet altijd meer in. 
 • De Audi A2 heeft dezelfde filosofie maar heeft vijf deuren en is ruimer. Toch heeft ook de A2 een zeer laag verbruik. Ook hier zul je sneller een Audi A2 met normale diesel vinden dan een 3L exemplaar. Wat betreft milieuzones: zie hierboven bij de Lupo 3 L. 
 • De Volkswagen Up en Skoda Citigo met 1.0 liter motor kun je zien als de opvolger van deze kleine Duitsers. Geen diesel, maar een benzinemotor met een laag verbruik. Dus je hebt een minder hoge wegenbelasting.
 • De Citroën C1, Peugeot 108 en Toyota Aygo ofwel de 'Citybug' vielen door het strenge selectiecriterium nét buiten de boot. Maakt ze dat onaantrekkelijk? Ze hebben de reputatie in de praktijk erg zuinig te zijn ondanks dat ze op basis van de cijfers boven de 3 l/100 km komen. Kijk ook naar het AutoWeek aankoopadvies van de Citroën C1.

Middenklasse zuinige diesel

Enkele jaren geleden waren auto’s uit de middenklasse met een zuinige dieselmotor populair in de zakelijke markt omdat die een erg lage bijtelling hadden. Die zien we ook als zuinige tweedehands auto terug. Het zijn diesels, dus houd rekening met een hogere wegenbelasting. En met veel van deze auto’s kun je nog wel een aantal jaar zonder problemen in milieuzones van steden rijden.

 • Citroën C3 BlueHDI 75 en BlueHDI 100. Die zijn er in redelijk grote aantallen. Je vindt dezelfde motor in de Citroën DS3 (later ook DS 3 als eigen merk). De heeft een wat luxere uitstraling.
 • De Peugeot 208 heeft dezelfde dieselmotor en de 208 met de BlueHDI-motor is in ruime aantallen te krijgen tegen soms scherpe prijzen.
 • De Volvo V40 D3 (bij de link wel D3 in de selectie kiezen, er zijn meerdere diesels die minder zuinig zijn) is er in verschillende uitvoeringen en is wat ruimer dan de Franse automobielen. Het is een vijfdeurs auto met een grotere kofferruimte.
 • Wil je iets ruimer? Dan gaat ook het verbruik omhoog. Maar je kunt net zo goed denken aan bijvoorbeeld een Ford Focus of Renault Mégane die allebei eveneens als stationwagon in combinatie met een zuinige dieselmotor leverbaar waren, maar nét iets minder zuinig zijn dan de auto’s die we hiervoor hebben genoemd.

Hybride als zuinige tweedehands auto

Tegenwoordig is de lijst van zuinige tweedehands auto’s veel langer. Hybride en vooral plug-in hybride auto’s verbruiken erg weinig benzine (of diesel) en ze komen steeds meer op de markt. Daartussen zitten ook grote auto’s. Een lijstje met een aantal auto’s die eruit springen om een idee te krijgen:

Mag een zuinige tweedehands auto bijzonder zijn?

 • Wil je iets bijzonders? Dan is de plug-in hybride Fisker Karma een zeer elegante en luxe sedan. Reken er niet op dat het een goedkope aanbieding is.
 • Ook Porsches zijn tegenwoordig als zuinige tweedehandsjes te krijgen … Nou ja, relatief gezien. De Panamera E-Hybrid modellen heb je bijvoorbeeld in redelijk grote aantallen beschikbaar.
 • Dichter bij de grond is de BMW i8 juist een sportcoupé die tegen een supercar aanschurkt. Het is tweedehands maar reken ook hier niet op een koopje …

Plug-in hybride veel elektrisch rijden

In de laatste twee groepen, de plug-in hybrides, zal het duidelijk zijn dat je in beginsel kijkt naar een zuinige tweedehands auto, maar dat je die zuinigheid wel helemaal zelf in de hand hebt. Dus je rijdt alleen maar zuinig als je vaak elektrisch rijdt. Daarnaast zie je dat de grotere auto’s ook in andere lasten,  zoals verzekering en bijvoorbeeld onderhoud, vrij kostbaar zullen zijn. Met de plug-in hybride komen die lagere gebruikskosten wel binnen bereik als je de variabele kosten binnen de perken weet te houden.

Occasion zoeken