Top 3 occasions voor minder dan 2.000 euro

Citroen C5 2.0 16V Ligne Prestige

Wat nu als je budget niet verder reikt dan een paar grijpstuivers en je tóch bovengemiddeld leuk wil autorijden? Deze occasions voor minder dan 2.000 euro verdienen jouw aandacht.

Natuurlijk moet je dan beginnen met je verwachtingen bij te stellen, want iets heel spectaculairs gaat het natuurlijk niet worden. Toch past er bij elk budget een leuke auto. Wij nemen de uitdaging aan een snorren er een paar op uit de kelderklasse. Deze occasions onder de 2000 euro moet je zeker op je lijstje zetten.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Citroën C5 2001 – 2008 

Te koop vanaf €500 

De eerste generatie Citroën C5 heeft het ramsjsegment inmiddels bereikt. Voor een paar honderd euro kun je er al een in huis halen, al staat die misschien aan het voorportaal van de sloperij. Voor twee mille zijn nog opvallend knappe exemplaren te koop. Natuurlijk moet je je niet laten afschrikken door een kilometerteller die meer dan 200.000 aanwijst. We vinden er zelfs een paar die afkomstig zijn van de eerste eigenaar. 

Waarom we die C5 zo interessant vinden? Allereerst is het een loei van een auto voor het geld, zeker de stationwagon. Maar boven alles biedt hij het bijna spreekwoordelijke Franse comfort door zijn veerbollen. Die klassieke Citroën-vering wordt inmiddels niet meer gemaakt. Dus ook meer comfort, vind je niet voor dit geld – al realiseren we ons dat het een smaakgevoelige kwestie is. We kennen ook mensen die hartstikke misselijk worden in dit soort Citroëns. Daarnaast blijkt de C5 een robuust gebouwde auto. Dat kunnen we niet van alle Franse auto’s zeggen, maar deze is oké bevonden. 

Houd er bij het kiezen van een C5 rekening mee dat je de V6 laat staan. Als je maar tweeduizend euro budget hebt, heb je ook niet de knip om die telkens vol te tanken. Bij de diesels moet je er rekening mee houden dat ze door hun achterhaalde emissieklasse niet meer overal mogen rijden. Overigens: mocht je dat typisch Franse comfort helemaal niet zien zitten, kijk dan eens naar de Ford Mondeo met een soortgelijke leeftijd. Dat is een mooi alternatief.

Ford Ka 1997 – 2008 

Te koop vanaf €400 

Nu we het toch over Fords hebben: die blijven ons altijd bij omdat ze zo ontzettend scherp rijden. Zelfs de Ford Ka is daar geen uitzondering op. De eerste Ford Ka staat op een ingekort onderstel van de Ford Fiesta. Het is daarmee een feestelijk ding om mee te rijden. Voor een auto in dit segment rijdt hij werkelijk als een spoortrein. Als we het aanbod zo eens bekijken, heb je het voor twee mille voor het kiezen. Je kunt een heel mooie uitzoeken. 

De Ford Ka is niet zo best de historie ingegaan. Kwalitatief viel hij tegen en er zijn er al vele aan het roestmonster ten prooi gevallen. Maar in de loop van de levenscyclus van deze auto is er heus veel veranderd. De latere bouwjaren zijn echt een heel stuk beter dan de eerste. Zo is de ouderwetse en dorstige 1.3 liter motor uit het begin opgevolgd door een die zijn inname een stuk beter onder controle heeft. 

Verwen jezelf met een exemplaar met airco en als je dan voor weinig jezelf hebt getrakteerd op zo’n leuke Ka, kijk dan eens in je portemonnee of er nog budget over is voor vier nieuwe banden van een goed merk. Daarmee doe je het onderstel het meeste recht aan en hoef je voor geen enkele bocht meer te remmen. 

Van onze partner
Autogereedschap nodig?
Bestel ook je gereedschappen gemakkelijk en snel bij bol.com, met een ruime keuze aan toebehoren! Neem snel een kijkje!

Honda Jazz 2002 – 2008 

Te koop vanaf €1.500 

Nog zo’n auto waarvan je niet verwacht dat hij hartstikke goed rijdt maar dat toch zeker wel doet. Het is de Honda Jazz zoals we die rond de millenniumwisseling in de showroom zagen. Hij is nooit veel verkocht geweest in Nederland door zijn hoge prijs, maar het is opvallend hoe veel er nog te koop staan. Dit is een auto die maar zelden wordt aangeboden op de sloop omdat hij kwalitatief uitstekend in elkaar steekt. Zoals het een Honda betaamt.

Naast de goede rij-eigenschappen is de Honda Jazz ontzettend slim ingedeeld. Door de aparte verstelling van de achterbank heeft deze compacte auto bestelwagenkwaliteiten. Stiekem is het een ruime gezinsauto. Een gebruikte Honda wordt nooit goedkoop en het wekt dan ook geen verbazing dat je voor twee mille een Jazz koopt met een kilometerstand die al ruim boven de 200.000 staat. Laat je daardoor vooral niet afschikken. Kies en nette uit en het zou mooi zijn als er recent nog wat onderhoud aan is gepleegd waar bijvoorbeeld de acht (en dus geen vier) bougies zijn vervangen. We geven het grif toe: de Honda Jazz is geen sexy auto. Maar als je er mee rijdt en een goed gebruik maakt van zijn kwaliteiten, weet je waar we het over hebben. In alle opzichten is het een plezierig ding.  

Renault Twingo 1993 – 2007 

Te koop vanaf €400 

Uit dezelfde stal als de Ford Ka. Hij stamt uit een tijd dat een kleine auto er nog niet zo zakelijk uit hoefde te zien. Geef de Fransen een wijntje bij de lunch en ze komen met de meest creatieve modellen terug. Zo’n Twingo heeft het wat ons betreft in zich om uit te groeien tot een klassieker. Er is geen enkele andere auto die zo’n joie de vivre uitstraalt. Na deze generatie is het niks meer geworden met de Twingo dus de overgebleven exemplaren gaan we koesteren. Vouwdak is verplicht. 

Occasion zoeken