De beste tweedehands zevenzitters

Lancia Voyager

Zevenzitters worden vaak gezocht als gebruikte auto en dat is natuurlijk niet zo gek. De tweedehands zevenzitters combineren immers ruimte aan een gunstige prijs. Deze selectie maakte AutoWeek.

Ook al heb je een gezin van vijf personen, dan zit je in een reguliere auto al vlug krap en als er dan ook nog eens andere familieleden meerijden of een ritje moet worden gemaakt voor de voetbalclub, dan bewijst een zevenzitter algauw zijn nut. Wij presenteren er een paar die onze buitengewone sympathie hebben. 

Lancia Voyager – 2011-2016 

Te koop vanaf € 14.000 

De Chrysler Voyager geldt als de oervader van de MPV. In het begin van de jaren 80 was het zowaar een Amerikaanse auto die populair werd in Europa en dat komt niet zo vaak voor. Pas veertig jaar later is het met de modellen van Tesla weer eens zo ver. In de beginjaren was de Voyager een relatief compacte auto met een enorm gebruiksgemak, maar de Amerikanen konden het niet laten: in de loop van de tijd groeide de Voyager uit tot een fullsize model. Hoe verder we in de tijd komen, hoe minder populair de Voyager in onze contreien wordt. Het laatste model dat in Europa werd aangeboden, veranderde na de fusie van Chrysler met Fiat van merknaam. Door die speling van het lot werd de Chrysler een Lancia Voyager, een besluit dat ze alleen binnen het toentertijd gloednieuwe FCA-concern zelf begrepen. 

Laat je dus niet foppen. Ondanks zijn exotische merknaam staat hier gewoon een all-American MPV voor je neus. Dat betekent dus dat je een zee aan ruimte hebt en dat ook de mensen op de achterste zitrij niet met opgetrokken knieën zitten, iets wat bij het gros van de zevenzitters toch wel een probleem is. De rijeigenschappen zijn eveneens typisch Amerikaans. Dat betekent dus een zijdezacht deinende auto die alleen maar rechtdoor wil. Maar wie koopt er nou een MPV om op twee wielen de bocht om te gaan? Daarnaast is er natuurlijk nog het stevige brandstofverbruik, maar had je anders verwacht van zo’n grote, zware auto? 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Land Rover Discovery – 2004-heden

Te koop vanaf € 7.000 

Nog een auto die ruimte aan zeven volwassenen biedt, is de Land Rover Discovery. Het is niet anders: als je met volle bezetting ruim wilt zitten, kun je niets anders doen dan een enorme auto kopen. Als je diep in ons hart kijkt, vinden we een Land Rover Discovery wel een beetje een misplaatste auto in ons land. Hij is ontwikkeld met het oog op terreinrijden. Dat is bij deze auto meer dan een folderpraatje, want deze mastodont brengt je ook echt een heel eind in het terrein. Wat dat betreft is het dus jammer dat Nederland bijna geen enkele onverharde weg meer heeft. Verder is het formaat niet bepaald handig. Een parkeervak is nauwelijks groot genoeg en in een parkeergarage zit je al gauw klem met je Discovery. 

Nog meer nadelen: een Land Rover Discovery slaat een groot gat in het huishoudbudget. Motorrijtuigenbelasting en verbruik zijn bovengemiddeld, maar ga er ook maar gerust van uit dat je regelmatig obscene bedragen kwijt bent voor onderhoud en reparatie van dit lieverdje. Bezint eer je aan deze auto begint. Waarom het dan toch een aanrader is? De rijervaring in een Discovery is niets minder dan koninklijk. Je zit hoog verheven boven de andere weggebruikers, terwijl je in alle kalmte heen en weer wordt gewiegd. En als je de nuchtere wetenschap dat je in Nederland helemaal niets aan terreinvaardigheid hebt even weglaat, is het toch wel een ontzettend stoer idee dat je auto jou en zes anderen altijd thuisbrengt, ook als de hemel ineens naar beneden valt.

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Dacia Lodgy – 2012-heden

Te koop vanaf € 6.000

Als je thuis zo veel monden te voeden hebt om er een zevenzitter mee te vullen, is de kans groot dat je helemaal geen budget hebt voor een Voyager of een Discovery. Geen nood: ook voor de smalle beurs is er een zevenzitter te koop. En wat voor eentje! Dacia staat bekend als een no-nonsense budgetmerk. Daar past de Dacia Lodgy naadloos in. Er zitten geen accessoires op die je eigenlijk toch niet nodig hebt en alleen maar kapot kunnen gaan. De Lodgy beschikt bovendien over beproefde Renault-techniek, waar de Fransen eerst de kinderziekten uit hebben mogen halen voordat die geschikt werd geacht voor de Roemeense tak die Dacia is. 

Om maar even bij Renault te blijven: de Lodgy is het slimme alternatief voor een Renault Espace. Op die auto’s kun je behoorlijk leeglopen als er technische problemen bestaan, maar reken er maar op dat bij een Dacia de kosten wel altijd beperkt zullen blijven. Verder valt bij het rijden in een Lodgy op dat het gewoon een vlotte, comfortabele auto is. Dat de materialen niet de allermooiste zijn en dat de afwerking niet helemaal op niveau van een Mercedes ligt, zul je op de koop toe moeten nemen. Sterker nog, een Dacia ziet er vanbinnen uit alsof hij vandalismebestendig moet zijn. Komt dat even mooi uit als je een huis vol kinderen hebt!

Opel Zafira – 2005-2014 

Te koop vanaf € 1.750 

De Opel Zafira is natuurlijk hét voorbeeld van de zevenzitter. In een relatief compacte auto kun je met een beetje passen en meten zeven mensen kwijt, al moet je de mensen op de achterste zitrij lange ritten niet aandoen, tenzij het kinderen zijn. De oer-Zafira is een oerdegelijk ding, maar begint nu wel heel erg oud te worden. Vandaar dat we adviseren eens te kijken naar de Zafira B, die van 2005 tot 2014 is gevoerd; vanaf € 5.000 euro haal je best een knappe in huis. De tweede Zafira is een stuk moderner, maar heeft nog wel dat intelligente Flex7-systeem, waarbij de achterste zitrij vlak in de laadvloer kan worden verzonken. En laat dat nu precies hetgene zijn waar het bij deze auto om gaat.  En als het snel mag zijn, kijk dan of je een OPC-versie kunt vinden!

Occasion zoeken