Wat is beter: auto inruilen of zelf verkopen?

Seat inruilen

Als je een nieuwe auto gaat kopen, dan heb je meestal zelf ook een auto. De hamvraag is dan wat beter is: de auto inruilen? Of zelf verkopen? 

Het is vaak een dilemma, als je een nieuwe auto koopt: wat doe je met je huidige auto? Er zijn eigenlijk drie opties: houden (maar dat is meestal niet van toepassing), inruilen of zelf verkopen. Wat zijn voor- en nadelen van de verschillende opties?

Auto inruilen vaak gemakkelijk

Als je een andere auto koopt, dan is inruil van de huidige auto vaak de gemakkelijkste en meest voor de hand liggende optie. Immers: het is geen gedoe en de prijs die je krijgt is over het algemeen redelijk okay. Als je de nieuwe auto ophaalt, laat je de oude achter en klaar is Kees. Het nadeel is echter dat je niet snel het maximale uit de deal haalt. Immers: de garage (daar gaan we hier vanuit) zal de auto moeten innemen en wil hier toch nog iets aan verdienen. Vaak gaat de auto naar een handelaar. Als het een jonge en goede auto is, dan geven ze ‘m daar een inspectie en maken ze ‘m schoon én moet hij nog meer opbrengen bij verkoop. Aan de andere kant kan de verkoper ook een stuk korting van je nieuwe auto verwerken in de inruilprijs. Maar je hoeft je daar niet op rijk te rekenen.

Zelf verkopen

Je kunt je oude auto ook zelf verkopen. Dat geeft vaak een betere prijs maar ook meer rompslomp. Je moet de auto goed schoonmaken, zowel van binnen als van buiten, een prijs bepalen en in de markt zetten. Dan is het afwachten hoe snel het gaat. Je krijgt wellicht meer of minder vreemden aan de deur en het proces kan ook eenvoudiger of juist moeilijker gaan, dat is lastig te voorspellen. Bovendien kan het zijn dat je de auto al verkoopt voordat je je nieuwe auto hebt en je dus een tijdje moet improviseren. Nog vervelender is het als de verkoop van je oude auto langzamer gaat, waardoor je met twee auto’s en dus dubbele kosten zit.

Verkoopservice voor je oude auto

Een middenweg tussen de auto inruilen of zelf verkopen is het inschakelen van een verkoopservice. Dan moet je nog steeds de auto schoonmaken maar online kun je dan biedingen krijgen van meestal handelaren die de auto willen kopen. Je meldt je auto aan bij een of meerdere services, geeft details als kilometerstanden en uploadt foto’s die een goede indruk geven van de staat van de auto. Binnen korte tijd krijg je biedingen van handelaren waarmee je de deal kunt afmaken. Je brengt na akkoord de auto bij een inleverpunt en ook hier ben je dan van je auto af.

Korting bij geen inruil

Als je een nieuwe auto koopt, dan is er nog iets dat je mee kunt wegen bij de vraag auto inruilen of zelf verkopen. Immers: als je geen inruilauto hebt, dan kun je vaak een extra korting bedingen. Die ligt in vel gevallen tussen de 8 tot 10% bij een gebruikte auto. Bij een nieuwe auto moet je met maximaal 8% rekening houden. Dat kun je ook verpakken in accessoires (of de verkoper doet dat al), wat betekent dat beide partijen er voordeel bij hebben. Immers is de korting die je dan ‘in natura’ krijgt door de beter uitgeruste auto voor de verkoper iets gunstiger omdat hij met de inkoopprijs kan rekenen.

Uiteindelijk is het belangrijk dat je allebei een goede ‘deal’ maakt. De weg erheen is onderdeel van het spel. En de kunst is om dat leuk te maken!

Fairkocht (tip)Taxeer »
AutoVendiTaxeer »
Ikwilvanmijnautoaf.nlTaxeer »
OSW (tip)Taxeer »
WijkopenautosTaxeer »