Waar let je op als je een cabrio occasion koopt?

Audi A5 cabrio vs Peugeot 207 CC vs VW New Beetle

Ben je op zoek naar een tweedehands auto? Dan wil je natuurlijk wel een leuke auto. Een cabriolet kan dan zeker het zonnetje voor je mobiele toekomst zijn! Waar let je specifiek op als je een gebruikte cabriolet koopt? 

Voor je volgende auto heb je veel wensen. En wat is het leuk om in de zomer met de wind door de haren te kunnen rijden! Dan kan een cabrio occasion goed in beeld komen. Op welke specifieke zaken moet je dan letten, bovenop de normale aandachtspunten voor een occasion

Eerste selectie

Je begint je nieuwe cabrio occasion natuurlijk gewoon te zoeken bij de AutoWeek occasions dat het aanbod uit veel bronnen en van particulieren bij elkaar brengt. Daar maak je de eerste selectie. Die kun je uiteraard zo veel verfijnen als je wilt, op merk, prijs, regio. Net wat je belangrijk vindt.

Twee typen cabriolet

Er zijn tegenwoordig hoofdzakelijk twee typen cabrio’s, namelijk met een zacht (of stoffen) dak en een hardtop. Dat is een dak dat meestal van staal is en in de kofferbak vouwt. De laatste heeft het voordeel dat je bij een gesloten kap in feite in een dichte auto (of coupé) rijdt. Ook voor inbraak en vandalisme is dit type minder kwetsbaar.

Is de cabrio occasion goed waterdicht?

Let dan bij de kap zelf extra op de hoeken en kiertjes. De kap moet goed water- en winddicht zijn. Dus zie je sporen van een (vroegere) lekkage? Kijk daarvoor langs alle randen van het dak, de aansluitingen met de carrosserie, voorruit en deuren bijvoorbeeld. Maar ook de achterruit is toegevoegd en kan gaan lekken.

Onderzoek werking en constructie dak

Het grote verschil van een cabrio occasion en een normale gebruikte auto is het dak. Zeker bij een stoffen kap moet je het dak zelf inspecteren op slijtage. Vooral op de plaatsen aan de achterzijde, waar het stof (dat overigens vaak kunststof is) vouwt, kunnen versleten plekken en mogelijk gaatjes ontstaan.

Zowel bij een hardtop als bij een stoffen kap moet je zeker het dak een of een paar keer open en dicht doen. Gaat dat gemakkelijk? Geeft het mechanisme overal een regelmatige weerstand? Bij een coupé cabriolet (CC) met een vouwbare hardtop moet je ook letten op de vergrendeling van het deksel dat de ruimte voor het dak beperkt voordat je het dak invouwt. Dat kan namelijk ook slijten. Vooral bij het dichtmaken van de kap van de cabrio occasion moet je ook bedenken of je dat gemakkelijk en snel genoeg vindt gaan om  het bij een onvoorziene stortbui snel te kunnen doen!

Proefrit cabrio belangrijk

Waar je normaal al een proefrit met een occasion moet maken om te weten wat je van de auto kunt verwachten, bij een cabrio is dat helemaal belangrijk. Je hebt de aandachtspunten die je voor elke tweedehands auto hebt met nog een paar extra. Immers, pas als je rijdt kun je ervaren hoe het geluid is. Een cabrio is altijd lawaaiiger dan een dichte auto (hoewel dat bij een hard dak mee kan vallen). Maar de kap moet ook goed afsluiten voor wind en water. Let daar zeker op.

Een cabrio kan in het onderstel meer flexibiliteit hebben, of minder strak door de bocht gaan dan een reguliere auto. Dat is normaal, het dak ik normaal namelijk een onderdeel dat de auto stijver maakt. Je kunt dus ook meer trillingen voelen. Maar het mag ook niet te veel zijn.

Let ook op de achterruit, zeker als die van kunststof is. Is die groot genoeg, niet te veel verweerd? En, zoals eerder gezegd: sluit hij goed af, ook langs de randen?

Zoek buiten het seizoen

En nog een open deur… er is veel vraag naar cabrio’s als het mooi weer is. Dus als je in de koude maanden (herfst en winter) naar een cabrio gaat kijken, dan zul je een betere deal kunnen maken dan in de lente en zomer. En met deze tips heb je zeker veel plezier van je nieuwe cabrio occasion!

Occasion zoeken