Wat is een kentekenbewijs en wat moet je ervan weten?

Kentekenbewijs kentekencard

Elke auto heeft een kenteken. En daarbij krijg je ook een kentekenbewijs. Wat is een kentekenbewijs en wat moet je ervan weten?

Het RDW geeft bij elk kenteken een kentekenbewijs af. Vroeger was dit papier en bestond het uit delen 1, 2 en 3 (en een kopie deel 3). Tegenwoordig krijg je daarvoor een soort van pasje, de kentekencard. Deze moet je in de auto altijd bij je hebben, de politie kan dit opvragen.

Waaruit bestaat het kentekenbewijs?

Een kentekenbewijs bestaat in principe uit enkele delen. De eerste, de kentekencard, hadden we al genoemd. Daarom staan de gegevens van de auto, waaronder het kenteken, de datum dat het kenteken is uitgegeven en de datum waarop het voor de laatste keer tenaam is gesteld, de meldcode voor bijvoorbeeld APK, het voertuigidentificatienummer (VIN) en technische gegevens van de auto. Ook vind je hier bijvoorbeeld het gewicht van de aanhanger als je die mag trekken. Bij een elektrische auto is die vaak niet ingevuld omdat veel elektrische auto's geen aanhanger of caravan mogen trekken.

Tenaamstellingscode op het kentekenbewijs

Daarnaast is er de tenaamstellingscode, die je nodig hebt als je de auto verkoopt. Maar ook als je hem wilt exporteren of slopen, dan zul je deze code moeten overhandigen. Dat moet je thuis bewaren. Eigenlijk komt dat overeen met wat vroeger het kentekenbewijs kopie deel 3 was. Deze code heeft negen cijfers. De eerste vier cijfers krijg je bij aankoop van de auto en de laatste vijf cijfers met de kentekencard. Als je een auto financiert of least, zul je deze codes niet, of na afloop van de financiering pas krijgen.  

Papieren kentekenbewijs bij export

Als je een auto wilt exporteren, dan krijg je een kentekenbewijs deel II. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat gegevens als naam en adres van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.

Echtheidskenmerken

Het kentekenbewijs heeft een waarde. Daarom is het voorzien van verschillende technieken die moeilijk zijn na te maken en zo helpen fraude te voorkomen. Voorbeelden zijn een pijl die optisch kan bewegen, een kinegram als een ‘zilveren’ strook, microtekst, voelbare elementen en UV-inkt.