Hoe moet je een kenteken overschrijven?

RDW - foto ANP

Je hebt een auto en je verkoopt hem. Of je koopt een auto. Hoe moet je dan het kenteken overschrijven? En wat komt er meer bij kijken?

Het kentekenbewijs is het officiële eigendomsbewijs dat wordt uitgegeven door het RDW. Als je een auto koopt of verkoop, exporteert of gaat slopen, dan heb je dit nodig. Hoe moet je een kenteken overschrijven?

Garage kan kenteken overschrijven

Koop je een auto bij een garage, of ruil je de auto in, dan is het erg gemakkelijk. De garage kan het hele proces voor je regelen en ze zorgen voor het overschrijven van het kenteken. Je hoeft alleen een legitimatie mee te nemen. Als je een auto inruilt, dan krijg je na het kenteken overschrijven direct een bewijs hiervan mee. Bewaar het goed, je kunt het nodig hebben als er na die tijd iets met de auto gebeurt.

Verkoop van of aan particulier

Als je zelf een auto verkoopt aan of koopt van een particulier, dan moet je meer aandacht hebben voor het kenteken overschrijven. Wat moet je in dat geval doen?

Je gaat naar een Kentekenloket of een locatie van PostNL waar je een kenteken kunt overschrijven. Deze zijn soms ook op zondag open. Daarbij moet je naast een legitimatie ook de kentekencard en de tenaamstellingscode (van 9 cijfers) meenemen of bij oudere auto’s het Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (kopie Deel III) meenemen. 

Bij het overschrijven ontvang je van de medewerker een overschrijvingsbewijs met vier cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode en een vrijwaringsbewijs. Die laatste geef je aan de verkoper. Die kan daarmee bijvoorbeeld zijn verzekering van de auto opzeggen.

Na enkele dagen ontvang je dan de nieuwe kentekencard van het RDW en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Tenminste: als je de auto niet geleased of gefinancierd hebt. Want dan krijgt dat bedrijf die codes tot je aan het einde van de termijn bent.

Online overschrijven

Je kunt ook online een kenteken overschrijven. Dat gaat al met een mobiele telefoon. Je hebt dan wel de DigiD app nodig. De eerste stap na het kiezen voor online kenteken overschrijven is legitimatie met DigiD en jouw rijbewijs of paspoort met chip. Je schrijft vervolgens de auto over, dat wordt bevestigd met enkele e-mails. Na de tweede mail is de overschrijving definitief en ontvang je nog een mail met een link naar het vrijwaringsbewijs voor de verkoper. Na enkele dagen ontvang je ook de kentekencard met ook het tweede deel van de tenaamstellingscode.

Verplichtingen na kenteken overschrijven

Vanaf het moment dat je het kenteken hebt overgeschreven heb je ook verplichtingen. Zo moet de auto verzekerd zijn en ga je motorrijtuigenbelasting betalen over de auto. Ook ben je verantwoordelijk om een geldige APK op jouw auto te hebben staan.