Is een occasion goed - waar moet je op letten?

Occasion middenmotor

Je hebt een leuke occasion op het oog. Alleen wil je natuurlijk geen kat in de zak kopen. Hoe weet je of een occasion goed is? Waar moet je dan op letten?

Eigenlijk kun je al starten met het huiswerk vooraf. In een advertentie krijg je al een eerste indruk van de auto, de leeftijd, kilometerstand en de informatie die de verkoper geeft in de omschrijving. Daarop kun je de eerste selectie maken. Of je occasion goed is om verder te beoordelen, kun je vooraf ook nagaan door een uitgebreide AutoWeek kentekencheck doen. Dan krijg je ook inzicht in de kilometerstanden, of er een belangrijk schadeverleden is en nog veel meer gegevens over de auto.

Eerste indruk van buiten

Dan besluit je de auto te bezichtigen en mogelijk een proefrit te maken. Natuurlijk is de eerste indruk van het exterieur van de auto al belangrijk, die geeft een indruk of je een occasion goed is. Ziet de auto er netjes uit? Heeft de huidige eigenaar ‘m schoon gehouden? Heeft hij geen verwaarloosde beschadigingen of bijvoorbeeld parkeerschades, ook geen kleine? Hebben de banden voldoende profiel? Daarover kun je meer zien in ons artikel met aandachtspunten over het exterieur van een auto.

Onder de motorkap

Je gaat natuurlijk ook even onder de motorkap kijken. Ziet de motorruimte er schoon, maar niet té schoon uit? Zowel een erg schone, als een erg vuile motor kan erop wijzen dat je op de hoede moet zijn. Vooral sporen van olielekkage kunnen voor je een rode vlag betekenen om te beoordelen of een occasion goed voor je is.

Bekijk het interieur

Als je instapt, dan krijg je weer een andere indruk van de cabine van de auto. Ook hier weer: ziet de auto er netjes uit? Heb je de indruk dat de vorige eigenaar er goed voor heeft gezorgd? De AutoWeek redactie heeft aandachtspunten voor het interieur in een apart artikel op een rijtje gezet.

Proefrit toont of een occasion goed is

Dan kun je nog een proefrit maken met de auto die je op het oog hebt. Neem een route van pakweg een half uur, dan heb je een goede indruk. Zorg dat je verschillende soorten wegen hebt, zowel buitenwegen als wegen in de stad. Rijdt de auto zoals hij verwacht? Zijn de remmen goed? Werken zaken als de airco naar behoren? Hoor je geen verdachte geluiden? Dat zijn enkele aandachtspunten. Ook over de proefrit hebben we adviezen gegeven.

Onderhoudshistorie in orde

Als je deze indrukken hebt van de auto, dan is het ook tijd om te kijken naar de onderhoudshistorie. Je mag verwachten dat minstens het onderhoudsboekje van de auto is bijgehouden. Vraag ernaar. Daarnaast kun je ook vragen naar facturen van de garage die meer vertellen over wat er gebeurd is met de auto. Het onderhoud is belangrijk, dat bepaalt of je kosten kunt verwachten en of de occasion goed is. En het kan de eerste indruk die je had bevestigen.

Occasion zoeken