Hoe kun je het beste over de prijs onderhandelen?

Ford dealer verkoop showroom

Bij een nieuwe auto lijkt de prijs vaak een vast gegeven. Maar is er ruimte om er iets meer uit te krijgen? Hoe kun je het beste over de prijs onderhandelen?

Je hebt een auto op het oog en die wil je wel hebben. Op elke nieuwe auto zit marge en daardoor is er ruimte voor een scherpere deal voor je. Immers: de verkoper wil zijn auto in de markt zetten. Dus daar liggen kansen. Hoe kun het beste over de prijs onderhandelen? We geven enkele tips.

Wat is de marge op een nieuwe auto?

Een nieuwe auto kost veel en het lijkt dan ook dat je gemakkelijk een mooi bedrag van de prijs af kunt krijgen. In de praktijk blijkt dat wel tegen te vallen, de meeste nieuwe auto’s hebben een marge die tussen de 5 en 8% ligt. Bij kleinere auto’s is die marge zelfs kleiner, bij duurdere auto’s liggen meer mogelijkheden.

Startpunt: de auto van jouw dromen

Tegenwoordig is het gemakkelijk om jouw auto samen te stellen zoals je die zou willen. Heb je jouw wensen gereed? In de AutoWeek CarBase autovergelijker kun je al een shortlist samenstellen. Je kunt vervolgens online in de autoconfigurator bij de meeste merken de auto precies zo samenstellen als je wilt én je hebt gelijk een startprijs. Hier kun je al letten op pakketten die vaak aantrekkelijker zijn dan de losse accessoires. Meestal word je daar tijdens de configuratie al op gewezen.

Van onze partner
Auto Verkopen - Eenvoudig, Veilig & Gratis - OSW®
Veilig je auto verkopen, dat doet u met OSW. ✓ Incl. ophaalservice ✓ Directe betaling & vrijwaring. Je auto verkopen was nog nooit zo makkelijk.

Heb je een inruilauto?

Als je jouw auto wilt inruilen, dan geeft dat al een argument om een scherpere prijs te krijgen. Immers, de dealer kan daar ook een marge op krijgen. Alleen vaak is daar al mee gespeeld om korting te verwerken. Zorg er in ieder geval voor dat je standaard inruilprijzen kent. Dan weet je of er al wat extra korting is gegeven op (of liever: via) jouw oude auto. Ook als je geen inruiler hebt, dan kun je het beste over de prijs onderhandelen omdat de onzekerheid over de inruilauto er niet is.

Speel met opties

Dan kun je aan de slag gaan. Bezoek zeker meerdere dealers voor de auto van je keuze, ook van hetzelfde merk. Vaak gaat het uiteindelijk om het bedrag dat er ‘onder de streep’ komt te staan. Dus wil je meer bereiken, dan is het spelen met opties waar je wellicht over twijfelde een strategie. Dan kun je die er wellicht tóch nog bij praten om het verschil te maken.

Auto’s uit voorraad

Als je wel het type wilt maar je bent niet gehecht aan een bepaalde kleur, specifieke accessoires of een uitvoering, dan kun je kijken naar auto’s op voorraad. Deze zijn nieuw maar iedere dealer wil er vanaf en kan daar ook een goed aanbod voor doen. Je moet hierbij wel duidelijk hebben wat je zelf wilt en welke opties je zeker wilt hebben.

In de laatste twee situaties is het trouwens erg krachtig. Je kunt het beste over de prijs onderhandelen als je weet wat je wilt maar flexibel bent om op bepaalde punten wat te geven of te nemen.

Het beste over de prijs onderhandelen vraagt tijd

Kijk ook naar het moment dat je een nieuwe auto uit gaat zoeken. Zo wil een dealer aan het einde van het jaar vaak nét iets extra doen om een hoger aantal in de verkoop te kunnen schrijven. Of aan het einde van een kwartaal als je niet tot het einde van het jaar wilt wachten.

Je staat ook sterker als je niet snel een beslissing hoeft te nemen. Zeg gewoon een keer ‘nee’ tegen het voorstel van de verkoper en loop de showroom uit. Als de verkoper de deal wil, dan kan hij jou ook bellen met een beter voorstel. Maar dat zal niet dezelfde middag worden.

Geven en nemen

Het onderhandelen over de beste prijs is ook geven en nemen. Dat is het spel tussen de verkoper en jij als koper. Als de verkoper tegenwerpt dat de prijs die je wilt te laag is, dan kun je ook zeggen dat je iets meer wilt betalen maar dan wel een ander accessoire erbij wilt hebben. Uiteindelijk moet je allebei aan de deal een goed gevoel overhouden. Zie het ook als een spel.

Vergelijk prijzen en modellen

We hebben het al vermeld, maar ga gerust met jouw configuratie naar andere dealers of zet zo meerdere verschillende auto’s naast elkaar. De ene dealer heeft meer ruimte om je een mooie prijs te geven dan de andere en daar kun je ook gebruik van maken. Juist het feit dat je jezelf los laat in plaats van op één model en uitvoering te fixeren geeft de mogelijkheid om het beste over de prijs te onderhandelen en als resultaat te krijgen dat je een mooie auto op de oprit kunt parkeren. Of liever: waar je veel plezier van zult hebben!