Zelf verkopen: kenteken overschrijven naar koper

Kentekenloket

Ben je er financieel uit met de potentiële koper, dan rest nog het kenteken overschrijven. Dat hoeft tegenwoordig niet meer alleen op het postkantoor.

Als je je auto gaat overschrijven naar de nieuwe eigenaar, dan heb je de volgende zaken nodig bij het kenteken overschrijven:

  • Een deel met de autogegevens (deel 1a of deel I)
  • Een deel met de tenaamstellingsgegevens (deel 1b of deel II)
  • Het eigendomsbewijs (Overschrijvingsbewijs, kopie deel III of deel 2)
  • óf de kentekencard met het overschrijvingsbewijs

Je hebt deze delen nodig voor wil je het kenteken overschrijven. Ben je (delen van) het kentekenbewijs kwijt, dan kan de auto nog niet overgeschreven worden. Je kunt nieuwe documenten aanvragen via de site van de RDW.

Het overschrijven kan op 3 manieren:

  • Bij een postkantoor van POSTNL
  • Online via de RDW, hiervoor log je in met je DigiD Online overschrijven
  • Via één van de 750 RDW-erkende bedrijven met een Kentekenloket

Zorg bij voorkeur dat je er bij bent als de auto overgeschreven wordt. Vergezel de koper naar het postkantoor of het kentekenloket. Zolang de auto nog niet overgeschreven is, ben je namelijk nog steeds aansprakelijk. En de koper van de auto moet de autoverzekering al hebben geregeld.

De koper dient het kenteken overschrijven te regelen. Als de auto te naam gesteld is dien je van de koper het vrijwaringsbewijs te ontvangen. Dat is het document waarmee je kunt bewijzen dat je niet langer aansprakelijk bent voor het voertuig. Dus niet voor verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting.

De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch. Eventueel teveel betaalde belasting wordt door de Belastingdienst automatisch teruggestort. De verzekering dien je wel zelf op te zeggen. In veel gevallen zal een telefoontje naar de verzekeringsmaatschappij of annuleren via de 'Mijn'-omgeving op de website van de verzekeraar voldoende zijn. De verzekeringsmaatschappij kan om een kopie van het vrijwaringsbewijs vragen.