Verzekering voor je tweedehands auto

AutoWeek autoverzekering

Je hebt een voor jou nieuwe auto gekocht. Dan moet je die ook verzekeren. Hoe kies je een geschikte verzekering voor je tweedehands auto?

Je koopt een nieuwe of tweedehands auto. Spannend, zo’n grote aankoop! Het is belangrijk dat je een aantal zaken, zoals een verzekering voor je tweedehands auto, regelt vóór je de aanwinst ophaalt. Dus voor het overschrijven van het kenteken. Welke autoverzekering is eigenlijk geschikt?

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Drie standaard dekkingen

Je kiest zelf een dekking die het beste bij je situatie past. De autoverzekering kent drie standaard dekkingen:

  • Wettelijke Aansprakelijkheid (WA): Deze biedt alleen dekking voor schade die je bij anderen veroorzaakt en is verplicht in Nederland. Zo voorkomen we dat slachtoffers onverwacht belast worden met hoge kosten na een aanrijding of schade waar zij zelf niets aan kunnen doen. Heb je een auto en geen autoverzekering op jouw naam? Dan riskeer je een boete van ongeveer 400 euro en de RDW legt die op. De RDW voert controles uit of alle auto’s ook daadwerkelijk verzekerd zijn.
  • WA + Beperkt Casco: De dekking WA + Beperkt Casco biedt, naast dekking voor schade aan anderen, ook dekking bij brand, diefstal, aanrijding met een dier en ruitschade.
  • WA + Volledig Casco: De dekking WA + Volledig Casco staat ook wel bekend als Allrisk. Het is de meest complete dekking. Deze verzekert namelijk ook schade aan je eigen voertuig (door eigen schuld).

Welke is een geschikte verzekering voor je tweedehands auto?

Welke verzekering het best bij jou past is afhankelijk van je situatie. Denk niet alleen aan de waarde en de leeftijd van de auto, ook je financiële situatie speelt een belangrijke rol.

We beginnen met een onderscheid op de leeftijd van de auto:

Leeftijd van de auto Meest gekozen dekking
Jonger dan 5 jaarWA + Volledig Casco (Allrisk)
Van 6 tot 10 jaarWA + Beperkt Casco
Ouder dan 10 jaarWettelijke Aansprakelijkheid (WA)

Past een ruimere dekking beter bij mijn situatie?

Soms is het verstandig om een ruimere dekking te overwegen. Het draait namelijk niet alleen om de leeftijd van de auto. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben ik afhankelijk van mijn auto?
  • Heb ik weinig geld achter de hand in het geval van schade?
  • Is de (dag)waarde van mijn auto hoog?
  • Heb ik een lening afgesloten voor mijn auto?

Gaf je op één of meerdere vragen ‘ja’ als antwoord? Overweeg dan een uitgebreidere dekking bij de verzekering van je tweedehands auto. Maar let op! Houd bij het kiezen van je dekking altijd rekening met je eigen portemonnee. Doordat je afhankelijk bent van je auto, geen geld achter de hand hebt of een relatief dure auto hebt, zijn de (financiële) gevolgen groter bij beperkte dekking.

Vergelijk verschillende dekkingen

Zorg dat je altijd goed vergelijkt wat de verschillende dekkingen kosten. Is een Allrisk-verzekering in verhouding relatief goedkoop of betaal je juist flink meer premie voor een meer uitgebreide dekking? Allemaal overwegingen bij het kiezen van een geschikte basisdekking.

En wist je dat je naast drie basisdekkingen ook nog moet nadenken over verschillende aanvullende dekkingen? Denk aan een schadeverzekering voor inzittenden of pechhulpdekking.

Occasion zoeken