Wat is de beste auto? Welke auto is betrouwbaar?

Lexus twee miljoen geëlektrificeerd

Als je kijkt naar een nieuwe auto, dan wil je natuurlijk de beste! Je wilt tijdens en ook buiten de garantie geen problemen. Dan is het goed om te weten met welke auto’s je probleemloos kunt rijden. Wat is de beste auto?

In verschillende landen worden lijstjes bijgehouden van de beste auto’s vanuit betrouwbaarheid. Vaak zie je dan een focus op merken of gebieden waar de auto’s worden gemaakt. Want er zijn wel enkele verschillen te zien in de manier waarop de lijstjes worden samengesteld. Dat helpt je bij de keuze als je de beste auto zoekt.

Lexus koploper in Nederland

In Nederland heeft de Consumentenbond een peiling onder 8000 mensen naar de betrouwbaarheid van auto’s in Nederland. Wat is in ons land de beste auto?

Volgens het onderzoek is Lexus koploper in betrouwbaarheid met een score van 8,8. Subaru, Honda en Mazda nemen de volgende plaatsen in totdat moedermerk Toyota met 8,3 de vijfde plaats inneemt. Je kunt hiermee zeggen dat de betrouwbaarste merken uit het land van de rijzende zon komen! Het beste niet-Aziatische merk is Mini op de achtste plaats. Fiat was een verrassende stijger en de tegenvallers zijn Tesla, Volkswagen en Skoda op een gedeelde 22e plaats met alleen Citroën, Peugeot en Alfa Romeo achter zich.

Duitsland: Duitse producten troef

Kijken we naar de Duitse TüV Pannenstatistik, dan komen de Duitse auto’s naar boven als het gaat om het minst pechgevoelig. In verschillende leeftijdsklassen van auto’s scoren Porsche, Audi en Mercedes erg goed. De Mercedes GLC is daar aangewezen als de beste auto. Met de opmerking daarbij dat kwaliteit inderdaad een prijs heeft. De eerste Aziatische product is de Mazda CX-3 op plaats 8. Op latere leeftijd komen daar de Toyota Auris en Mitsubishi ASX ook tevoorschijn. Een opmerking die je hierbij kunt maken is dat het een verschil uitmaakt of je mensen vraagt naar ervaringen of gebruik maakt van statistieken van garages en de hulpdiensten. Het is wel een indicatie.

Engeland: Kia vaak betrouwbaarste auto

Kijken we aan de andere kant van de Noordzee, dan zien we bij de Driver Power onderzoeken veel Kia’s terug bij de ‘best in class’, zoals je kunt lezen in het artikel van onze collega’s van AutoExpress. De Kia Picanto als kleine stadsauto, de Kia Rio in de categorie supermini en de Kia Ceed als compacte familie-auto. Hier vinden we als premium supermini de Mini terug, die we ook in Nederland als betrouwbaarste auto vonden als hoogst scorende niet-Aziatische auto.

Hiermee heb je waarschijnlijk wel een handvat om te kijken naar de beste auto voor jou. Bedenk wel dat de lijstjes op verschillende manieren worden samengesteld en dat je bij nieuwe auto’s ook garantie krijgt en geen, of minder problemen hoeft te verwachten. Kijk dus ook hier zeker om je heen en oriënteer je. En doe hiermee je voordeel als je echt voor de beste auto wilt gaan!