Waar let je op bij het kiezen van een nieuwe auto?

Fiat Tipo Cross vs. Ford Focus Active

Als je op zoek gaat naar een nieuwe auto zul je merken dat het aanbod nogal overweldigend kan zijn. Het is daarom slim met een aantal criteria de kandidatenlijst te verkleinen, om zo het kiezen van een nieuwe auto gemakkelijker te maken.

Je kunt natuurlijk al op een droomauto vallen en naar de dealer gaan om hem te kopen. In de praktijk zullen er meer aspecten zijn die een rol spelen bij het kiezen van een nieuwe auto. Bedenk eerst eens wat jouw leefsituatie is. Als dit jouw eerste stap is, heb je al een mooi beginnetje te pakken. Hiermee kun je al heel wat auto’s wegstrepen. Daarbij helpt een online eerste vergelijking via de AutoWeek CarBase Autovergelijker of de configuratie-module die veel dealers hebben.

Wat ga je met de auto doen?

Ben je regelmatig onderweg en leg je lange afstanden af, dan kun je kleine stadsauto’s bij voorbaat al wegstrepen. Een ruime, comfortabele wagen is dan waarschijnlijk wat je zoekt. Maar dat is anders als je in of bij de stad woont en regelmatig op een kleine parkeerplaats een plek moet vinden. Moet het een gezinsauto worden waarmee je ook een kinderwagen gaat vervoeren, dan zou je moeten gaan voor een stationcar of een praktische MPV. Ga je vaak met vrienden of jouw sportteam op pad? Klus je graag? Wil je een caravan gaan trekken? Heb je regelmatig grotere dingen die je mee wil nemen? Het zijn allemaal praktische vragen die je kunt stellen en die bepalen of je veel ruimte nodig hebt zoals een stationcar of SUV. En met een open dak omdat het lekker is de wind door jouw haren te laten gaan. Raadpleeg hiervoor vooral ook CarBase, waarmee je op veel aspecten, zoals het type carrosserie kunt filteren.

Benzine, diesel of elektrisch

Het is ook handig om na te denken over het soort brandstof dat jouw nieuwe auto moet hebben. Benzine is het voor de hand liggende antwoord, maar maak je veel kilometers, dan kan dit nog voor hoge extra kosten zorgen. Brandstof is namelijk niet inbegrepen in de leaseprijs. De prijs van een liter benzine is niet mals. Maak je jaarlijks meer dan 20.000 kilometer, dan kan het voordeliger zijn om diesel te rijden. Ook het soort versnellingsbak kan en wereld van verschil maken: zit je veel in de auto, dan kan een automaat de autoritten een stuk fijner maken, ook buiten de stad. Denk vooral ook eraan het aanbod elektrische auto’s te bekijken. EV’s komen in steeds meer soorten en maten op de markt en de technologie wordt steeds beter. Daarbij betaal je een fractie aan brandstofkosten, vooral als je vooral thuis kunt opladen en ook nog zonnepanelen hebt.

Prijs

De prijs hoort ook bij het kiezen van een nieuwe auto. Hoe groter en luxueuzer de auto’s worden, hoe hoger de prijs zal zijn. Het zal waarschijnlijk een van de belangrijkste criteria zijn. Wil je écht bepaalde accessoires? Dan kan een selectie in CarBase ook daarbij helpen. Bovendien is het goed veel auto’s te vergelijken. Vooral als binnen een segment auto’s van jouw keuze dicht bij elkaar komen, dan is het goed te weten dat je vaak met accessoirepakketten kunt spelen voor een voordelige samenstelling van het uitrustingsniveau. En je kunt er natuurlijk over onderhandelen met de verkoper.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Levertijd: helemaal naar jouw wens of uit voorraad?

Het kan natuurlijk ook zijn dat je de auto snel wilt kunnen rijden. Het kan namelijk best enkele maanden duren voordat een auto gefabriceerd is, zeker als je specifieke accessoires of kleur wilt hebben. Als je niet zo lang kunt of wilt wachten kun je sneller. Dan is het goed bij de dealer te vragen naar modellen van jouw keuze die in voorraad zijn. Je hebt dan minder keuze in kleuren of uitrustingsniveau en specifieke accessoires. De dealer kan meestal ook kijken in de showrooms van andere dealers in het land. Meestal kun je dan binnen enkele weken al de sleutels in ontvangst nemen.

Onderhoudspakket

Bij de dealers kun je vaak ook het onderhoud voor een aantal jaren meenemen bij het bestellen van een nieuwe auto. Het voordeel is dat je daar dan weinig omkijken naar hebt. Check wat er dan is inbegrepen en wat de kosten zijn, ook vergeleken met jouw eigen gebruik en de prijs van een ‘losse’ onderhoudsbeurt en onderdelen.

Je kunt natuurlijk ook al kijken met welke auto je de minste problemen hoeft te verwachten. Onderhoud is natuurlijk altijd belangrijk. Maar sommige auto's hebben op gebied van betrouwbaarheid al een streepje voor.

Afrekenen, financieren of private lease

Het pijnlijke moment van het kiezen van een nieuwe auto is altijd wel het afrekenen. Betaal je de nieuwe auto helemaal zelf? Of laat je hem financieren? Of ga je voor private lease? Het zijn verschillende vormen met elk hun eigen voor- en nadelen. Zo krijg je bij private lease ook aanvullende diensten en heb je geen omkijken naar verzekering, onderhoud of motorrijtuigenbelasting. Informeer je dus ook op dat gebied goed.