Nieuwe of tweedehands auto, of uit dealervoorraad?

Mercedes CLS dealer

Als je een andere auto wilt kopen, dan is de eerste vraag die je stelt vaak of je een nieuwe of tweedehands auto wilt. Daarnaast kan een auto uit de dealervoorraad ook aantrekkelijk zijn. We zetten enkele afwegingen die je kunt maken op een rijtje.

Een andere auto is voor de meeste mensen een van de grootste financiële beslissingen die je maakt. Daarom wil je niet over één nacht ijs gaan. Een van de eerste vragen is of je een nieuwe of tweedehands auto zou moeten nemen, of beter een uit de voorraad van de dealer. Wat zijn de voor- en nadelen van deze opties?

Nieuwe auto kopen

Als je voor een nieuwe auto gaat, dan bestel je die eigenlijk helemaal bij de fabriek. De voorpret begint eigenlijk al thuis: via de online configurator kun je in veel gevallen jouw auto al helemaal samenstellen naar je eigen wensen en gelijk de prijzen zien. Met een klik kun je vervolgens een proefrit regelen en meer informatie of een offerte opvragen. 

Daarnaast kun je rekenen op de originele fabrieksgarantie en updates die bij de auto horen. Daarvoor kun je, net als voor het onderhoud, bij de dealer terecht. Je kunt zelfs het onderhoud bij de aanschaf in een pakket ‘meenemen’ zodat je ook die kosten al hebt meegenomen. De auto heeft de meest moderne techniek, wat zeker een voordeel is nu de ontwikkelingen op dat gebied erg snel gaan. Je mag bijvoorbeeld verwachten dat de auto zuiniger is dan oudere modellen. Daarnaast profiteer je van vorderingen op gebied van elektronica en veiligheidsvoorzieningen. Dat kan veel onverwachte zorgen besparen en zorgt ervoor dat je bij de tijd blijft in de eerste jaren. Een beetje in het verlengde ervan: de onderhoudshistorie is nu helemaal bekend omdat je de eerste eigenaar bent. Je hebt dus geen last van onverwachte problemen aan die auto die je bij de aanschaf niet wist.

Het belangrijkste nadeel van een nieuwe auto is dat je na enkele jaren de grootste afschrijving hebt. Immers: in de eerste jaren verliest de auto de meeste waarde.

Tweedehands auto kopen

Wil je vooral vervoer en wil je daarvoor niet de hoofdprijs betalen, dan is een occasion een goede optie. Jaarlijks worden deze in groten getale verkocht en de langer doorlopende fabrieksgaranties helpen daarbij: ook bij een gebruikte auto kun je nog rekenen op een goede ondersteuning.

Wil je ook hier zekerheid, dan kun je een tweedehands auto het beste kopen bij een dealer die vaak een selectie van jonge, gebruikte auto’s heeft. Die voldoen aan extra criteria wat ook weer aanvullende zekerheid biedt. Dat zijn wel relatief duurdere auto’s. Daarnaast zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in gebruikte auto’s, soms zelfs van een bepaald merk of een specifieke soort auto’s. Ook bieden verschillende leasemaatschappijen de auto’s die uit de lease zijn gekomen aan tegen scherpe prijzen. En ten slotte kun je ook van particulieren een auto kopen. De prijs is scherp maar je krijgt er dan geen garantie of zekerheid op. 

Je hebt in al deze gevallen een lage afschrijving doordat ‘de kop eraf’ is. 

Het grootste risico is wel dat de geschiedenis van de auto altijd hiaten kan bevatten en je kunt voor verrassingen komen te staan. Ook als de auto goede onderhoudsboekjes heeft. Daarom is het in ieder geval aan te bevelen een kentekencheck te doen om meer te weten te komen over de achtergrond van de auto.

Uit de dealervoorraad

Een tussenoplossing is wel een nieuwe auto uit de voorraad van de dealer. Dat kunnen demo-auto’s zijn van het bedrijf. En zeker aan het begin van het nieuwe jaar zijn er nieuwe auto’s die dealers hebben gekocht om aan verkoopdoelstellingen te voldoen. Die auto’s hebben weinig of nauwelijks kilometers op de teller staan en je hebt alle voordelen van een nieuwe auto. Zo beschik je ook nog over fabrieksgarantie. Je moet alleen kiezen uit de auto’s zoals ze er zijn: keuze in kleuren, uitvoeringen en specifieke extra’s heb je niet of beperkt. De prijs is wel vaak scherp.

Een nadeel is dat het kenteken eerder op de auto is geschroefd en soms is het de moeite waard om te checken of de auto van het nieuwste modeljaar is. Anders heb je wel een redelijk nieuwe auto, maar die nét niet aan de allerlaatste specificaties voldoet. Aan de andere kant: je hebt dan wel een praktisch nieuwe auto met een prettige prijs op het kaartje.

Van onze partner
Auto importeren uit Duitsland?
Hier vind je meer dan 300.000 Duitse dealeroccasions. Bekijk het aanbod

Importeren uit buitenland

Je kunt daarnaast een jonge auto te importeren uit het buitenland. Dat kun je zelf in principe doen. Daarover hebben we informatie op speciale pagina's over auto's importeren uit verschillende landen. Toch moet je dan wel goed weten waar je mee bezig bent omdat er best veel bij komt kijken. Je kunt ook een bedrijf inschakelen dat is gespecialiseerd in het importeren van auto's. Je kunt dan vaak ook kiezen voor uitvoeringen of combinaties van opties die in Nederland niet leverbaar zijn. Die beschikken vaak over een netwerk aan dealers en nemen je het papierwerk en verschillende risico's uit handen. Dan kan het rijden in een geimporteerde auto net zo eenvoudig zijn als deze bij een dealer bestellen.

Bepaal je budget en vergelijk

Hoe pak je het aan? Omdat je bij alle gevallen andere auto’s kunt vinden. Ons advies is: bepaal je budget (eventueel ook van de kosten die je later wilt hebben, bijvoorbeeld brandstof, verzekeringen, verwacht onderhoud) en houd je eraan. Ga online en in de wereld op pad en vergelijk auto’s die je zou willen rijden. Het is wellicht wat meer werk maar dan vind je wel een auto waar je jaren plezier van wilt hebben!