Wat is de veiligste auto?

Audi Q4 e-tron

Je wilt een nieuwe auto kopen en daarin behalve jezelf ook familie, kinderen en vrienden vervoeren. Maar wat is de veiligste auto? Waar kun je verder op letten?

Voor de veiligste auto’s kunnen we te rade gaan bij de Euro NCAP, de organisatie die veiligheidstesten doet en daarvan de rangorde bekend maakt. Dat gebeurt steeds in het jaar dat een auto op de markt komt. En de top lijkt ook redelijk dicht bij elkaar te komen.

De veiligste auto’s van 2021

De top-5 van veiligste auto’s in 2021 van de Euro NCAP bestond uit:

  1. Audi Q4 E-Tron
  2. Polestar 2
  3. Subaru Outback
  4. VW ID.4
  5. Skoda Enyaq iV

De veiligste auto’s van 2020

De top-5 van veiligste auto’s in 2020 van de Euro NCAP bestond uit:

  1. VW ID.3
  2. Cupra Leon
  3. Seat Leon
  4. Mazda MX-30
  5. Kia Sorento

Je ziet hierboven wel dat de meest veilige auto’s overwegend grotere auto’s of SUVs zijn. Aan de andere kant zijn in 2020 auto’s als de Honda Jazz, Audi A3, Honda e en de Toyota Yaris te vinden tussen de runners-up en in 2021 de Toyota Mirai, Renault Kangoo en de Citroën C4.

Veiligheidsuitrusting vaak standaard

Door de jaren heen is veel veiligheidsuitrusting standaard geworden. Zo zijn naast ABS, ESP ook zaken als lane departure warning, bandenspanningcontrole of automatische SOS-alarmering gemeengoed geworden en zie je ook vaker de voordelen komen van opties die vaak worden gekozen als adaptieve cruisecontrole. Dit soort opties zie je over het algemeen eerst worden toegepast op de duurdere modellen auto’s, om vervolgens ook op kleinere auto’s mogelijk te worden.

Het kiezen van een nieuwe auto geeft je dus een voorsprong op het gebied van veiligheid. En uit de opties kun je vaak kiezen uit extra’s die veiligheid nog verder vergroten.