Welke auto met zeven zitplaatsen kies je?

Renault Grand Scénic vs. BMW 2-serie Gran Tourer

Auto's met zeven zitplaatsen zijn vooral populair bij grote gezinnen. Deze wagens, meestal modulair en ruim, zijn ideaal voor het vervoer van gezinnen. Wil je een auto met zeven zitplaatsen kopen, maar twijfel je welke je moet kiezen? AutoWeek zet alle overwegingen op een rij.

Om met meer dan drie kinderen of vrienden te reizen, is een auto met vijf zitplaatsen vaak niet voldoende. Om van meer comfort te genieten, moet je een auto met zeven zitplaatsen hebben. Die hebben vaak twee extra zitplaatsen in de kofferbak. Ze klappen weg in de vloer met een schuif- en vouwsysteem. Reken er niet op dat je dan royale fauteuils hebt. Afhankelijk van de zevenzits automodellen is deze rij meestal alleen geschikt voor kinderen door de beperkte beenruimte. Dit is bijvoorbeeld het geval bij SUV’s en MPV's, die bieden een meer volwaardige plek voor iedereen.

Vergelijk opklapmechanismen

Om een auto met zeven zitplaatsen te kiezen is het ook belangrijk om na te denken over de modulariteit en bruikbaarheid van het voertuig. In feite is het uitklappen van de extra stoelen eenvoudig uit te voeren bij enkele auto’s. Bij andere modellen moet je eerst de achterbank naar voren schuiven om de stoelen op de derde rij uit te klappen. Dit is vaak al moeilijk als er autostoeltjes op de achterbank zijn gemonteerd. Kortom: je moet bedenken hoe vaak je de extra stoelen wilt gaan gebruiken. Als de twee ruimtes in de kofferbak regelmatig bezet zijn, kijk dan naar een auto die deze stoelen gebruikersvriendelijk heeft gemaakt.

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Kofferbak verdwijnt

Een van de voordelen van een auto met zeven zitplaatsen is de beschikbare ruimte in de kofferbak als de stoelen niet worden gebruikt. Dat verandert als de twee extra stoelen zijn geplaatst. Dan wordt het minder ruim. Bij het kiezen van een zevenzitter moet je ook weten hoeveel bagage je mee wilt nemen als je met zeven mensen reist. Om te profiteren van de minimale ruimte, zelfs als de stoelen in gebruik zijn, kom je snel terecht bij SUV’s of MPV’s met zeven zitplaatsen.

MPV, Midi-MPV, SUV of Van

Er is veel keuze voor auto’s met zeven zitplaatsen. Wie dit soort auto wil kopen, kan inderdaad terecht bij een SUV, een minivan, een MPV of midi-MPV of zelfs een Van. De keuze hangt af ​​van het budget en je eisen.

  • SUV's en MPV’s: terwijl SUV's populair zijn vanwege hun comfortabeler rijgedrag, worden MPV’s gewaardeerd om hun praktische bruikbaarheid. Deze laatste zijn relatief ruimer dan SUV's door hun wat vierkanter vormgeving. Verschillende merken bieden nu zevenzits SUV's aan, zoals de Audi Q7, de BMW X5, X7 en de indrukwekkende XM, of de Kia Sorento. In de MPV-categorie zijn er met name de BMW 2 Serie Gran Tourer, de Citroën Grand C4 SpaceTourer en de voordelige Dacia Jogger.
  • Bestelwagens: de aanwezigheid van een kofferbak met een redelijk volume, zelfs met zeven zitplaatsen, is een van hun grootste voordelen. Aan de andere kant is dit type auto relatief duur en omslachtiger. Het wordt meer aanbevolen voor gezinnen met meer dan drie kinderen en voor professionals in personenvervoer. De Opel Zafira-e Life behoort tot de zevenpersoons bestelwagens in personenautotrim die momenteel beschikbaar zijn. Wil je nog groter, dan kun je nog altijd denken aan de VW Multivan op basis van de Transporter.
  • Midi-MPV's: deze categorie voertuigen is tegenwoordig vooral gebouwd op basis van een bestelwagen en zijn behoorlijk volumineus. In vergelijking met SUV's en minibusjes zijn deze auto's met zeven zitplaatsen ruimer. Aan de andere kant is hun rijgedrag minder prettig: ze verraden gemakkelijk hun ware bedrijfswagenkarakter. De Citroën ë-Berlingo en Opel Combo-e Life vallen in deze categorie voertuigen.
Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Plugin hybride of elektrische auto met zeven zitplaatsen

En wat als je een auto met zeven zitplaatsen zoekt die ook elektrisch, of plugin hybride moet zijn? Heb je dan nog keus? Je zag al de Citroën ë-Berlingo en de Opel Combo-e Life. De Peugeot e-Rifter en Toyota ProAce City Verso Long Electric maken het rijtje van deze familie compleet. Deze merken hebben ook grotere modellen die elektrisch zijn. Nissan heeft een busje in de vorm van de e-Evalia.

Heb je meer te besteden, dan kun je bij Mercedes-Benz terecht voor een EQB en als je meer ruimte nodig hebt, een EQV. Volvo heeft de EX90 en bij Tesla kun je aankloppen voor een Model Y en een Model X SUV. Hebben we het over nieuwkomers, kijk dan naar een BYD Tang, de Hongqi E-HS9 of de Vietnamese Vinfast VF9.

Onder de plug-in hybride auto’s met zeven zitplaatsen is de keuze toch weer ruimer. Wil je het groot, dan kun je denken aan een Ford Explorer of Hyundai Santa Fé. Liever iets ruigs als een Land Rover Defender hoort dan ook tot de opties, of je gaat voor de Discovery of Discovery Sport uit hetzelfde huis. De Mercedes-Benz GLE Coupe verenigt de twee werelden van ruigheid en sportiviteit op de weg.

Vriendelijker prijskaartjes hebben auto’s als de Seat Tarraco of de Kia Sorento. Je hoeft dus niet met de handen in het haar te zitten, er zijn smaken genoeg om uit te kiezen.