Hoe kun je het beste koud starten in de winter?

Sneeuw winter koud glad ijs krabben

Iedereen die op een vroege winterochtend zijn auto heeft gestart, weet dat de motor het soms een beetje moeilijk kan hebben met een koude start in de winter. En dat is niet zo gek, want verbrandingsmotoren zijn niet echt gemaakt voor koud starten. Ze functioneren immers het beste als de olie lekker op temperatuur is. Er zijn echter wel een paar tips om het koud starten zo makkelijk mogelijk te maken voor je motor.

Waarom hebben motoren het moeilijk bij koud starten?

De wegenwacht draait in de winter vaak overuren, omdat veel auto’s niet koud starten na een nacht met lage temperaturen. Dit heeft vaak te maken met de accu, die de energie moet leveren om de motor tot leven te wekken. En de energie van een accu wordt minder naarmate de omgevingstemperatuur daalt. Dat is voor een frisse, nieuwe accu nog altijd geen probleem, maar voor een accu die al een tijdje meegaat en waar het beste vanaf is, kan een nacht met flinke vorst de nekslag zijn. Dan levert hij simpelweg niet meer de energie die nodig is om de startmotor aan te krijgen en heb je hulp nodig om weg te komen.

Is je accu echter wel in orde en slaat de motor gewoon aan, dan is dat op een koude winterochtend nog altijd een flinke aanslag op de motor. De olie in de motor is immers nog behoorlijk koud en zal op temperatuur moeten komen om de motor optimaal te laten functioneren.

Wat kun je het beste doen voor het koud starten?

De meningen over wat het beste is voor een koude motor, lopen nogal uiteen. De een laat zijn motor rustig een kwartiertje stationair draaien terwijl hij nog even door de ochtendkrant bladert, terwijl de ander direct na het starten wegrijdt en de motor onderweg laat opwarmen. Maar wat is nu eigenlijk het beste? Voor beide methodes valt wat te zeggen, maar om een motor zo vriendelijk mogelijk te behandelen op een koude winterochtend, is het verstandig om de volgende procedure aan te houden:

  • Start de motor, maar geef geen gas bij - Naast het feit dat het voor de uitslapende buren misschien wat vervelend is om naar een toeren makende auto te luisteren, is het ook prettiger voor de motor om nog even kalm aan te doen na het starten. Dit, omdat de olie eerst door de droge motor gepompt moet worden. Start dus de motor, maar hou je rechtervoet nog even in bedwang.
  • Laat de motor minstens tien tellen stationair draaien - Door de motor eerst rustig te laten draaien, wordt de olie door de motor gepompt en komt op temperatuur.
  • Rijd rustig weg en doe het eerste kwartier kalm aan - Heb je even gewacht, dan kan je wegrijden. Doe echter het eerste kwartier rustig aan; trap niet vol op het gas, schakel vroeg en geef de olie de tijd om op te warmen. Is de motor warm, dan kan je rijden zoals je dat altijd doet.

Wat kun je doen om het de motor makkelijker te maken?

Natuurlijk kan je de nodige voorzorgsmaatregelen treffen om het koude starten wat minder heftig te maken:

  • Gebruik winterolie - Er bestaat olie die beter smeert bij koude temperaturen. Deze olie zorgt ervoor dat dat de smering beter op gang komt bij koude motoren en is dus prima geschikt om te gebruiken in de koude maanden.
  • Controleer je accu - Zoals gezegd, is een sterke accu van levensbelang voor in de winter. Het is dan ook verstandig om zeker te weten dat je accu in orde is en voldoende energie levert om een koude motor tot leven te wekken. Het vervangen van de accu is ook zeker een optie; op die manier weet je zeker dat je er weer even tegenaan kan.
  • Check je bougies - Bougies leveren vonken, die nodig zijn om een verbrandingsmotor aan te krijgen. Als deze niet goed meer werken, wordt het starten op een koude ochtend onnodig moeilijk. Werken ze niet meer goed, vervang ze dan.